Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мобилните телефони забавят мозъчната дейност

Засега резултатите са в границите на нормалното, но по-дълготрайно изследване може да покаже обезпокоителни отклонения

Ново проучване установява, че употребата на мобилни телефони забавя мозъчната дейност. Засега все още няма повод за сериозно безпокойство, тъй като резултатите се базират на изследване на само 300 души от Австралия, Англия и Холандия.

Проучването, публикувано в International Journal of Neuroscience, е продължило 2,4 години, но учените планират да разширят своите наблюдения за по-дълъг период и върху много повече хора.

При потребителите, които често използват мобилен телефон, се наблюдава забавяне на мозъчната функция, но трябва се отбележи, че все още отклонението е в нормалните граници на мозъчните функции. По-дълготрайно проучване с по-голям брой участници би могло да покаже дали забавената мозъчна дейност може да се смята за нездравословен ефект, казват от холандската Brainclinics Diagnostics - една от организациите, участвала в проучването.

Причина за забавената мозъчна дейност може и да не са различията в личността, казват учените. При болестта Алцхаймер също се забелязва остро забавяне на мозъчната активност. Изследователите са на мнение, че едно по-дългосрочно проучване би разкрило много по-обезпокояващи факти по темата.

От 300-те участници в проучването само 100 са употребявали често мобилен телефон, други 100 не са ползвали изобщо хендсет, а третата стотица са били "средни" потребители по отношение на честотата на използване. Учените са наблюдавали внимателно различни мозъчни дейности и невропсихологични функции като внимание, памет, изпълнителна функция и индивидуалност, измервайки ги с електроенцефалографични изследвания (ЕЕГ).

Резултатите показали, че потребителите, които често ползват мобилни телефони, са най-екстровертни (от психологическа гледна точка това са хора, които са насочени повече към практическите реалности, към външния свят, отколкото към вътрешните си мисли и чувства) и в сравнение с другите две групи са били оценени най-ниско по непредубеденост и либералност.

Проучването показва също така и че тези хора могат да си фокусират вниманието по-лесно. Това се обяснява с ефект на ученето - когато често говорят по телефона си на оживени места, на хората се налага да се концентрират по-добре върху телефонния разговор, за да филтрират шума наоколо и нещата, които ги разсейват.

Въпреки подобреното концентриране, при тези потребители се наблюдават повече моменти на забавена мозъчна дейност, измерена чрез делта и тета ЕЕГ сила. Ниска е стойността и на измерителя, наречен върхова точка на честота алфа.

Изследователите цитират и няколко други проучвания от 1998 година, отнасящи се до краткотрайните ефекти от употребата на мобилни телефони. Те показват, че честото използване на хендсетите подобрява резултата на потребителите по време на познавателни тестове. Тези позитивни ефекти са свързани с лекото увеличаване на температурата на мозъка, която води до по-бърза метаболическа дейност и по-бързи реакции.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: TechNews

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!