Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерът си отряза Мавродиев уволни го с борда на ББР заради скандална сделка: Възмутен съм! Ние с Горанов НИЩО не знаехме! ОТНОВО!

Борисов уволни изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев и цялото ръководство на държавната банка.

Това заяви самият той в края на пресконференцията на шефа на Националния оперативен щаб, на която присъстваше и Борисов. 

Без да му бъде зададен въпрос, министър-председателят съобщи, че е извикал икономическия министър Емил Караниколов и му е наредил да бъде освободен Стоян Мавродиев и целия борд на ББР. "Възмутен съм от това, което направи ББР.  Понеже и финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него, както и с министъра на икономиката, който също е принципал на тази банка, съм разпоредил незабавно да освободят борда и директора на ББР", категоричен бе премиерът. 

"Нито аз съм знаел, но не ми отива да го кажа, защото Банката действа. За народа това е държавна банка", разкри Борисов. "Министърът да го свика и да го освободи", завърши премиерът. 

Причината е скандала с дадения кредит от ББР в рамките на 75 милиона на неизвестна колекторска фирма, за които не стана ясно защо и на какво основание са отпуснати. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че банката дължи отговор на тези въпроси.  

Става въпрос за компанията "Свети Георги груп" - дружество за изкупуване на вземания. Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка. Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.

Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес. 
По думите на Томислав Донев от вчера такова отпускане на средства, независимо дали ще се окаже морално, или не, няма връзка с мерките, които се предприемат от правителството в помощ на малкия и средния бизнес. 

„Гаранциите се осигуряват от ББР, но те се осигуряват по отношение на търговските банки, които ще бъдат трансмисията, чрез която нашите помощи ще стигнат до бизнеса. Не знам колко е законно и морално, но тази ситуация иначе определено не звучи добре“, добави вицепремиерът Дончев. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира гневно като обвини "правителството, че продължава да краде парите на хората, като маскира грабежа като антикризисни мерки".

"Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно", посочи Нинова. 

На спешно свикан брифинг снощи Стоян Мавродиев не отговори контретно на обвиненията и видя в критиките политическа атака. „Започвам да се удивлявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в прецедентна ситуация, при която много бизнеси и домакинства са на ръба. Не съм изненадан от негативния прочит на всяка сделка, която прави ББР. Това не е първият случай.

Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките. Това явно стана условен рефлекс за определени политически партии", каза уверен в действията и бъдещето си Мавродиев. И посочи: "Търсят се измислени и фалшиви скандали, които пречат на работата на институциите и създават стрес и напрежение в хората. Постоянно се внушава, че даваме големи кредити на бизнеса". 

„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е "СГ груп". Те, купувайки портфейли, които затрудняват от банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност от една страна. От друга страна за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора", обясни Николай Димитров по повод скандалната новина, че ББР е отпуснала кредит на компания с нисък бюджет.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!