Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски конгресмен призова държавите да преосмислят участието си в Олимпийските игри в Пекин

Гао Джишенг (Gao Zhisheng), китайски адвокат по човешките права. (Epoch Times)

Gary Feuerberg, Epoch Times - Вашингтон

Загубилата сина си в Китай американска гражданка Максин Ръсел сподели на пресконференция, че знае и други подобни случаи, като този с млад чуждестранен учител, който бил експлоатиран и убит, и това било прикрито от китайската комунистическа партия. Причината за нейното присъствие на тази пресконференция била да добави още един довод към този на адвокат Гао за бойкот на Олимпиадата в Пекин. Г-жа Ръсел заяви, че режим, който уважава така малко законите и човешкия живот, не би трябвало да е домакин на Олимпийските игри.

ВАШИНГТОН - Отново предизвиквайки противниците си, адвокатът по човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng) изпрати отворено писмо от 16 страници до конгреса на САЩ, в което насочи вниманието към злоупотребите на комунистическия режим в Китай при подготовката за домакинство на Олимпийските игри. Писмото му бе прочетено на пресконференция в сградата на Рейбърн Хауз в Кепитъл Хил (Rayburn House Office Building, Capital Hill). Има вероятност това писмо и самата пресконференция да са станали причина той да бъде отново арестуван от китайските органи на Държавна сигурност, като местонахождението му е неизвестно.

На пресконференцията конгресменът г-жа Айлина Рос-Лехтинен (Ileana Ros-Lehtinen), изтъкнат член на Комисията по външните работи в долната камара, почете Гао, говорещ от името на „отхвърлените, изоставените и потиснатите”. Г-жа Рос-Лехтинен, конгресмен за десети път, заяви, че китайският режим пропуска възможността да направи Олимпиадата време на отваряне към света.

 „[Вместо това, комунистически Китай] я разглежда като нова възможност да засили контрола и репресиите срещу китайския народ – каза г-жа Рос-Лехтинен - Без конкретен и значителен прогрес в областта на човешките права в рамките на идущата година, честването на Олимпийските игри в Пекин ще е несъстоятелно”.  

Китай трябва да предприеме редица стъпки, които да демонстрират, че страната е достойна за домакинството на Олимпийските игри, включително прекратяване преследването на практикуващите Фалун Гонг и спиране подкрепата на геноцидния режим в Судан.

Гао обяснява защо дадените от Китай пред Международния олимпийски комитет (МОК) през 2001 г. обещанията са празни и измамни:

 „Това което китайските власти не успяха да предвидят, е как корумпираните чиновници без каквито и да било задръжки ще се възползват от Олимпийските игри. Под претекст за осигуряване успеха на Игрите бяха извършени всевъзможни злини посред бял ден, включително насилствени изселвания, незаконни арести и гонения на жалващи се на властите, както и преследване на религиозни хора.”

 „Напълно ясно е на целия китайски народ, че с успеха в домакинството на Олимпийските игри комунистическият режим се опитва да изглежда като едно легално правителство, въпреки всичката тирания и чудовищни престъпления срещу човечеството, които комунистическата партия извърши през последните десетилетия и които отнеха живота на поне 80 милиона китайски граждани”.

Адвокат Гао бе арестуван за пръв път на 15 август 2006 г., няколко месеца след като Конгресът на САЩ открито прокара резолюция в негова подкрепа. На Гао бе забранено да контактува с външния свят като условие за неговото освобождаване.  Той нарушава тази забрана след като вижда, че китайският комунистически режим не само не подобрява човешките права в страната според обещаното на МОК, но напротив – засилва още повече своето преследване на китайския народ.

Гао е наясно, че той и семейството му могат да пострадат сериозно заради неговото отворено писмо, но заявява: „ Ако всички ние отстъпваме заради този страх, тогава кой ще свърши това?”  

На пресконференцията Дейвид Килгор (David Kilgour), бивш член на парламента и държавен секретар на Канада за Азия, повдигна въпроса за насилственото отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващи и съществуващия понастоящем геноцид в Китай. Той заяви, че е бил „ужасен” от това, че държави биха пожелали да участват на Олимпиадата в Пекин, когато в Китай биват избивани хора заради техните убеждения.

