Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шест дни мълчание от Китай довели света до катастрофата

Властите разрешили масово тържество в Хубей, когато коронавирусът вече е циркулирал свободно

Шест дни мълчание от Китай довели света до катастрофата

Шест дни мълчание от страна на Китай са довели до сегашните почти непреодолими мащаби на пандемията от COVID-19, разкриват документи за разпространението на заразата, съхранявани в Пекин, цитирани от Асошиейтед прес.

Това са дните, в които в Китай вече са били наясно, че това, с което се сблъскват, ще доведе до инфектиране в целия свят и въпреки това в първия епицентър на коронавирусната зараза - Ухан, властите са позволили масово празненство за десетки хиляди души, а милиони са получили "зелена светлина" да се разхождат по света за тяхната лунна Нова годиа.

Президентът Си Дзинпин обявява публично случващото се в 60-милионната провинция Хубей на седмия ден - 20 януари. Дотогава обаче са инфектирани над 3000 души. 

Закъснението между 14 и 20 януари не е първата грешка, допусната от властите в Поднебесната империя в борбата с коронавируса, нито е най-голямото забавяне, след като редица правителства по света седмици наред се туткат в решенията си да въведат мерки срещу COVID-19. Но това забавяне от страната-източник на пандемията е критичното време, в което е можело тя да остане епидемия, а не да се превърне в пандемия. 

"Това е чудовищно", заяви Зуо-Фен Жанг, епидемиолог от Университета в Калифорния. "Ако бяха предприели действия 6 дни по-рано, щеше да има много много по-малко пациенти и здравните системи на куп държави щяха да издържат. Може би щеше да се размине и катастрофата в самата медицинска система на Ухан", убеден е той. 

Други ескперти отбелязват, че китайското правителство вероятно е изчакало да адресира огромния проблем към обществеността от страх, че може да предизвика истерия. 

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!