Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Задава ли се втори Перник и защо 100 хиляди души са заплашени да останат без вода?

Задава ли се втори Перник и защо 100 хиляди души са заплашени да останат без вода?

Плашещи, но напълно възможни сценарии за водата в язовир „Тича“ показват, че има опасност в края на годината над 100 000 души в Шумен, Търговище и Велики Преслав да останат на режим. Хипотезата „Перник 2“ е съвсем реална, а предупреждението не е фалшива новина за стряскане, а официални прогнози на Министерството на околната среда и водите.

Нещо повече – тези данни са посочени в специално писмо на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро до кметовете на Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и до председателя на асоциацията по ВиК , областният управител на Шумен. В свое писмо от 14 април, Ревизоро изрично и писмено предупреждава градоначалниците за реалната опасност за водоснабдяването и настоява местните власти в Шумен и Търговище да осигурят алтернативни водоизточници за хората. С конкретни мерки и срокове, които по подразбиране не са през 2022-ра или 2023 година, а веднага.

Анализите на МОСВ показват, че постъпващият в язовир „Тича“ приток е значително по-малък от разхода. По тази причина през април министерството намали подаваните водни количества за ВиК – Шумен и ВиК – Търговище. Отпусканите води за екология също са редуцирани за 95 % осигуреност на притока. Не бяха разрешени исканите води за напояване, поне в първоначалния график на МОСВ.

Две хипотези за водата

МОСВ представя в писмото си две хипотези за язовир „Тича“, като се има предвид възможният приток и направените разчети за използването на водите според утвърдения годишен график.

При най-неблагоприятен сценарий: 95 % обезпеченост, намалено ползване и приток в условията на много суха година /25,69 милиона кубика/, в края на годината се предвижда язовирът да бъде с обем 126,27 милиона кубика. Към началото на април язовирът беше с наличен обем 163,069 млн.куб. метра, но полезният му обем е значително по-малък – 123,069 млн. кубика. /яз „Тича“ е с общ обем 311,8 милиона кубика/.

При хипотеза за нулев приток и намалено ползване, в края на 2020 г. обемът на яз. „Тича“ ще бъде около 100 милиона кубически метра – под санитарния мининум, под който водата не е годна за питейни цели и няма да може да се гарантира битовото водоснабдяване, предупреждават от МОСВ. Санитарният минимум на язовира е между 90 и 110 милиона кубика.

Земеделците заплашени от фалит

Първите пострадали от наложените ограничения се оказаха земеделците, които ползват вода от яз. „Тича“ за напояване. Те вече са внесли жалби до земеделското министерство и до МОСВ с искане да им се осигури вода за напояване.

От МОСВ са поискали информация за алтернативни източници от „Напоителни системи“, които стопанисват язовир „Тича“, записан в активите на МЗХГ. Отговорът на „Напоителни системи“ е, че алтернативен водоизточник за напояване може да бъде язовир „Шумен“, но само за част от земеделските площи в напоителна система „Виница“. Вече са предприети действия за издаване на разрешително за яз. „Шумен“, като по този начин ще бъде намалено ползването от яз. „Тича“, информират от МОСВ в писмото до кметовете.

За друга част от земеделците обаче единственият източник остава яз. „Тича“ и оттук възниква необходимостта да се разрешат водни количества от язовира, имайки предвид обстоятелството, че продукцията се нуждае от напояване, иначе ще загине, изтъква екоминистърът Емил Димитров.

„Изправени сме пред избор, който не може да се вземе еднолично“, коментира Ревизоро в писмото си до кметовете. И подчертава, че не за първи път поставя въпроса за алтернативните водоизточници в Шумен и Търговище.

МОСВ: За трети месец община Шумен и ВиК бездействат!

За трети пореден месец ВиК- операторът и община Шумен не са представили никакъв план за въвеждане в експлоатация на алтернативните им водоизточници, с които може да бъде обезпечено поне 40% от питейно-битовото водоснабдяване на Шумен – това обявиха от МОСВ във връзка със създалата се конфликтна ситуация със земеделците.

Министър Емил Димитров подчертава в писмото си до кметовете, че във връзка с ниския обем на язовир „Тича“ и с необходимостта от вода за напояване, МОСВ нееднократно е уведомявало водните дружества в Шумен и Търговище да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници.

След проверка е установено, че ВиК – Търговище няма издадени разрешителни за ползване на алтернативни водоизточници. ВиК – Шумен обаче има издадени разрешителни, но съоръженията не са рехабилитирани и водоизточниците не са пригодни за ползване, изтъква министърът.

Заради обезпокоителното намаляване на водата в язовира, Ревизоро настоява кметовете на Шумен, Търговище и Велики Преслав да представят в МОСВ конкретни планирани мерки за осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване в градовете. Министърът иска още информация за предприетите действия за използване на води от алтернативни водоизточници. Както и сроковете за изпълнение на всички мерки.

И още едно важно предупреждение, изтъкнато в писмото на министъра до местните власти – водата, предоставяна от язовир „Тича“ за питейно-битови цели, следва да се използва за задоволяване на нуждите на населението. Само за тази цел, подчертава министърът и напомня: „Недопустимо е разрешените ви количества за питейно-битово водоснабдяване да се ползват за промишлено водоснабдяване на обекти“.

Темата за водата вероятно ще бъде обсъждана на предстоящата сесия на общинския съвет в Шумен. Именно местният парламент трябва да предприеме мерки за възстановяване на алтернативните водоизточници, тъй като ВиК-съоръженията са собственост на общината. Днес е насрочен консултативен съвет, който ще определи дневния ред на заседанието.

Иначе, МОСВ обяви вчера, че все пак ще отпусне 0,700 млн. кубика вода от яз. „Тича“ за напояване. Така общо разрешените обеми от язовира за април възлизат на 3,820 млн. куб. метра.

Дияна Желязкова

Източник: radian.bg

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!