Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Синът на бившия лидер на Китай въвлечен в голям корупционен скандал

Случаите на Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi, долу вляво), Лиу Джинбао (Liu Jingbao) и Уанг Уейгонг (Wang Weigong), както и наскоро  разкритият случай на Джао Гу (Zhao Gu) в Шанхай са взаимно свързани и въвличат широкомащабна корупция, подкупничество и злоупотреби. Във всички тях е замесен Джиянг Мианхенг (Jiang Mianheng, вдясно), син на бившия лидер на Китай Джиянг Земин (Jiang Zemin). (снимки: Интернет)

Wang Zhen, Epoch Times

Според хонконгското сп. „Тренд” бившият премиер Джу Ронгжи избухнал в сълзи по време на речта си относно корупцията и тъмнината, обзели финансовия сектор на Китай. Джу споменал, че около една трета от лошия дълг на страната се държи на пари, които са били преднамерено присвоени, придобити с измама, фалшифицирани, дадени в подкупи или просто изчезнали. Шанхай е най-силно засегнатият град от така пропукалия се лед в Китай.

Ожесточените вътрешнопартийни борби в Китай продължиха и след закриването на 17-я конгрес на китайската комунистическа партия (ККП). На следващия ден след първата публична поява на новия Постоянен комитет на Политбюро случаят с най-богатия в Шанхай човек Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi) [1] предизвика медийна суматоха. Новинарските медии в Хонконг съобщиха, че властите са предоставили доказателства, уличаващи синът на бившия китайски лидер Джиянг Земин (Jiang Zemin) – Джиянг  Мианхенг (Jiang Mianheng) – в корупционния скандал.   

В навечерието на 17-я конгрес президентът Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиерът Уен Джиабао (Wen Jiabao) съобщиха информацията по случая с Джоу Дженгай, което бе силен удар върху Джиянг Земин и неговата Шанхайска клика.

Случаят е тясно свързан с тези на Лиу Джинбао (Liu Jingbao) и Уанг Уейгонг (Wang Weigong) (последният бивш секретар на предишния вицепремиер на Държавния съвет на Китай, Хуан Джу (Huang Ju)), като във всички случаи са въвлечени подкупи и неправомерно усвояване на астрономически суми държавни пари. Бе разкрито, че Джиянг  Мианхенг е замесен във всичките тези три случая. Що се отнася до наскоро разкрития шанхайски случай с Джао Гу (Zhao Gu), в който са замесени 1 200 млрд. юана (160,6 млрд. щ.д.) и който е бил извършен с помощта на неговия съучастник У Джиминг (Wu Zhiming), смята се, че Джиянг Мианхенг е отговорен и за него, тъй като той е дърпал конците на сделката задкулисно.    

Понастоящем У Джиминг – племенник на Джиянг Земин – е комисар на Общинското бюро по обществена сигурност в Шанхай, и политкомисар на Градската въоръжена полиция. След смъртта на Хуанг Джу (Huang Ju) и вкарването в затвора на други членове на Шанхайската клика – влиятелна група от политици, ръководена от Джиянг Земин – У остана последния ценен съюзник на Джиянг Земин в политическото управление на Шанхай.

Точно У беше този, който преди време нареди на 3 000 въоръжени полицаи да парират Централната комисия по инспекция на дисциплината, в свой агресивен опит за демонстрация на сила срещу Ху и Уен. Други тактики на сплашване са били и по-сериозни и някои твърдят, че Ху Джинтао се отървал на косъм при опит за неговото убийство точно преди 17-я национален конгрес на ККП, когато посещавал Параолимпиадата в Шанхай.

Докато жестоките вътрешнополитически борби продължават, случаят с Джоу Дженгай остава на заден план, заплашвайки да замеси и други членове на Шанхайската клика. Мнозина смятат, че с появата на все повече доказателства този случай може да предизвика друг значим трус в държавническите кръгове.

Събиране на доказателства за тайната среща

Според уебсайта на базираното в Пекин финансово списание “Caijing” (www.caijing.com.cn) срещу Джоу Дженгай е било заведено дело във връзка със скандала с фонда за социално осигуряване в Шанхай; подведена под съдебна отговорност е и корпорацията му – скандал с подкупи, в който е замесена компанията Shanghai Nongkai Development Ltd., която е давала подкупи и е издавала фалшиви фактури за ДДС. Според репортажите процесът ще продължи по-дълго поради многобройните доказателства.

