Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Атанас Мангъров: Продължавам да не разбирам защо изолираме и болните, и здравите. За да изчезне това заболяване, трябва поне 70 на сто от населението на земното кълбо да го изкара

Продължавам да не разбирам защо изолираме и болните, и здравите. За да изчезне това заболяване, трябва поне 70 на сто от населението на земното кълбо да го изкара, подчертава той

Спорът, който имахме с министър-председателя, е същият, който се появи между моя колега от Чехия и чешкия премиер. Вижте, тук не става въпрос кой да умре – това може да го каже само дядо Господ. Става въпрос, че ако не се действа правилно ще загинат повече хора. Ако продължаваме да се затваряме, накрая когато отново отворим държава, всичко ще се размеша и пак ще се започне отначало.

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по БТВ доц. Атанас Мангъров, шефът на детското инфекциозно отделение в столицата. 

Според него ако сега бъде отменено извънредното положение, болниците няма да се задръстят с пациенти, каквото е очакването на всички останали. 

"Това, което се случва сега по света, се е случвало многократно и преди. Няма да има камиони с трупове, няма да настъпи Армагедон", увери доц. Мангъров.

Д-р Атанас Мангъров отдавна призовава за коренно различно поведение от стратегията, предприета от кризисния щаб за борба с коронавируса. 

Повод за реакцията му в ефира на БТВ бе изказване на премиера Бойко Борисов преди дни. Тогава Борисов каза по негов адрес да излезе с професорската си титла и да каже колко хора ще умрат, след като защитава изграждането на "стадния" имунитет. Доц. Мангъров отрече да се е конфронтирал с екипа на ген. Мутафчийски. Той се възмути, че са му преписали думи, които не е изричал. "Да ми слагат думи, които не съм казал, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, и които са натоварени много в една тежка ситуация. Набедиха ме, че имам лаборатория", възмути се д-р Мангъров.

"Аз не съм враг на държавата, аз не искам хората да умират, аз искам да кажа какво би трябвало да се направи, за да умират по-малко хора. Трябва да се седне и да се смята", продължи той.

"Нищо особено няма да се случи, ще има хора, които да се разболеят, които ще загинат, но няма да е нещо като Армагедон. Не сме още безсмъртни. Няма и да станем", отсече инфекционистът. Според него в момента продължават да се вземат проби от хора, за които трябва да се види дали са се заразили, вместо да се направи епидемиологично проучване колко българи вече са изкарали коронавируса.

Д-р Мангъров смята, че ако това проучване за наличието на антитела сред населението, се направи след края на епидемията, вече няма да има смисъл. "Когато го направим, ако всичко това мине, то ще има стойност колкото ланския сняг", каза той.

Според него за първи път в света при епидемия от инфекциозна болест се действа по този начин - да се затваря обществото, а не да се отделят заразените и да се наблюдават рисковите групи.

"Тук спорът би трябвало да се води на научна основа, защото нещата са така, както ги казвам. При всяко инфекциозно заболяване трябва да се изолират болните и заразените, а това да се затварят всички е някаква новост за мен. Във Великобритания не удържаха на медийния натиск и там - хайде да затваряме. За да изчезне това заболяване, трябва поне 70 на сто от населението на земното кълбо да го изкара. В този момент в България не мога да кажа, че се случва нещо особено – имаме почти 600 заразени и 22-ма починали, но това не е нещо извънредно", смята доц. Мангъров.

На въпрос какъв е статутът на Здравния съвет в момента Атанас Мангъров отговори, че той е със статут на "неформална организация, която продължава да дава съвети".

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!