Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В ЕС започва диалог за човешките права в Китай

Едуард MакМилан–Скот (Edward McMillan-Scott), вицепрезидент на Европейския парламент, по време на домакинстваната от него пресконференция в Европейския парламент относно положението с човешките права в Китай. Октомври 2007 г., ЕП, Брюксел, Белгия. (Epoch Times)  

В Европейския съюз започва диалог за положението с човешките права в Китай, които биват поставяни на дневен ред напоследък от много организации по човешките права, и за които се рапортуват все повече злоупотреби във връзка с наближаването на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.    

Във връзка със заплануваното да започне днес обсъждане на ситуацията с нарушаването на човешките права в Китай и по случай Европейския ден за борба срещу смъртното наказание (10-ти октомври) миналата седмица бе организирана пресконференция в Европейския парламент в Брюксел. Тя бе домакинствана от Едуард MакМилан–Скот (Edward McMillan-Scott), вицепрезидент на Европейския парламент, Уйли Футре (Willy Fautre) от Човешки права без граници (Human Rights Without Frontiers) и Томас Ман, член на ЕП и председател на Групата за Тибет в ЕП.  

По време на конференцията бе установена жива телефонна връзка с Китай и бяха интервюирани Ли Байгуанг (Li Baiguang) - адвокат по човешки права, и Ху Джиа (Hu Jia) -  известен активист за демокрация и човешки права, който неотдавна бе номиниран за наградата „Сахаров” от Зелената фракция на Европейския парламент.

Едуард MакМилан–Скот:Какво е отношението Ви към човешките права и Олимпийските игри?

Ху Джиа: Китайският народ се надяваше, че Олимпийските игри ще дадат възможност на Китай да стане повече като другите страни, но за сега нещата вървят в обратна посока. Китайската комунистическа партия (ККП) задържа много хора в името на Олимпиадата. Затова все повече хора казват "искаме човешки права, не Олимпийски игри". Пример за това е случаят с Ли Хепинг (Li Heping), който беше задържан, защото прокламирал "човешки права вместо Олимпиада".

Едуард MакМилан–Скот: Можете ли да направите изявление относно преследването на Гао Джишенг (Gao Zhisheng) и неговото семейство.

Ху Джиа: Преследването на Гао и неговото семейство е жестоко. Полицаите следят съпругата на Гао, когато излиза от дома си.

Едуард MакМилан–Скот: На 15-и октомври започват 17-ият конгрес на ККП, както и провеждащия се в Европейския съюз диалог за човешките права в Китай. Какви са коментарите Ви по тези събития?

Ху Джиа: Олимпийските игри се превърнаха в параван за злоупотреби с човешките права. Заради 17-ия конгрес на ККП цифрата на арестите също се повиши. Тези злодеяния трябва да бъдат осъдени в диалог за човешките права.

Ли Байгуанг: Олимпийските игри са мирно и приятелско събиране на човечеството, не възможност за злоупотреби с човешките права на китайския народ.

Различните участници в пресконференцията наблегнаха на преследването, на което са подложени някои групи в Китай, ставащо днес, по-малко от 10 месеца преди Олимпиадата.

Уйли Футре каза:

"Държавни глави и демократично избрани политици не би трябвало да приемат покани от китайските власти за Олимпийските игри в Пекин, докато в Китай все още има подлагани на изтезания хора. Светът трябва да се фокусира върху действителния Китай, този в който стотици хиляди биват репресирани заради религиозната им вяра или за техните убеждения".

На пресконференцията Едуард MакМилан–Скот съобщи за писмо, което той подготвил за президента на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг (Hans-Gert Poettering) и в което се казва, че той се е свързал със Секретариата на Международния криминален съд (International Criminal Court / ICC) във връзка със случаите на Гао Джишенг, Ли Хепинг и повече от 3000 практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, загубили живота си от началото на преследването през 1999 г. до сега. Международният криминален съд предложил на служителя от Европейския парламент да подготви и внесе досиета за тези случаи по силата на Конвенцията за геноцид.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!