Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трима критици на властта в Китай изчезнаха мистериозно

.

Трима критици на властта в Китай са в неизвестност, след като са публикували неудобна информация за пандемията от короновируса. За изчезването им съобщил роднина на един от дисидентите. Според неговите показания тримата китайци са в неизвестност от 19 април.

Става дума за Чен Мей, Кай Уей и неговата приятелка Танг. За изчезването им е съобщил братът на Чен - Кун. Пред западни информационни агенции той е изразил предположение, че тримата са арестувани заради критики към властта.

Това не е първият подобен случай на репресия спрямо критици на комунистическата власт. Припомняме, че в социалните мрежи още през декември лекар от Ухан започна да предупреждава за опасността от нов коронавирус. Веднага след това бил посетен няколкократно от властите. Арестувани са били и журналисти, позволили си да изразят негативно мнение за действията на властта срещу разпространението на коронавируса.

Полицията в Пекин е съобщила на семействата на Кай Уей и неговата приятелка само това, че двамата се намират "под домашно наблюдение", но не е уточнила къде точно. Повдигнато им било обвинение за "подстрекателство към размирици и провокации".

Подобна формулировка китайските власти обикновено използват за разправа с активисти и дисиденти. За подобно "провинение" законът предвижда затвор до 5 години.

Чен Кун предполага, че изчезването на тримата е свързано с участието на Чен и Кай в инициатива срещу цензурата в страната, наречена "Терминус 2049". Проектът си поставя за цел да възстановява блокирани или изтрити от държавната цензура информации и публикации в социалните мрежи, пишат от "Дойче веле".

Напоследък групата помести в интернет поредица от публикации във връзка с пандемията от коронавирус в Китай, включително лични впечатления на хора от град Ухан, който беше най-тежко засегнат от заразата. Статиите и информациите на "Терминус 2049" включват и теми, които китайското правителство не желае да придобиват гласност. Например - кога точно е станало ясно, че новият коронавирус SARS-CoV-2 се предава от човек на човек.

Групата публикува и доклада на ръководителката на спешното отделение в Централната болница на Ухан Ай Фен, която беше една от първите, предупредили за епидемията. Заради това през януари тя беше мъмрена от властите.

Много китайци, а също така и чужди държави обвиняват Пекин, че е укрил важни информации за коронавируса и началото на епидемията от COVID-19. 

Изчезването на активистите от "Терминус 2049" предизвика в Китай вълна от възмущение.

"За какво подстрекателство и какви точно провокации става дума? Дайте доказателства", написа в Туитър професорката по социология в Пекинския държавен университет Гуо Юхуа.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!