Едуард МакМилан-Скот (Edward McMillan-Scott), вицепрезидент на Европейския парламент, взе участие на пресконференцията по телефона. Той заяви, че отговорните за геноцида срещу Фалун Гонг ще трябва да бъдат изправени пред съда така, както бяха изправени виновните за геноцида в Камбоджа.

Килгор спомена също така, че е разговарял със служители от Държавния департамент на САЩ и че е предоставил 33 вида различни доказателства, описани в доклада му (със съавтор Дейвид Матас) за насилственото отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. Независимо от неоспоримите доказателства, властите, с които той разговарял не признали, че практикуващи Фалун Гонг са били избивани, защото това би означавало да се преосмисли тяхната външна политика спрямо Китай, включително и спрямо Олимпийските игри.    

Обвинения за убийство на американски учител в Китай

Г-н Килгор не бе единственият участник в тази пресконференция, който е бил особено  неудовлетворен от Държавния департамент. Максин Ръсел (Maxine Russell) заяви, че синът й, Дарен Ръсел (Darren Russell), 30 годишен от Калабасас Калифорния, е бил убит в Гуанджоу на 14 април 2005 г. и че тя притежава документ от аутопсията, който доказва това без никакво съмнение (Г-жа Ръсел предостави документа на пресконференцията). Обаче на своя уебсайт Държавния департамент представя смъртта на Дарън Ръсел като злополука – блъснат от камион. 

Обстоятелствата са следните: Дарън Ръсел е преподавал английски език в Гуанджоу в нелицензираната, незаконна езикова школа Декай (Decai). Като много други заминали да преподават в Китай, той разбрал, че обещанията за заплата, условия на живот и работно време не са такива, каквито биват рекламирани. На местата, където корупцията е широко разпространена не е необичайно чуждестранните учители да се превърнат на практика в слуги без договор.  

Ръсел влязъл в спор с държащия американския му паспорт директор относно продължителността на работното време (била му обещана 20 часова работна седмица), липсата на почивен ден и липсата на разрешително за работа. Тогава той бива незабавно уволнен и заставен да напусне квартирата си в рамките на един час. Бива отведен в хотел и през това време местната полиция конфискува паспорта му. След което бива и ограбен в хотела.

Той се обадил на родителите си в Калифорния и оставил следното съобщение: „ Страх ме е. Никога не съм се страхувал толкова в живота си”.  В деня на оставяне на съобщението той умира при мистериозни обстоятелства.

Разбираемо е защо се е страхувал – не е имал пари, нито паспорт и е знаел, че училището е нелегално. Родителите му изпращали пари, но без документи той не могъл да ги вземе. Те се обадили на американското консулство в Гуанджоу, което би трябвало да оказва подкрепа на американските граждани в чужбина. Консулството, което е под управлението на Държавния департамент, не им съдействало. Според г-жа Максин Ръсел след неговата смърт от консулството избягват да отговарят на въпроси.

В документа от аутопсията се посочва, че причината за неговата смърт е „травма на главата и мозъка, причинена от удар с тъп предмет”, а не от удар на камион, както е описано в рапорта на китайската полиция. Този документ, изготвен от американски патолог, както и съобщението, което Дарън е оставил на телефона на родителите си, са потвърждение за г-жа Максин Ръсел, че полицията или работодателят са се уговорили с консулството в Гуанджоу да се прикрие причината за смъртта на сина й.

Майката казва, че на 24 септември от Министерството на външните работи най-накрая са махнали името на сина й Дарън и причината за смъртта му от техния уебсайт. Според нея те не могат да защитават повече тази своя позиция.

Максин Ръсел сподели, че знае и за други случаи, подобни на този на сина й, като случаят с млад чуждестранен учител, който бил експлоатиран и убит, и това било прикрито от китайската комунистическа партия. Причината за нейното присъствие на пресконференцията била да добави още един довод към този на адвокат Гао за бойкот на Олимпиадата в Пекин. Г-жа Ръсел заяви, че режим, който уважава така малко законите и човешкия живот, не би трябвало да е домакин на Олимпийските игри.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!