Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мазнините от канализацията – доходен бизнес в Китай

Мазнините от канализацията – доходен бизнес в Китай - отпадъчно олио

(Getty Images)

В Китай е популярно отпадъчното масло – продукт, получен от рафиниране на мазнините от канализацията, отпадъчните води и хранителните отпадъци на ресторантите. По-голямата част от този евтин заместител на готварското олио се връща отново в ресторантите и заведенията за обществено хранене.

Мазнините от канализацията могат да бъдат рафинирани до отпадъчно масло - вид  некачествена, негодна за консумация и вредна за здравето мазнина. Тя съдържа токсини и предизвиква еутрофикация на реките. При консумация такава мазнина унищожава белите кръвни телца и лигавицата на храносмилателната система, водейки до хранително отравяне, а може да причини и рак.

От дълго време в Китай търсачи на бързи печалби произвеждат този продукт като преработват мазнини от канализацията, отпадъчните води или хранителните отпадъци на ресторантите. Тази мазнина се рафинира и продава на ресторанти като по-евтино готварско олио.

Във връзка с курсовата си работа дипломантка от Политехническия университет в Ухан се запознала с човек, произвеждащ такова отпадъчно масло. И научила, че той може да спечели над 10 000 юана (около 1200 щ.д.) на месец от преработката на мазнини от канализацията.

Според публикация в Чайна Нюз (China News) миналата година на Уан Ле (Wang Le) била възложена следната курсова работа: да намери бърз и лесен начин за установяване дали  съдържатели на ресторанти използват отпадъчно масло.

За направата на отпадъчното масло се събират мазнини от канализационните води или от хранителните отпадъци в ресторантите и се рафинират.

След осемдневно чакане пред ресторанти Уан открила миналия ноември един производител на отпадъчно масло, който се представил като „А-Тиан” от провинция Жиансъ (Jiangsu). А-Тиан й казал, че трябва да идва всеки ден, защото ако пропусне дори и ден, натрупаната мазнина ще е твърде много, за да може да я пренесе.

Всичко от което се нуждаел А-Тиан за събирането и пренасянето на отпадъчната мазнина било едно джобно фенерче, гребло, четири железни кофи и велосипеда си.

Така А-Тиан монополизирал достъпа до канализациите на хотели и ресторанти. Ако бизнесът вървял добре, той можел да събере до 5-6 кофи мазнина. Обикновено събирал по четири кофи дневно.

Всеки ден А-Тиан отнасял с велосипеда си събраното до в къщи. Когато то напълвало резервоара му (с обем около 4 тона), той започвал да го рафинира. От всеки две занесени вкъщи кофи той изкарвал средно по 150 юана (около 20 щ.д.).

А-Тиан казал, че хората, рафиниращи отпадъчни мазнини изглеждат дребни риби, но  могат да припечелват над 10 000 юана на месец – приблизителната месечна заплата на служител в чуждестранна компания.

Той споделил, че рафинираното отпадъчно масло се транспортира извън града не с камиони, а с влакови композиции, като споменал за случай, когато цял влак бил натоварен с 600 тона такова масло.

Но за какво може да се използва отпадъчното масло? Ето мнението на запознат със случая: „Някои хора сами рафинират отпадъчните мазнини. По-доброто на вид отпадъчно масло може да бъде продавано на ресторантите. По-некачественото, с по-тъмен цвят, се продава за пържене на тесто. Най-тъмното се продава на химическата индустрия за суровина. Други продават отпадъчното масло директно на маслени рафинерии като индустриална суровина. Има и такива, които го продават на свинеферми за хранене на свине. Като се изключат рафинериите, останалото свършва основно в  ресторантите."

Професор Ху Хаочуан (Hu Haoquan) от Техническия университет в Далиан (Dalian University of Technology) следи отблизо разпределението на отпадъчно масло в град Далиан. По думите на професора отпадъчното масло е ценен ресурс; то може да бъде използвано за производството на стеаринови и мастни киселини, които са важни суровини за производството на пластмаси, сапун и козметика.

Освен това от отпадъчното масло може да се произвежда био-гориво. В сравнение с използващите дизел и бензин превозни средства, тези, които използват био-гориво могат да намалят отделянето на въглероден окис и въглеводород, така че на био-горивото се гледа като на нов енергиен източник. То може да бъде използвано както от дизелови, така и от бензинови двигатели, като за това не са необходими специални приспособления.

„В Далиан индустрията за обществено хранене процъфтява и произвежда десетки хиляди тонове канализационни мазнини. Ако се занимаем както подобава с отпадъчното масло, то може да се превърне в печеливша индустрия. От друга страна, ако то отива в нелегалните рафинерии, тогава здравето на потребителите ще бъде изложено на риск”, заключава Ху.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!