Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огънят за човешки права премина по курортните плажове на Австралия

Shar Adams, Epoch Times - Австралия

Посрещайки Щафетния огън за човешки права по североизточното крайбрежие на Австралия, членове на куинслендската адвокатска професия заявиха, че незачитането на върховенството на закона в Китай е предмет на сериозно безпокойство, и че злоупотребите с човешките права в най-гъсто населената на света страна трябва да спрат, ако тя ще бъде приета като пълноправен член в цивилизования свят.

По време на церемониите по посрещане на Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) адвокати от щата Куинсленд, Австралия, се изказаха против злоупотребите с човешките права в Китай и призоваха за незабавното освобождаване на китайския адвокат за човешки права и кандидат за Нобелова награда за мир Гао Джишенг (Gao Zhisheng).

В своята реч адвокатът от Голд Коуст (Gold Coast) Мик Аркъри прочете извадки от Универсалната декларация за човешки права на ООН и припомни, че Китай е подписал редица международни декрети и съглашения, с което се е ангажирал в зачитането на   човешките права.

Рон Кларк, кмет на Голд Коуст (Австралия) и двукратен участник в Олимпийските игри, пое пръв Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) на Surfers Paradise. (Gerard Traub)
Рон Кларк ,19-годишен, запалва Олимпийския огън по време откриването на Олимпийските игри през 1956 г. в Мелбърн, Австралия. (Getty Images)

Г-н Аркъри, който упражнява адвокатската си професия в популярният курортен район повече от 20 години, прочете и извадки от китайската Конституция, която включва клаузата, че всички органи на правителството (включително и войската), на обществените институции и  сектори "имат задължението да зачитат върховенството на Конституцията". 

Той посочи също така клаузи в Конституцията, които се отнасят специфично до човешките права, включително и такива, които насърчават свободата на словото, свободата на печата, на сдруженията, на асоциациите и на религиозните убеждения.

"Явно е, че властите в Китай не се придържат към Конституцията на Китай. Явно е, че се злоупотребява с човешките права в Китай", каза адвокат Аркъри, като отправи призив към китайските власти да освободят адвоката Гао Джишенг, напомняйки, че почитаният адвокат е бил "нападан, малтретиран, отвличан, затварян, измъчван, поставян под домашен арест" и "е правен опит за отнемане на живота му", заради неговото отстояване на закона в Китай.

Професор Пол Уилсън, ръководител на Департамента по криминология към Университета Бонд на Голд Коуст каза, че тези злоупотреби с човешките права в Китай трябва да спрат.

"Престъпленията, извършвани срещу Фалун Гонг и други в Китай не могат да бъдат толерирани в никое общество, което като Китай претендира за цивилизованост", каза той.

Професор Уилсън, който е също така и съдебен психолог, каза, че му е било интересно да види каква ще е подкрепата на Олимпийския огън за човешки права от страна на  политическата и гражданската общественост на Голд Коуст, липсата на която би означавало пренебрегване на докладите за нарушаване на човешките права и насърчаване на извършителите на тези злоупотреби в Китай.

"Смятам, че това, което най-допада на тираните и нарушителите на човешки права е мълчанието и безразличието. С присъствието си тук вие показахте, че не сте мълчаливи и не сте безразлични", каза той.

Г-н Роуен Силва, адвокат по човешките права от гр. Кернс, издигна в ръката си автобиографията на адвокат Гао ‘Един по-справедлив Китай’ (‘AChinaMoreJust’), докато говореше на трибуната. Той съпостави разбиранията и опита на адвокатите за човешки права в Австралия с тези на адвокатите за човешки права в Китай, заключавайки, че ако той би трябвало да упражнява адвокатската си професия в Китай, също щеше да бъде  преследван като адвокат Гао.

Легендарен австралийски олимпиец и сега кмет на Голд Коуст , Рон Кларк бе първият, който пое щафетата на Огъня за човешки права на южното куинслендско крайбрежие. В своята реч по този повод той каза:

„Поздравявам Щафетата с добре дошла на Голд Коуст. Като участник в Олимпийските игри аз смятам, че това е движение, което насърчава братството и равенството между хората, и това е, което този Огън символизира. За мен е чест да съм първият, който в името на свободата по света поема Щафетата, преминаваща през Голд Коуст.”       

Сред говорителите на церемонията по посрещане на Щафетата в Голд Коуст бяха и членът на Парламента г-жа Кристин Смит, общинският съветник г-жа Доун Кришлоу, аборигенският старейшина г-н Греъм Дилън, както и г-н Юен Огилви от Амнести Интернешънъл.  

В гр. Макай световната шампионка по вдигане на тежести в свръхтежка категория Катрина Робертсън каза от трибуната при посрещане на Огъня, че има две ‘слабости’ в живота си – спорта и човешките права. Тя заяви, че за пръв път няма да гледа Олимпийските игри, които ще се проведат в Пекин, защото е останала ужасена от докладите за злоупотребите с човешки права в Китай, и най-вече тези срещу практикуващите Фалун Гонг.   

От името на кмета на гр. Макай реч произнесе общинският съветник Джордж Кристенсън, който също каза, че се е ужасил от това, което е видял по Интернет след като направил свое собствено проучване относно злоупотребите с човешките права в Китай. Той прочете пред присъстващите писмо, изпратено от китайското консулство до кмета на Макай и призоваващо Градския съвет на Макай да не удостоява с присъствието си церемонията по посрещане на Щафетния огън за човешки права в града.

Г-н Кристенсън каза, че с правенето на това писмо публично достояние той иска да изпрати до китайското консулство следното послание:

„Вие може да успявате да потискате гласа на китайския народ във вашата страна, но няма да потиснете нашия глас в нашите собствени страни.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!