Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гласът и интонацията атакуват подсъзнанието на събеседника

Някои се раждат с красиви гласове, други - с дразнещи. Има начини да се подобри това важно оръжие в контактите.

По гласа на човека може да се определи неговия характер, настроение и дори душевните му качества. Тембърът на гласа, както и неповторимите отпечатъци от пръстите, е строго индивидуален, а в САЩ, Англия и Италия запис на гласа се приема за неоспоримо доказателство в съда.

Някой чисто генетично получава от рождение приятен глас, а друг цял живот трябва да живее с "противен". Но винаги има изход - върху гласа може да се работи. При умело използване, речта и гласът стават мощно психологическо оръжие, което действа върху подсъзнанието на събеседника.

Психолозите посочват основните емоционални реакции на човек на различни варианти на височината и тембъра на гласа на събеседника.

Високият и звънък глас се асоциира с младост, енергичност и, уви, незрялост и неопитност. По статистика жените и особено мъжете с такъв глас значително по-рядко стигат до високи постове в кариерата. Има едно интересно наблюдение, според което колкото по-висок е гласът, толкова по-ниска е длъжността...

Освен това, пронизителният висок звук се разчита от подсъзнанието като сигнал за тревога. По такъв начин продължително звучащият висок глас предизвиква у събеседника неволно чувство за дискомфорт и намалява степента на доверие към казаното. Притежателят на много висок глас трябва повече от всеки друг да обръща внимание на съдържанието и интонационната част на речта си.

Притежателят на нисък глас има по-голям късмет: той се асоциира със самодостатъчност, увереност, интелект. Човек с такъв глас се възприема от околните като знаещ, а следователно, и по-авторитетен. Колкото по-нисък е гласът на мъжа, толкова по-силен и надежден изглежда той в женските очи. Впрочем статистиката не отрича такова влияние на гласа върху успеха сред противоположния пол. Романтични мисли нападат жената, когато общува по телефона с непознат мъж с приятен тембър на гласа.

И без да сме виждали човек, ниският му кадифен глас би могъл да предизвика силно чувство на любов. Това е обусловено от подсъзнателното изчисление на генния код на събеседника. Работата е там, че ниският глас обикновено означава повишено съдържание на мъжки полови хормони в кръвта, изводът е, че неговият притежател е по-темпераментен. Именно затова жена с нисък, гръден глас, богат на интонации, се струва на мъжете по-секси от жена с писклив и монотонен глас.

За убеждения или съблазняване на събеседника жената не е длъжна непременно да има от природата красив нисък глас, достатъчно е да се въоръжи със собствения си глас, какъвто и да е, с ум и търпение. За начало поработете върху гласа: неговот звучене зависи не само от хормоните, но и от строежа на гласните връзки, психологическата настройка и особеностите на дишането.

Следете за стойката - при добра стойка дихателните органи са разположени правилно и гласът излиза лек и свободен. Звукът трябва да излиза от гърдите. За да проверите дали правилно изпълнявате упражненията, сложете ръката си на гърдите - ако тя вибрира, вие сте на верен път.

Пеенето укрепва дишането и подобрява звученето на гласа. Пейте сами, без да пречите на съседите впрочем - опитайте обаче да е достатъчно силно. Надувайте балони - това занимание сериозно укрепва дихателната система.

Разнообразявайте речта с интонации, особено ако сте склонни да говорите монотонно. Няколко пъти прочетете на глас кратък откъс от текст, най-добре стихотворение, всеки път го изпълнявайте с нови интонации.

Научете се ясно да формулирате мислите, които искате да споделите със слушателя си. Това ще ви избави от предателското мънкане в паузите между смислените откъси реч. Запасете се с аргументи в полза на своето мнение, правилно слагайте акцентите.

Невъзможно е да убедиш някого в нещо, едва цедейки фразата през зъби. Помнете, че информацията, подадена само с половин децибел повече, много по-успешно убеждава слушателя и по-добре се усвоява от него. Установете оптималното ниво на сила за своя глас. Пребройти на глас от 1 до 10, постепенно повишавайки глас и когато чуете тази сила на звука, която ви устройва, я запомнете, а после се старайте да я следвате.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: karierist.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!