Огънят за човешки права стигна до Швеция

Олимпийският медалист от Швеция Пеле Петерсон (Pelle Pettersson, в средата) каза, че дава своята подкрепа на китайския народ в неговата борба за демокрация и човешки права. (Lilly Wang/Epoch Times)

ГЬОТЕБОРГ -  Поредната спирка на Щафетният огън за човешки права бе Гьотеборг, Швеция, където той беше посрещнат и приветстван от членове на парламента на всички големи политически партии в Швеция.

Огънят за човешки права изразява надеждата на загрижени по света граждани относно човешките права на китайския народ, гарантирани от собствената им конституция и полагащи се на всяко човешко същество. 

Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay)  беше иницииран от Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG) с цел да се призове международната общественост да попречи на китайския комунистически режим да използва Олимпийските игри в Пекин за подобряване на своя имидж, въпреки широко разпространените там нарушения на човешките права. 

В Гьотеборг, група спортисти-ентусиасти, придружени от членовете на шведския парламент Карла Лопес и Питър Радман (Karla Lopez, Peter Radman) носиха факела за човешки права от Gotaplatsen, минавайки пред китайското консулство на път за Kungsportsplatsen.

Докато олимпийският медалист Пеле Петерсон (Pelle Pettersson) получаваше факела, членът на парламента Сесилия Уигстрьом (Cecilia Wigstrom) каза:

"Мисля, че за човешки права китайските комунисти нямат дори основно разбиране, но те със сигурност разбират езика на икономиката. Ако Европейският съюз и САЩ са единодушни ще имаме много повече икономическа власт, и тогава аз смятам, че те [Китай] ще се замислят".   

През годините китайският режим отправяше заплахи към страните, критикуващи неговите злоупотреби с човешките права, като наблягаше, че това ще се отрази негативно на възможностите им за бизнес. Но според Уигстрьом Китай се нуждае от търговията си с други страни толкова колкото и те, поради което те нямат причина да се страхува от неговия гняв.

"Гласът на шведското правителство и на обикновените граждани трябва да бъде още по-ясен", каза г-н Питър Радберг (Peter Radberg), който намира за съмнително Пекин да домакинства Олимпийските игри, когато Китай е нарушил правилата на Олимпийския комитет и всъщност трябва да бъде дисквалифициран.

Почти всички говорители на митинга изразиха общото мнение, че всички държави трябва да използуват Олимпийските игри като възможност да окажат повече натиск върху Китай и да разработят координирана международна стратегия за противопоставяне на  криминалните действия на този режим към собствения му народ.

"Ако светът окаже натиск върху Китай, режимът ще бъде принуден да стане по-открит", каза членът на парламента Ханс Ротенбург (Hans Rothenburg).

Въпросът с човешките права е нравствен и задминава идеологичните различия между хората. Не е лесно да се разбере положението на жертвата. Карла Лопес описа своя личен опит от живота си в условията на тирания:

"Аз всъщност съм израсла във времето на диктатура. Натискът беше невероятен. Хората не се доверяваха един на друг, не смееха да кажат какво мислят. Това оказва влияние върху психиката на хората и върху тяхното отношение към собствените им деца. Аз израснах в авторитарно общество - нещо, което не бих пожелала на никого. Мога да разбера механизмите зад него. Когато едно обществото е такова, то е болно. То трябва да се лекува - трябва да се промени фундаментално."

Робърт Хамарстранд (Robert Hammarstrand), политик от Гьотеборг, апелира за подкрепа на усилията на китайския народ за демокрация и човешки права.

Членът на парламента Ханс Линде (Hans Linde) призова всеки политик, отиващ в Китай или срещащ се с представители на китайския режим, да повдига въпроса за човешките права.

"Смятам, че е жалко ако Западните политици не оползотворят тази възможност", коментира Сесилия Уигстрьом, говорейки за Олимпиадата.

Щафетният огън за човешки бе запален в Атина на 9ти август и досега е преминал през 17 града в Европа. След Гьотеборг Огънят се отправя към Осло. Той ще пресече пет континента, представяйки на света надеждата за слагане край на злоупотребите с човешките права от китайския комунистически режим.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: Chowa Choo, Epoch Times - Швеция

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!