Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канадски адвокат: Китайският режим е против върховенството на закона

Клив М. Ансли (Clive M. Ansley ) е международен адвокат по човешки права и професор по китайско право. (Lori Har-El/Epoch Times)

Клив Ансли (CliveAnsley) е първият чуждестранен адвокат, установил своя практика в Китай. Той е изтъкнат авторитет в сферата на китайската съдебна система. Като професор по китайско право в Канада и Китай с над четиридесет годишен опит в отношенията между двете страни, той е бил призоваван многократно за експертно мнение от различни страни като Канада, САЩ и страни на Европейския съюз.  

Известен критик на нарушенията с човешките права в Китай, г-н Ансли е наблюдател по въпросите за Китай към организацията „Lawyers' Rights Watch” – Канада. След разкриване на фактите за отнемане на органи в Китай от живи затворници, осъдени заради техните убеждения, и в частност на практикуващите медитативната практика Фалун Гонг, г-н Ансли се присъединява към Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (CIPFG) като съпредседател на управителното тяло на организацията на територията на САЩ и Канада.

В интервю с журналистката от Epoch Times Кати Лиу г-н Ансли коментира относно китайската съдебна система, за твърденията за незаконно отнемане на органи и за Щафетния огън за човешки права, провеждан в периода на подготовката за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Целта на CIPFG е да окаже натиск върху Китай за прекратяване на нарушенията с човешките права, и най-вече на преследването на Фалун Гонг.

Epoch Times: През 2001 г. Международният олимпийски комитет присъди на Пекин домакинството на Олимпийските игри през 2008 г., очаквайки че китайската комунистическа партия (ККП) ще подобри ситуацията с човешките права в страната.Спази ли ККП  своето обещание?

Клив Ансли: Много очевидно е, че те не само не спазиха обещанието си в това отношение, но и че нарушенията с човешките права са още по-големи сега. Моята позиция е, че без свобода на словото не може да става и дума за човешки права. Когато липсва свобода на словото, когато управляващите не могат да бъдат опонирани, когато няма свобода на сдружението и избор на вероизповеданието, основните човешки права са на практика отнети.    

Относно търговията с органи, аз смятам, че когато става дума за нещо толкова чудовищно и нецивилизовано, как може изобщо да се говори за подобряване на човешките права? В своя доклад Дейвид Матас и Дейвид Килгор заявяват, че това е „нова форма на зло”. Дори нацистите в Германия не са стигали дотам.

Според вас възможно ли е човешките права да бъдат подобрени при управлението на комунистически режим?   

Докато това правителство е на власт в Китай никога няма да съществува истинско уважение към основните човешки права. Важно е това да се осъзнае. Все пак, поставяйки ги в неудобно положение – с потенциалната заплаха за отнемане на Олимпийските игри, с налагането на бъдещи търговски санкции – по същество с оказване на натиск върху тях, можем да ги накараме да се откажат поне от най-покварените, най-демоничните и най-чудовищни практики, като избиването на невинни човешки същества с цел продажба на органите им. Като разкриваме тези факти все повече хора по света ще се ужасят от това и може би ще успеем да притиснем достатъчно китайското правителство, така, че те да си кажат: „така повече не можем да продължаваме”.   

Не трябва да се очаква, че те ще оставят всичко и ще започнат да се занимават с подобряване на човешките права – това правителство е против този процес, то по същество е против върховенството на закона, против прилагането на едно законово управление и против изграждането на каквато и да е система, действително признаваща човешките права. Както при изтреблението на евреите в нацистка Германия например - нямаше никога да можем да превърнем Адолф Хитлер в демократ и защитник на човешките права. Но ако бяхме направили редното и етичното, ако знаехме за случващото се тогава, вероятно щяхме да успеем да попречим на Хитлер в избиването на шест милиона евреи. 

Когато разберат какво става в Китай хората ще трябва да направят трудния избор между собствената си съвест и парите.

Аз съм оптимист. Склонен съм да мисля, че в основата си природата на човек е добра и той може да постъпва правилно. Проблемът днес е информацията – повечето обикновени хора на Запад не разполагат с тази информация. Обикновените канадски граждани никога не са чували за тези неща и имат доста добро мнение за китайското правителство, поради факта, че либералното канадско правителство, най-големите корпорации в Канада и водещите медии изграждат този напудрен имидж на Китай с неговия огромен прогрес на всички фронтове. Те създават впечатлението, че дори състоянието с човешките права се е подобрило. Не смятам, че в действителност хората са затруднени в избора си между собствената си съвест и парите. Те все още не са имали този избор, те все още не са получили тази информация.

Едно от исканията на CIPFGе да бъдат освободени всички адвокати, защитавали Фалун Гонг. Ако един адвокат бива преследван заради своя избор на клиент, ако адвокатът не може да избира кого да представлява, то що за съдебна система е това?

Това изобщо не е съдебна система. По всяко време законът е само това, което реши комунистическото правителство. Като хвърлим поглед на тази така наречена съдебна система, в която нито адвокатите не могат да защитават клиенти по свой избор, нито клиентът да избере адвоката си, не можем да открием никакъв напредък в тази сфера. Аз съм наблюдател по въпросите за Китай към организацията „Lawyers Rights Watch” - Канада и според наши изчисления в момента в затвора има между сто и двеста китайски адвокати, които са се озовали там само защото са говорили против правителството или са се ангажирали с дела, неприятни за правителството.

Какво е значението на бойкота на Олимпийските игри през 2008 г.?

Като цяло, ключовият фактор е информацията. Хората по света трябва да знаят, те трябва да разполагат с тази информация и да я разберат преди да могат да предприемат някакви действия. Всичко, което може да разобличи Пекин, си струва да бъде направено. Относно самата тема за Олимпийските игри, има нещо особено срамно и възмутително в участието на Международния олимпийски комитет във всичко това.

Аналогията с нацистка Германия през 1936 г. е доста страховита. През 1936 г. нацистите бяха несъмнено най-големите нарушители на човешките права на цялата планета. Тогава Международният олимпийски комитет присъди на тях Олимпийските игри, проведени в Берлин през 1936 г. По-късно хората казаха, ами ние не знаехме какво точно става там. Чувахме, че Хитлер казва много лоши неща за евреите, знаехме, че потъпква свободата на словото в Германия, но нямахме представа, че възнамерява да хвърли всички тези евреи в пещи, крематориуми, и т.н.

Днес знаем какво става в Китай. Но не всички го знаят и ние трябва да продължим да разпространяваме тази информация. Светът също не може да заяви сега, че когато е присъждал Олимпиадата на Китай не е знаел какво става там, не е знаел за кражбата на органи. Информацията е общодостъпна и според мен единственото етично решение на Олимпийския комитет – дори и на този късен етап – е да премести Олимпийските игри.

Разкажете нещо повече за Щафетния огън за човешки права.

Щафетният огън за човешки права е протест срещу „Олимпиадата на кървавата реколта” *, име, дадено сега на Игрите в Пекин през 2008 г. Това сравнение е много добър начин да се накарат хората да започнат да правят връзка между тези две неща, които не би трябвало да вървят ръка за ръка. Не е редно Олимпийските игри да се провеждат там, където се избиват човешки същества за техните органи.

-----------------------

* „Кървава реколта” е заглавието на доклада на Дейвид Матас (международен адвокат по човешките права) и Дейвид Килгор (бивш депутат и бивш главен прокурор на Канада) относно незаконната търговия с органи в Китай.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!