Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Христофор Петков: Въпросният щаб трябва да бъде незабавно уволнен

Христофор Петков: Въпросният щаб трябва да бъде незабавно уволнен

Гледайки в последните дни безкрайните изявления на оперативния щаб, виждам 3 основни проблема в сега предприетата стратегия на действие. Всеки от тях е достатъчно сериозен сам по себе си и налага извода, че въпросният щаб трябва да бъде незабавно уволнен или самоизолиран някъде, където не може да нанесе повече вреди.

1. Ако приемем, че изявленията в момента са верни и болничната система е на ръба на капацитета си, което налага изкуствено забавяне на епидемията чрез карантина и дистанциране, това изглежда доста странно. При 179 хоспитализирани пациенти днес, се чудя това ли е капацитета, който можем да си позволим срещу бюджет от 2.5 милиарда лева. