Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Добросъвестността е добра за здравето

Фалун Гонг медитация

Самодисциплинираните хора, като медитиращите на снимката, са по-малко предразположени към болестта на Алцхаймер (Olivier Chouchana/AFP/Getty Images)

Хората, които водят добър и пълноценен живот, т.е. са съвестни, самодисциплинирани и добронамерени, имат по-малка вероятност да развият болестта на Алцхаймер, съобщиха изследователи от САЩ.

Това е последното откритие от продължително изследване, направено с приблизително 1000 католически свещеници, монаси и монахини, и проведено от Робърт Уилсън от медицинския център към Университетa Ръш в Чикаго. Изследването бе публикувано в медицинското списание „Archives of General Psychiatry”.

В изследването си Уилсън и колегите му определят съвестните хора като целенасочени и способни да контролират вътрешните си импулси. Те често биват смятани за такива, на които може да се разчита.   

Когато започва изследването през 1994 г. подложените на наблюдение в него хора не страдат от деменция.    

Изследователите помолили доброволците да оценят себе си по петобална система, отговаряйки на дванадесет въпроса, като: „Продуктивен човек ли съм, който винаги довежда работата си докрай?” От това се получавала оценка за съзнателност по скалата от 0 до 48, като средният резултат бил 34.

Те извършили също така различни медицински и неврологични прегледи, включително и когнитивни тестове. Всяка година били провеждани допълнителни тестове, включително и през 2006 г. През целият период на изследване болестта на Алцхаймер развили общо 176 души.

При хората, чиято съзнателност била висока, т. е. тези с резултат над 39 точки, представляващи 90% от общия брой изследвани, опасността да развият болестта на Алцхаймер била с 89% по-ниска от тази на останалите десет процента, чийто точки не надминавали 28.  

Изследователите открили също така, че съзнателността е свързана с по-бавното заслабване на познавателните функции и по-ниския риск на умерено увреждане на познавателните способности, което представлява рисков фактор при болестта на Алцхаймер.

Защо се оказало, че съзнателните хора са по-малко предразположени да заболеят от Алцхаймеровата болест не е ясно, но Уилсън и колегите му правят предположението, че това може да се дължи на по-голямата издръжливост на тези хора, което им помага да се справят с трудностите по-лесно.

Често такива хора са по-успешни в ученето и работата си.

 „Тези фактори могат да понижат неблагоприятните последствия от негативни събития в живота и да намалеят хроничния физиологичен стрес, асоцииран с риска от деменция при възрастните”, казват авторите на изследването.

Според данни на Световната здравна организация около осемнадесет милиона души по света страдат от болестта на Алцхаймер – мозъчно увреждане, отличаващо се с загуба на памет и обърканост, която става толкова тежка, че пациентите губят способността да се грижат за себе си.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: Reuters, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!