Точно преди случаят на Джоу да влезе в съда, базираният в Хонконг Информационен център за човешки права и демокрация в Китай (Information Center for Human Rights and Democracy in China) цитира източници, според които Джоу се е срещнал с Джиянг Мианхенг в бар, преди да бъде арестуван на 26 май 2003 г. Джиянг Мианхенг разкрил на Джоу някои държавни тайни, включително и подробности около случая с Лиу Джинбао (Liu Jinbao) – бивш президент на Китайската банка (Bank of China) в Хонконг [2]. Твърди се, че властите са събрали голямо количество записи на този разговор. 

Над сто корумпирани чиновници са замесени

Когато Джоу Дженгай бива арестуван през 2003 г., Джиянг Земин все още управлява Китай. На Джоу, за когото се смята, че е извършил огромно престъпление, е издадена скромна тригодишна присъда и той е пуснат на свобода през май 2006 г. При освобождаването от длъжност на Чен Лиангю (Chen Liangyu), Джоу е арестуван отново. В резултат на смърт или арести, някога влиятелната Шанхайска клика започва да се разпада.

Когато Джоу бива разпитван по време на втория му арест, той замесва голям брой високопоставени служители. В един от случаите става дума за подкупване на над 100 различни държавници с общо 200 млн. юана (26,77 млн. щ.д.). Солидният доказателствен материал се дължи на прилежната документация на Джоу: установено е, че подкупа са приели всички: Хуан Джу (Huang Ju), Чен Лиангю и Джиянг Мианхенг.   

Джоу признава, че е подкупвал и други служители, които са му оказвали помощ. Сред тях са зам.-кмета на Шанхай, директор на банков клон, директор на полицейското бюро, членове на Постоянния комитет на шанхайския общински комитет на ККП, директор на данъчното бюро, партийният секретар на Бюрото за държавни земи и ресурси, директорът на Бюрото за промишленост и търговия, както и директорът на шанхайското Общинско управление.

Съучастничество на Лиу Джинбао в присвояване на пари от Националната банка

Случаят на Джоу Дженгай сочи директно към всички чиновници по най-високите етажи на властта в Шанхайската клика. Джиянг Мианхенг, Чен Лиангю, Хан Джън и У Джиминг всички поддържат тесни връзки с Джоу. Лиу Джинбао е повишен в директор на хонконгския клон на Китайската банка след като бива представен на Джиянг Мианхенг чрез съпругата на Джоу. Непосредствено след повишението на Лиу, той дава огромен заем на Джиянг Мианхенг.  

Схемата работи по следния начин: Джиянг Мианхенг и Чен Лиангю уреждат с Лиу Джинбао да даде на Джоу Дженгай необезпечен заем. В замяна Джиянг и Чен получават пари от Джоу. Докато огромните суми пари преминават от ръка на ръка, всички заеми отиват в глуха улица. Твърди се, че злоупотребите на Джиянг Мианхенг са далеч по-смайващи от тези на Чен.  

Взаимосвързани случаи, низ от кошмари

С последователното изникване на нови и нови случаи – на Джоу Дженгай , Лиу Джинбао и Уанг Уейгонг, а наскоро и случаят с Джао Гу в Шанхай, съдът се превръща в низ от кошмари за Джиянг Земин и неговия син. След ареста на Уанг Уейгонг през юли, той разкрива някои детайли от корупционни афери, в които са замесени над 30 държавници. Налага се Централният комитет на ККП по инспекция на дисциплината да сформира специален следствен екип, регистриран като „екип 715” и базиран в Шанхай, за да разследва посочените държавници.

