Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пробиване на блокадата: софтуер за социална справедливост

Wu Ruirui, The New Epoch Weekly

Безпрецедентния софтуер DynaWeb за преодоляване на китайската цензура вече се ползва от над един милион души. DynaWeb осигурява достъп до забранени Интернет сайтове в Китай и беше пуснат на пазара през март т. г. от DynamicInternetTechnology, Inc. (DIT).

Поради този успех на DynaWeb президентът на DIT, г-н Бил Шиа, бива често интервюиран от медии като Уолстрийт Джърнъл, Форбс и Бизнес Уийк. Г-н Шиа е давал също така експертна оценка пред Конгреса на САЩ относно китайската Интернет цензура и технологиите за пробиване на блокадата.

В интервю с The New Epoch Weekly г-н Шиа описа своята цел в противопоставянето на блокадата и личния си практически опит в тази насока.

Шест месеца след като DIT пуснала на пазара първоначалната версия на софтуерния пакет против блокадата, г-н Шиа и неговият екип се сблъскали с проблем, разрешаването на който би им позволил да направят пробив: администраторът на DynaWeb забелязал, че информационният поток към техния сайт се е понижил с петдесет процента и бързо съобщил за проблема на колегите си. Екипът на DIT отделил няколко дни за разрешаването му, но без успех.

При все това блокадата сама по себе си успяла да даде на екипа прозрението, което търсили. В новинарска статия било съобщено, че Интернет потребителите, които се опитват да отворят Sina.com (един от най-големите информационни и развлекателни портали на китайски език), биват погрешно препращани към сайт на Фалун Гонг – един от най-чувствителните сайтове, забранен от китайския комунистически режим. Учудвайки се как китайският режим би могъл да допусне такава груба грешка, екипът на DynaWeb се досетил, че проблемът може да идва от грешни настройки в имената на Интернет домейните.

Така например технологията за цензуриране на Интернет работи по такъв начин, че когато  потребител се опитва да отвори забранена уебстраница, той бива автоматично пренасочван към разрешена такава. Но споменатата грешка работела на обратната логика – потребителят бивал   пренасочван от позволена към забранена страница. След като осъзнал този съществен детайл, екипът на DIT прекарал няколко седмици в търсене на решение. И се родил първият така наречен „динамичен уебсайт” – DynaWeb.

С подкрепата на Интернет потребители от Китай, екипът на DynaWeb определил много точно слабото място в новата технология за цензуриране, използвана от китайската комунистическа партия (ККП), като успял да разработи съответен начин за противодействие. Резултатът бил, че месец по-късно каналът за информация бил напълно възстановен.

Китай става жертва на собствената си блокада

Според г-н Шиа Интернет е създаден за свободна обмяна на информация. „Стабилността на мрежата е най-важното нещо. Например, Интернет продължава да е достъпен по света, дори и след като се блокира определено място. Но това блокиране напълно променя неговата структура  и свободната обмяна на информация. След определено ниво на блокиране на Интернет, защитната стена на китайския режим може да доведе до дестабилизиране и дори до цялостен срив на мрежата в Китай.”    

Начинът, по който работи технологията на DynaWeb за пробиване на информационната блокада, е посредством комбиниране на блокираната информация с други данни. Този формат успява да затрудни значително ККП в поддържането на Интернет блокадата, тъй като те могат да блокират и  информация, от която се нуждаят или която искат да разпространят. „Изглежда като в Интернет да има пръст Небето, защото върху ККП се поставят ограничения”, отбелязва г-н Шиа. „Ние просто трябва да затягаме тези ограничения от време на време и няма проблеми.”    

На 3 юни 2005 г. DIT публикува доклад относно Интернет статистиката за отказване на китайците от членството им в ККП и принадлежащите й организации. Между 15 декември 2004 г. и февруари 2005 г., екипът на DIT е разпратил книгата „Девет коментара за комунистическата партия” до 2.3 милиона имейл потребители в Китай чрез своята имейл технология. Средно 62% от хората са се отказали от ККП чрез DynaWeb. Данните на DIT сочат, че заявленията за отказване са пристигнали от 29 провинции, като тези от Пекин са съставлявали 15%. „Това е само върхът на айсберга”, казва г-н Шиа. „Тези цифри са представителни за хората, които са достатъчно опитни, за да използват анти-цензурни технологии и достатъчно смели, за да се решат на такава стъпка.”

Чувство на удовлетвореност

Каква е позицията на правителството на САЩ относно Интернет блокадата на Китай? Г-н Шиа сподели, че доскоро Конгресът на САЩ дори не би засегнал тази тема. „Те са загрижени най-вече за цензурирането на информация, но това е различно от информационната блокада. Информационната цензура е практиката да се цензурират Интернет потребителите в Китай. Но проблемът там не опира единствено до заглушаване на тези, които искат да изкажат мнение, а до това, че на хората не се позволява да стигнат до истината посредством свободно достъпна информация.”    

Темата за Интернет блокадата в Китай бе широко покрита от медиите в САЩ два пъти до сега: през 2002 г., когато негативният ефект от блокиране на мрежата стана център на световно внимание, и отново през 2006 г., когато Конгресът проучваше помощта на Google в онлайн цензурата на ККП. Но загрижеността на Западните медии не бе от чувство за съвест или от симпатия към китайския народ, а от опасения за американските инвестиции в Китай. След като Конгресът спря да се занимава с тази тема, същото направиха и медиите.  

Може би много хора ще се изненадат, че най-големите успехи не винаги се постигат с най-многото финансови и човешки ресурси. Далеч от блясъка и великолепието, г-н Шиа и неговият малък екип от DynaWeb продължават да работят усилено всеки ден, за да постигат целите си. Той сподели, че екипът му е имал чувството за голямо постижение, когато успял да пробие блокадата за пръв път, но сега това се е превърнало в тяхно ежедневие. През последните шест години това чувство на удовлетвореност насърчава постоянството на неговия екип в усилията за пробив на Интернет блокадата и той вярва, че с усилията в тази насока един ден свободата на информацията ще възтържествува. 

Според г-н Шиа в момента DynaWeb е водещият софтуер за преодоляване на Интернет блокадата. Но той бърза да посочи, че успехът на техните усилия се дължи на повече от чисто технологичните фактори, отбелязвайки скромно, че в тези пробиви пръст има и провидението, без което усилията на неговия екип биха били безплодни.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!