Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ОСТАВКА? Депутатите излъгаха народа, раздадоха си тайно 1,5 млн. лева, уж щяха да даряват – 2829 лв. взема депутатът "без заплата", от 13 май: отново пълните 9600 лв.

Българският депутат се оказа подмолно и меркантилно същество, което е способно на всичко, само и само да опази кацата с мед, от която граби с пълни шепи. Поредното доказателство дойде покрай инициативата отпреди месец, с която народните представители уж изцяло се отказаха от заплатите си, за да ги дарят за борбата с COVID-19.

Сега журналистическо разследване установи, че и това е била поредната лъжа, с която да приспят народа, понеже за двата месеца, когато са си „дарявали” месечните възнаграждение, управляващи и опозиция всъщност за гушнали 1,5 млн. лева!

https://narod.bg/

2829 лв. взема депутатът "без заплата", от 13 май: отново пълните 9600 лв.

2829 лв. са платени на депутатите с прословутите им безотчетни пари - двете-трети, които им се полагат за сътрудници и анализи, но те си харчат както намерят за добре, освен че отделят и за партиите. При приемането със закъснение на Закона за извънредното положение 19 минути попита двама народни представители от властта важи ли нулевото възнаграждение и за двете - трети, те потвърдиха, но се оказа, че не са казали истината. Разкритието за похарчените от джобовете ни 679 000 лв. за депутатите, които се отказаха от заплатите си, е на Свободна Европа. Сайтът се е допитал до друг народен представител от мнозинството, юрист, който и тях е подвел, че двете - трети ще бъдат отнети. Напомняме също, че още с приемането 19 минути уточни, че всъщност мярката важи не за времето на извънредното положение - от 13 март, а със задна дата от 1 април - проправителствените медии твърдяха, че е за цялото, което е голяма лъжа. Не е все едно дали от заплатата си за март депутатът трябва да се раздели с повече от половината или не.

Напомняме, че от 13 май, ако не бъде прието искането на НФСБ за удължаване на затварянето с 1 месец, депутатите ще започнат да вземат отново повишените си възнаграждения от общо 9600 лева. В тях влизат основните заплати, които цитират в медиите на властта, но също така двете - трети, за които стана въпрос и общо 30% бонуси за участие в комисии. Депутатите имат и други бонуси във вид на безплатни услуги - най-малко транспорта, но и още доста. Лесно може да се обясни също защо не беше прието искането на БСП заплатата да не се формира на база средната за публичния сектор. А за цялата икономика. Както и по каква причина не просто няма оптимизиране на възлизащия на над 700 000 служители, от които 10% мъртви души - незаети бройки, и още 10% работещи пенсионери, държавно-общински сектор, което би спестило милиарди лева - 2 млрд. за въпросните 20%, но дори там не бяха намалени възнагражденията.

Имаше проблем дори с насочването на парите, които депутатите даряват. Както 19 минути писа, видинската болница с 33 заразени с коронавирус поради неосигуряването на защитни облекла от щаба и правителството лекари, които заразиха двама пациенти и те починаха, не можеше да вземе наредените от местния народен представител от БСП Филип Попов негови средства. Министерството му беше отговорило официално, че то ще харчи както намери за добре. Впоследствие, след медийното огласяване, "склони" да прати парите там, където наистина твърде много се нуждаят от тях. Друг е въпросът поради какви причини при 5,5 млрд.лв. здравен бюджет, но това вече е друг разговор....

В същото време министрите и членовете на политическите им кабинети останаха без заплати. Те нямат на разположение две - трети и бонуси за участие в комисии. Сред около 300-ата души, които засегна тази мярка, е и членът на Националния оперативен щаб - там е на обществени начала, Ангел Кунчев, който е член на кабинета на здравния министър.                             
Освен половинчато в поза на депутатите, решението на Народното събрание се оказва поредния му неконституционен акт по извънредното положение. След като върховна съдийка разкри неконституционността на самия закон за ситуацията, потърсена за коментар от Свободна Европа по повод заплатите експертът по трудово право и преподавател в Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Красимира Средкова обясни, че „решението на Народното събрание е в пряко противоречие с българската Конституция, а и с основни международни актове, които са в сила за България“.

Според справка, предоставена от Министерството на здравеопазването „в изпълнение на решението на парламента по бюджетната сметка на Министерство на здравеопазването са постъпили средства в размер на 1 523 572,60 лв“. От тях основните месечни възнаграждения на депутатите са 1 393 627 лева. От политическите кабинети на министерствата и други разпоредители с бюджет – 129 946 лева.

https://19min.bg/

Източник/ци: https://narod.bg/

https://19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!