Скандалът с наддаванията в Шанхай: задкулисно заграбване на огромни пари

В неотдавнашен шанхайски скандал бе установено, че са замесени 1 200 млрд. юана. След като чуждестранен уебсайт разкри подробности около скандала, историята се превърна в голяма новина по цял Китай – повече от 20 китайски уебсайта публикуваха репортажа. В статията се посочва, че Джиянг Земин, синът му Джиянг Мианхенг и У Джиминг са били директно замесени в скандала. Някои уебсайтове бяха принудени да премахнат статията, тъй като – по думите на мнозина – тя докоснала чувствителен нерв у някои високопоставени служители. Друг източник съобщи, че лица, свързани с обвиняемите, са били преследвани от шанхайското Бюро за обществена сигурност, които се опитали да ги убият.

Според осведомени източници, преди да бъде арестуван Уанг Уейгонг е поддържал много тесни връзки с шанхайската фондова борса. Те твърдят, че най-вероятно случаят с този скандал е на базата на доказателства, предоставени от партийния специален следствен „екип 715”.

Невидими ръце манипулират шанхайската фондова борса

Според хонконгското сп. „Тренд” бившият премиер Джу Ронгжи избухнал в сълзи по време на речта си относно корупцията и тъмнината, обзели финансовия сектор на Китай. Джу споменал, че около една трета от лошия дълг на страната се държи на пари, които са били преднамерено присвоени, придобити с измама, фалшифицирани, дадени в подкупи или просто изчезнали. Шанхай е най-силно засегнатият град от така пропукалия се лед в Китай.

Статията съобщава, че китайският комунистически режим е предприел шест широкомащабни разследвания срещу финансовата индустрия от 1995 г. насам, но всяко от тях се е оказало безрезултатно, поради политическата протекция, на която се радвал Джиянг Земин.

Корумпирани държавни служители като Джу Сиаохуа (Zhu Xiaohua), Уанг Суебинг (Wang Xuebing), Джанг Енджао (Zhang Enzhao) и Лиу Джинбао (Liu Jinbao) са натрупали огромни суми от лоши дългове. Всъщност Джу и Уанг се заемат лично с уреждането на 430 лоши дълга, възлизащи общо на 117 млрд. юана (15,66 млрд. щ.д.). Според някои сведения много от тези лоши дългове са били причинени от Джиянг Земин и сина му посредством тяхната стратегическа комуникация и връзките им с високопоставени служители от финансовия сектор.   

По-рано тази година новини относно въвличането на Джиянг Мианхенг в различни скандали биха могли да бъдат намерени във всички по-големи Интернет-търсачки в страната – излишно е да споменаваме, че Джиянг не бе избран за конгресен представител на 17-тата национална конференция. По време на съдебния процес срещу Джоу хонконгските медии съобщиха, че доказателства, използвани по този случай, разкриват участието на Джиянг Мианхенг в скандала. С нарастването на броя доказателства срещу него много хора следят внимателно дали случаят на Джоу Дженгай  ще накара Ху Джинтао и Уен Джиабао да арестуват Джиянг Мианхенг.    

----------------------------

[ ] Джоу Дженгай  (роден 1961 г.), бивш председател на Shanghai Land Holdings Limited, бивш председател на Shanghai Nongkai Development Group. Обявен за най-богатия човек в Шанхай от Forbes, Джоу е на челно място в списъка с най-търсените от Независимата хонконгска комисия за борба с корупцията (Hong Kong Independent Commission Against Corruption).

[2] Лиу Джинбао (роден 1952 г.), бивш главен изпълнителен директор на хонконгския клон на Bank of China (Hong Kong) Limited и заместник-председател на Китайска банка (Bank of China), както и председател на Хонконгската банкова асоциация (HongKongAssociateofBanks). Лиу е осъден на смърт по обвинения в корупция на 12 август 2005 г.

-----------------------------------

1 Джоу Джън-и (роден 1961 г.), бивш председател на Shanghai Land Holdings Limited, бивш председател на Shanghai Nongkai Development Group. Обявен за най-богатия човек в Шанхай от Forbes, Джоу е на челно място в списъка с най-търсените от Независимата хонконгска комисия за борба с корупцията (Hong Kong Independent Commission Against Corruption).

2 Лиу Джинбао (роден 1952 г.) е бивш главен изпълнителен директор на хонконгския клон на Bank of China (Hong Kong) Limited и заместник-председател на Китайска банка (Bank of China), както и председател на Хонконгската банкова асоциация. Лиу е осъден на смърт по обвинения в корупция на 12 август 2005 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!