Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арестът на японски търговец на органи в Китай

Уебсайтът на ‘Китайския международен център за съдействие в трансплантации на органи’ (China International Organ Transplant Support Center) споделя, че огромният брой трансплантации на органи в Китай е станал възможен благодарение на съдействието и подкрепата на китайската комунистическа партия. (Web photo)

Ren Zihui and Shi Yu, Epoch Times

Д-р Уенг, известна патоложка, разследваща насилственото отнемане на човешки органи, смята, че арестуването на японския гражданин Хироюки Нагасе за търговия с човешки органи в Китай представлява нов опит на комунистическия режим да прехвърли вината. „ККП използва Нагасе да се грижи за сайта, защото знаят, че насилственото отнемане на органи е огромно престъпление. Ролята на Нагасе е била да стане изкупителната жертва когато престъплението бъде разкрито. И това е, което става сега.”, споделя тя.

Китайските власти съобщиха миналия месец, че са арестували японец на име Хироюки Нагасе (Hiroyuki Nagase) заради неговата нелегална търговия с човешки органи. Според говорителя на китайското министерство на външните работи, Лиу Джианчао (Liu Jianchao), Нагасе е служител на IPC Information Service Co., японска компания в град Шенян, североизточен Китай.

По време на пресконференция Лиу заяви, че компанията на Нагасе „е разкрита да публикува информация в Интернет под името ‘Китайски международен център за съдействие в трансплантации на органи’ (China International Organ Transplant Support Center) и е подпомагала трансплантациите на органи на пациенти от Япония от 2004 г. насам.”

Някои смятат, че този арест е доказателство за решителността на китайските власти да се справят с имащия лоша слава черен пазар за човешки органи в Китай. Но на уебсайта на Китайския международен център за съдействие в трансплантации на органи е обявено, че голяма част от търговията с органи е станала възможна благодарение на получаваната подкрепа от самата китайска комунистическа партия (ККП).

Уебсайтът на центъра е затворен отново. Същият този уебсайт бе затварян и при разкритията за широкомащабното насилствено и приживе отнемане на органи от телата на практикуващи Фалун Гонг. Фалун Гонг е древна система за самоусъвършенстване, чиято философия се базира на принципите Истинност, Доброта и Търпимост. През последните осем години наброяващите над 100 милиона последователи на Фалун Гонг биват жестоко преследвани в Китай.

Нагасе е първият, който Китай арестува с обвинения, свързани с търговия на човешки органи. Широката публичност на ареста подбуди спекулациите, че властите взимат на прицел „големите риби”, ръководещи масовото насилствено отнемане на органи от живи хора.

Компанията на Нагасе, IPC Information Service, е регистрирана през декември 2003 година. От тогава Китайският международен център за съдействие в трансплантациите на органи се явява един от главните портали, посредничили на многобройните чужденци, идващи в Китай за трансплантации. Уебсайтът не дава информация за това от къде идват органите.

Според източници в Япония Нагасе е арестуван в средата на септември на летището в Шанхай. Въпреки това, неговият арест бе оповестен едва месец по-късно по време на 17-я национален конгрес на ККП – един от най-деликатните периоди за китайските власти. Имайки предвид типичната за Китай липса на прозрачност и тоталната цензура на медиите, както и внимателното отбягване и отричане на съществуването на търговия с органи, шумът, който се вдигна около ареста на Нагасе, е определено необичаен.

Говорителят на външното министерство Лиу Джианчао заяви, че компанията на Нагасе „е извършвала не само дейност отвъд това, за което е била регистрирана, но също така е нарушила регулациите на Министерството на здравеопазването, забраняващи търговията с органи в Китай”.

Според д-р Уени Уенг (Wenyi Wang), известен патолог и разследваща ръководеното от ККП насилствено отнемане на човешки органи от момента на разкриването му, ККП отново се опитва да прехвърли вината на друг. Според д-р Уенг, въпреки че уебсайтът е под името на компанията на Нагасе, той е бил използван като официален уебсайт на правителството и е имал пълната подкрепа на ККП. Д-р Уенг отбелязва, че „ККП използва Нагасе да се грижи за сайта, защото знаят, че насилственото отнемане на органи е огромно престъпление. Ролята на Нагасе е била да стане изкупителната жертва когато престъплението бъде разкрито. И това е, което става сега.” 

Обвинението на д-р Уенг изглежда се потвърждава и от изявленията в самия уебсайт на центъра, които изразяват благодарност към китайското правителство за силната му подкрепа, без която „огромният брой трансплантации не би могъл да бъде постигнат”. Уебсайтът споменава също така за свързани с това закони от 1984 г., според които правителството подкрепя снабдяването с човешки органи. Китай е единствената страна в света, която има подобни закони, заключава коректно уебсайтът.

На своя уебсайт Китайският международен център за съдействие в трансплантации на органи изброява обичайното време на изчакване за жизненоважен човешки орган. Според този списък черните дробове и бъбреците могат да бъдат осигурени в период от една до две седмици, или в краен случай до месец. За сърца и бели дробове този период е около месец. Освен това уебсайтът обещава, че ако органът се окаже неподходящ за пациента, до една седмица центърът осигурява друг орган.

Придобиването на „пресни” органи в Китай е обезпокояващо лесно и бързо, особено като се има предвид, че на всички други места по света хората трябва да чакат много години за трансплантации. Експерти заявяват, че единственото възможно обяснение за това е съществуването на огромен брой живи хора, използвани като удобен източник на органи.

Според уебсайта на центъра до 2006 г. Китай е извършил 85 хиляди трансплантации, като 12 хиляди от тях са били направени само през 2005 г. Съгласно официалната статистика тази цифра надвишава многократно броя на екзекутираните в Китай затворници.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!