Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Над 8 милиона души охраняват ККП по време на нейния конгрес

Gu Qing'er and Zhao Zifa, Epoch Times

ПEКИН – На площад Тянанмен броят на полицаите превъзхожда този на туристите. "Полицията охранява всеки автобус, това става за пръв път в историята на Пекин", казват очевидци. В Пекин има всеобщо напрежение, полицията арестува апелиращи и поставя в изолация активисти по човешките права.

Пекин е мобилизирал 8 240 000 души в дейностите по охраната на 2 237 народни представители, участващи в 17-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), съобщават вътрешни източници.

Според жител на Пекин, г-н Ли, цялата гражданска и специална полиция в Пекин са включени в мероприятието за патрулиране на Пекин и задържане на апелиращи на Тянанмен. Входът на правителствения град в Пекин буквално гъмжал от цивилна полиция.

Завърнала се току-що от Япония китайска гражданка искала да отиде на площад Тянанмен, за да разгледа забележителностите, но не й позволили да влезе. Всички входове към Тянанмен били блокирани от китайската полиция и нейните коли. Полицията превъзхождала числено туристите.

Пекин мобилизира 8 240 000 души да охраняват 2 237-те участващи в 17-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), 16 октомври 2007 г., Пекин, Китай. (Epoch Times)
Полицаите превъзхождат по брой туристите на площад Тянанмен по време на 17-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), 16 октомври 2007 г., Пекин, Китай. (Epoch Times)
Полицаи надзирават всеки минаващ край площад Тянанмен автобус по време на на 17-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), 16 октомври 2007 г., Пекин, Китай. (Epoch Times)
Полицаи надзирават автобусните спирки около площад Тянанмен по време на на 17-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия (ККП), 16 октомври 2007 г., Пекин, Китай. (Epoch Times)

Жената каза, че полицията претърсвала два пъти чантата й. Също така не й разрешили да прави снимки и се опитали да вземат фотоапарата й. Тя видяла как полицайка припаднала докато сграбчвала личните принадлежности на турист. Според нея на полицайката й станало лошо от изтощение, тъй като дежурствата им са много дълги.

Г-н Ли сподели, че имало поне по 20 полицая на всяко кръстовище и автобусна спирка около Великата зала на Тянанмен. Всеки преминаващ покрай площада автобус бил със запечатани прозорци, а вътре постоянно пътували полицаи, които наблюдавали пътниците да не се опитват да хвърлят листовки през прозорците или вратите, или да слизат внезапно от автобусите. "Полицията охранява всеки автобус, това става за пръв път в историята на Пекин", каза Ли.

Цялостната атмосфера е напрегната в Пекин и полицията задържа много апелиращи на площад Тянанмен - продължава Ли - веднага, след като конгресът започна, апелиращите се спуснаха към Великата зала. Ли минал край Тянанмен около 10 сутринта на 15 октомври и видял как поток от полицейски коли отвежда задържаните апелиращи към Центъра за задържане Маджиалу (Majialou Detention Center). 

Много активисти са загубили връзка един с друг, тъй като едни са затворени по планините, а други са временно отведени извън Пекин.

Активистът за човешки права от Пекин Лиу Анджун (Liu Anjun) е под домашен арест от 30-и септември. Две полицейски коли и полицай са непрекъснато около апартамента му и го наблюдават. На един от полицаите е възложена задачата да придружава Лиу навсякъде след излизането му от апартамента. Домашният телефон на Лиу е също отрязан.

Пред дома на известният пекински активист за човешки права Ху Джиа (Hu Jia) има над 30 полицаи и шест полицейски коли, които също го надзирават.

Много жители на Пекин критикуват този конгрес, казвайки, че той ще струва стотици милиони юана и че няма политическа партия в света, която само за една своя среща да мобилизира толкова много хора и да изразходва толкова много пари, които идват от джоба на данъкоплатеца.  

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!