Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Надежда Нейнски: Носталгията по социализма е манипулативна

Надежда Нейнски, външен министър на България в периода 1997-2001 г., бивш лидер на ОДС, евродепутат и настоящ посланик на България разказа своето виждане за Прехода в България, 30 години след неговото начало.

„Най-големият мит за Прехода е, че не е донесъл нищо добро на България”, заяви тя в предаването "120 минути" по БТВ. 

Според Нейнски дори най-големите критици на събитията след 10 ноември не могат да не признаят колко много се промени България. „Носталгията по социализма е манипулативна”, добави бившият външен министър и призна,че я приема доста болезнено. „Трудностите по време на демокрацията са нещо естествено, защото е много трудно да се промени една система. Големият проблем е, че не се е променил начинът на мислене”, смята Нейнски. Точно това е нейната лична илюзия, с която се е разделила – че ще скъсаме лесно с миналото си.

„Трябва да разберем, че битката за демокрацията е ежедневие”, убедена бе посланик Нейнски и даде като пример Турция, където младите хора са изключително активни, дори когато има опасност да бъдат арестувани заради своите идеи. Те участват активно в изборите и успяват да го постигнат. „В България хората имат усещането, че изборът е компрометиран и нищо не зависи от тях”, отбеляза Нейнски и допълни, че много се говори, че има фалшификации и голям проблем е купеният вот, но за да се преборим с тези негативни явление трябва именно да участваме масово в изборите.

СДС не е временни успехи и лидери, а кауза, която ще пази в сърцето си, а ролята на обединението е била епохална”, каза още бившият председател на ОДС и сподели, че има сантимент към своята младост в политиката. „Преходът приключи с преговорите на България за влизане в ЕС. От нас зависи какви лидери си избираме и как защитаваме интересите си. Не ни е виновен ЕС, всеки сам кове съдбата си”, категоричен бе българският дипломат.

Що се отнася до работата ѝ като посланик в Турция, Нейнски е благодарна, че е в нашата югоизточна съседка в този период, когато там се преплитат всички геополитически интереси и ще продължи да бъде на този пост, докато правителството и президентът смятат, че е нужно.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!