Следвайте "Буднаера" в Телеграм

РАЗСЛЕДВАНЕ НА АВТОРИТЕТНИЯ ФРЕНСКИ ЕЖЕДНЕВНИК

Le Figaro: Ами ако COVID-19 е “избягал” от лабораторията в Ухан, доставена от Франция?

Как прехвърлената от Франция лаборатория P4 в Ухан успя да избегне какъвто и да е контрол

Le Figaro, Изабел Ласер, 21.04.2020 г.

РАЗСЛЕДВАНЕ – Ами ако Ковид-19 се е измъкнал от лабораторията P4 в Ухан, вместо да се появи на местен пазар, както твърдят китайските власти? И ако се е разпространил сред населението чрез след случайна инфекция на служител? И, въпреки че теорията на конспирацията разработена от френския вирусолог Люк Монтание, че вирусът е създаден от китайски учени, се отхвърля от всички сериозни специалисти, тезата за подобно произшествие се разследва от американските разузнавателни служби. Тя се поддържа от факта, че китайските власти така и не оповестиха публично резултатите от тяхното епидемиологично разследване и от предотвратяването от тяхна страна на всякакви проучвания от страна на СЗО и чуждестранни експерти в Ухан.

Случаят, огласен от Държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който повдигна въпроса за задълбочено „разследване“ на тази теория, може би беше индиректно споменат и от британския Външен министър Доминик Рааб, който е на мнение, че Китай трябва да даде отговори на „трудни въпроси“ и от Еманюел Макрон, за когото „има доказателства, че там са се случили неща, които не са ни известни“. Тази теория е повече срамна за Париж, отколкото за P4 в Ухан, лаборатория със строга биологична секретност, предназначена за изследване на патогенни вируси, за които няма ваксина или лечение, която е била прехвърлена в Китай от Франция.

Още навремето, това силно чувствително сътрудничество с китайските здравни власти създава напрежение във Франция. Според много подробно разследване на разследващи журналисти от радио Франция, през 2004 г. Жак Ширак и президентът на Китай Ху Джинтао решават да обединят сили в борбата срещу новите инфекциозни заболявания. Споразумението за прехвърляне на лаборатория P4 се подписва от тогавашния Външен министър на Франция Мишел Барние. Преди това Министър-председателят Жан-Пиер Рафарин отива на среща с лекаря Чен Жу, обучен в болницата в Сейнт Луис и близък с бившия китайски президент Цзян Цземин. Година по-рано Китай става жертва на острия респираторен синдром ТОРС.

„Някои хора смятаха, че е абсолютно необходимо да се помогне на китайците, които работят върху тези нови вируси. И най-вече да им се предоставят добри условия за да се избегне това да работят сами без подходящото оборудване и знания, които са от съществено значение за този тип дейности. Накратко, трябваше да им попречим да правят нескопосани неща в тяхното си кътче“, каза високопоставен служител, който е следил споразумението отблизо.

Вирусологичната лаборатория клас P4 в Ухан

Но проектът далеч не среща единодушно одобрение във Франция. Рафарен и Ширак са за. Част от медицинските професионалисти, включително Бернар Кушнер, също го подкрепят. На това мнение е и фармацевтичният индустриалец Ален Мериьо, който председателства ръководещата комисия със своя китайски колега д-р Чен Жу. Но специалистите по неразпространение на зарази във Външно министерство и Министерство на отбраната, както и Секретариата по отбраната и националната сигурност и научните среди като цяло са резервирани. Някои се страхуват, че P4 може да се преобразува в биологично оръжие. Другите твърдят, че за разлика от ядрени или химически обекти, за подобен тип чувствително санитарно оборудване липсва международен контрол.
Те отбелязват липсата на прозрачност по отношение на употребата от Китай на мобилните лаборатории P3, чиито правила наложени от правителството на Рафарин веднага след епидемията от ТОРС са по-леки. Тези, които се опитват да забавят споразумението се притесняват, както каза едно от главните действащи лица от онова време, „от затрудненията на китайците с възприемането на нови знания“, тяхната „непрозрачност“ и „съпротива“ срещу желания от французите проект за двустранно сътрудничество. „Трябва да разберете, че P4 е като ядрена преработвателна станция. Това е атомна бактериологична бомба”, продължава същият източник.
Тестваните вируси, като Ебола например, са изключително опасни. Процедурите за безопасност, като скафандри, обеззаразяване и т.н., трябва се спазват изключително стриктно. Политиците решават в полза на проекта в противоречие със съветите на специалистите. Обектът е завършен през януари 2015 г. и въвеждането на лабораторията в експлоатация през януари 2018 г. съвпада с първото държавно посещение на Еманюел Макрон в Пекин.

„Нещата се проточиха много, но Париж в крайна сметка даде зелена светлина. В миналото бяхме ангажирани с други проекти с китайците, като център за преработка на радиоактивни отпадъци и договори за продажба на Airbus. За разлика от Съединените щати, Франция, която е само средна по мощност сила, няма средства за спиране на такъв проект, тъй като тя не може да отвърне на отмъщението, което ще последва “, казва експерт. И продължава: „Ние сме уязвими. Китайците се стремят да присвоят нашата технология. И понякога стигаме по-далеч отколкото трябва поради страха от изнудване.“ „Властите“, твърди дипломат, „извършиха грях от невинност. Те вярваха, че можем да се доверим на китайците ”. Документът, добавя той, „винаги е бил сложен. Давахме си уверения на хартия, но не бяхме сигурни, че можем да ги приложим”.

Продължението на историята с P4 в Ухан показа, че онези, които са се опитали да забавят споразумението са били прави. Като първа стъпка, китайските компании искат да предоставят по-голямата част от изграждането на Р4. Както обяснява специалист, „архитектурата на P4 е много сложна, разположението на изолираните й пространства изисква специални техники и знания“. Разочарован, че френско-китайското сътрудничество не се е осъществило, Ален Мериьо напуска председателството на двустранната комисия през 2015 г.. Около 50 френски учени, които е трябвало да работят в P4 в Ухан за период от пет години, така и не напускат Франция. Блокира ли Китай заминаването им? Или на Франция й липсват финансови средства? Факт е, че малко по малко лабораторията се измъква от контрола на френските учени.

Сензационна новина от Вашингтон Пост: Миналата седмица американският всекидневник съобщи, че през януари 2018 г., след посещение на лабораторията Ухан, служители на американското посолство в Пекин алармират администрацията на САЩ за неадекватността на мерките за сигурност.

На 16 февруари 2019 г. китайските държавни медии също съобщават за слабости. По-специално те твърдят, че след експерименти учените изхвърляли материали от лабораторията в канализацията без да ги подлагат на специфичното третиране предназначено за биологични отпадъци. Китайските медии припомнят още, че за да свържат двата края преди заплата, редица учени продават животни, с които е експериментирано в лабораторията на пазарите в Ухан. Сега всички специалисти твърдят, че познанието за произхода на вируса е абсолютно необходимо, особено за предотвратяване на появата на нова епидемия.

Превод екип на Биволъ, Заглавието е на редакцията. Водеща снимка: Учени във вирусологичния институт в Ухан, Xinhua

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://bivol.bg/l

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!