Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спешен медик: Ген. Мутафчийски, излъгахте спешните медици, а ние рискуваме нашия и живота на близките си, бясна съм

Мутафчийски

Лекар от първа линия в битката с коронавируса написа разбиващо писмо до ген. Венцислав Мутафчийски, с което направи на пух и прах неговите лъжи, продиктувани от пиарите на Бойко Борисов, че спешните медици имат всички условия за нормална работа, както е по света.

Дамата разкрива жалката истина – че само в 2-3 болници в София има нужните условия за безопасен труд, в останала част на България положението е трагично, затова и 11 процента от всички заразени са именно лекари. За капак обещаните 1000 лева за фронтоваците в бели престилки на първа линия са достигнали само до малцина избрани…

Прочетете текста, публикуван във фейсбук, и ще разберете колко тежка е ситуацията за българските лекари, които не работят във ВМА на ген. Мутафчийски:

Защо в България заразените медици са вече 11% от всички заразени?

1/3 от персонала на най- голямото ни ЦСМП има вече антитела за COVID-19. 25 от медиците на общинската болница във Видин се оказаха заразени и толкова от пироговци също. Защо, като са залети според Националния оперативен щаб с лични предпазни средства (ЛПС)? Днес слушах проверката на НОЩ и заключенията им и реших да им отговоря!

Уважаеми ген. Мутафчийски,

Да, ние работим на повече от едно работно място, което си е самоубийство по време на пандемия. Един основен трудов договор в болница, на половинка в спешна, на граждански договор в някое ДКЦ. Защо ли? Ами във всеки случай, не е от любов към авантюрите.

Просто парите не стигат.

Обещаните 1000 лв. стигнаха до единици, а на другите ни остана да чакаме да покрием нормативите на МЗ за добавки. А у дома извънредното положение превърна близките ни освен на мишени на коронките, които им носят нашите заразени тела, ами и много останаха без работа.

Та така работим, рискувайки живота си, живота на семействата си, защото ни излъгахте… За пациентите не се тревожете, така се опаковаме, че няма начин да ги разболеем.

Относно условията на труд.

Стаите за почивки били развъдник на заразата! Как пък не? Като нямаме такива и спим на леглата, на които преглеждаме пациенти, след като ги дезинфекцираме. Някой колеги изнемогват с 12-часови смени в ЛПС, нарочно не ядат и не пият течности, за да не се налага да се разопаковат и да ходят да задоволяват естествени нужди. Та така не се заразяваме и в стаите за почивка, щото или ги няма, или не остава ред да ги използваме. Снощи в полунощ се сетих, че съм гладна, ама вече всичко беше затворено и не приемаха поръчки, та продължих до сутринта…

Относно организацията на работата.

Това са снимки от спешните служби по света, работещи в условия на пандемия. Поставени сме при еднакви условия, ама не съвсем. Ако обичате, отговорете ми на следните въпроси :

1. В колко спешни отделения има триажна зона за инфекциозни пациенти? Така е по света, а у нас? Аз зная отговора, вие едва ли имате отговор по-далече от ВМА и УМБАЛСМ Пирогов…

2. В колко спешни отделения има помещения за обличане на ЛПС и т.нар. мръсна зона за сваляне на ЛПС? Така препоръчват по света и го имат. Аз зная отговора, че се обличаме и събличаме на едно и също място при пациента поради липса на друго място. А от ЦСМП се обличат по входовете…. А вие едва ли можете да посочите къде ги има, освен във ВМА…

3. В колко ЦСМП има във всяка линейка ЛПС, за да могат колегите ми, когато се почувстват застрашени, да се облекат, като застанат очи в заразата? Знаете ли, по света не разрешават да правиш КПР на пациент с COVID-19, ако не си опакован с ЛПС ниво 3. Аз знам, че колегите ми често нямат и ниво 1 и се борят като лъвове, независимо от риска. А вие с колко колеги от ЦСМП сте се срещали и сте ги питали как е там, на улицата, а с онези от тесните малки спешни отделения в провинцията, откъдето пламват болниците …

4. В колко спешни отделения в страната има изолатори за отделяне на потоците на инфекциозни и неинфекциозни критерии? По света има стаи с отрицателно налягане, има протоколи .У нас импровизираме на местно ниво и като сгафим, ни наказват. Аз зная много за тези различия. А вие?

5. Как се дезинфекцират линейките и помещенията в СО, за да не станем източник на зараза? Аз зная, защото сами си го правим…… заради това да не се заразим от замърсени повърхности и да не го предадем на семействата си и пациентите, дето напират пред вратата. А вие виждате ли по-далече от вашето ВМА?

6. Знаете ли, че карат колегите ми да си плащат тестовете за заразата или им отказват да им ги правят, когато те се съмняват, че може да са се контаминират? Аз знам за Русе, за Видин, за Смолян. А вие откъде да знаете, като подчинените ви пироговци и онези от Медицинска академия се тестват постоянно. За тях има, а за нас?

Имам и още въпроси, но снощи бях в огъня да ме заразяват и, дай Боже, да не заразявам..

Един бесен спешен медик

източник: https://narod.bg

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!