Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Петров: От щаба наплашиха населението. очаквам, че след изолацията ще има бум на болни

Д-р Петров: От Щаба наплашиха населението. Очаквам, че след изолацията ще има бум на болни.

Стоенето у дома води до обездвижване и недостиг на витамин D. И двата фактора намаляват имунитета. Обездвижването е особено вредно за хората с диабет и сърдечно-съдови заболявания. За това предупреди пред Lupa.bg бившият подуправител на Здравната каса д-р Димитър Петров.

Изолацията води и до психически проблеми. Мерките срещу коронавируса трябва да са по-умерени и да има смисъл от тях. Някои са директно привнесени от военните методики. Не се обяснява защо нещо не бива да се прави, отбеляза медикът.

Според него най-абсурдна е забраната за разходи в парковете и планините, при положение че в града е позволено ходенето по магазини, учреждения, администрация. „За щастие част от населението ходи на работа, където рискът да се зарази е десетки пъти по-голям от парковете. В планината дори е нулев. По-скоро трябва да има патрули в градинките, които да следят хората да не се събират на групи. Абсурд е да се забрани ходенето и тичането на открити места”, категоричен е д-р Петров.

Той обърна внимание, че хронично болните, бременните и малките деца вече 3 месеца са без достъп до лекар. Преди извънредното положение имаше грипна епидемия, заради която не се извършваха прегледи. „От щаба наплашиха населението, че ще се зарази по кабинетите. Има болни, които трябва поне на 3 месеца да ходят на лекар.

Спрени са плановите приеми. Очаквам, че след изолацията ще има бум на болни. Трябваше да се предвидят отделни кабинети за такива хора”, посочи лекарят.

По думите му в момента не се диагностицират онкоболни. „Колеги патолози казват, че от седмици при тях не идват препарати. Това означава, че не се извършва диагностициране. Може да е фатално. По-късно, ако се установи заболяването, може стадият да е напреднал”, предупреди експодуправителят на НЗОК.

„Изглежда целта на мерките е да се потисне пика на заразата. Но ако продължим така, можем да се влачим 2 години. Мерките, според мен, трябва да се насочат към възрастните и хората с хронични заболявания. Останалите трябва да се връщат към обичайния си начин на живот”, препоръча д-р Петров.

Източник: lupa.bg

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!