Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огънят за човешки права стигна до сърцето на ЕС

Белгийските посланици на Щафетния огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) се събраха заедно на подиума по време на церемонията по предаване на огъня. 28 септември 2007 г., Брюксел, Белгия. (Epoch Times)
Беа Диало (Bea Diallo), член на Парламента на Белгия и 10-ократен шампион по бокс средна категория на Международната федерация по бокс, изказва своята подкрепа към Щафетния огън за човешки права. 28 септември 2007 г., Брюксел, Белгия. (Epoch Times)

Epoch Times - Белгия

БРЮКСЕЛ - Сутрешния проливен дъжд окъпа не само улиците на белгийската столица, но изчисти и небето над нея точно преди церемонията по посрещане на факела за човешки права на Schumann Place в Брюксел. Своята подкрепа за събитието дадоха членове от почти всички партии на парламента в Белгия.

Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay), запален в Атина, Гърция на 9 август и преминаващ през 5 континента, пристигна в Брюксел, административната столица на Европейският съюз. Брюксел е дванадесетия град, където спира факелът. Той олицетворява идеята за нетолерантност към нарушаването на човешките права от китайския комунистически режим, което няма да спре ако режимът бъде оставен да домакинства Олимпийските игри.

Тази инициатива бе подета от базираната в Лондон Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG). Според световни организации и активисти по човешките права това ставащо в момента преследване на медитативната практика Фалун Гонг е най-голямото преследване на група от хора, тъй като то засяга над 100 милиона души и в него се използват жестоки средства като изтезания, убийства и приживе отнемане на органи. CIPFG инициира Щафетния огън за човешки права, за да уведоми света за преследването от страна на китайската комунистическа партия (ККП) както на Фалун Гонг, така и на християните, мюсулманите, дисидентите и борещите се за свобода на избора и изразяването.   

Г-н Петитиен (Petitjean), местен представител на CIPFG, каза в своята откриваща церемонията реч:

"До Олимпийските игри през 2008-ма има по-малко от 12 месеца, но според доклади на Amnesty International, Human Rights Watch и други неправителствени организации китайският комунистически режим е засилил мерките за потискане на репресираните под тяхно управление. Щафетният огън за човешки права е насочен към призоваване на международната общност да бойкотира Олимпийските игри в Пекин, защото ние вярваме, че провеждането на едни Олимпийски игри в Пекин ще опорочи Олимпийския дух и ще представлява директно погазване на Олимпийската харта".

Посланикът на Щафетния огън, сенатор Ванкрункелсвен  (Senator Vankrunkelsven), който през 2006 г. направи свое собствено проучване на нелегалното отнемане на органи в Китай, наблегна в речта си за текущите нарушения на човешките права в Китай.

"Китайският режим ще използува Олимпиадата като собствен ПР, затова ние не трябва да преставаме да оползотворяваме тази възможност и да разкрием истинското положение в Китай", заяви Ванкрункелсвен.

Ставащото в момента преследване в Китай беше доказано и с ареста на известния адвокат по човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng) , заради неговото отворено писмо до американския Конгрес. Участниците в Щафетния огън за човешки права в Белгия носеха жълти ленти, за да изразят своята подкрепа към адвокат Гао.

"Изказваме нашата дълбока благодарност и възхищение от решителността на Гао и от неговата смелост да изпрати това отворено писмо именно в момента, когато бе поставен под строг надзор и бе подложен на сериозен натиск от страна на китайския режим", се  каза в една от речите.

Дълъг е списъкът на изразилите своята подкрепа към събитието политически и културни дейци в страната. Един от белгийските кметове сподели:

"С настоящото заявявам, че давам своята подкрепа на Щафетния огън за човешки права на CIPFG. Ние ще се присъединим към всички, които се борят за справедливост и заедно ще запалим факела и ще спомогнем неговият ярък огън да стигне да всяко кътче на нашата планета."

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!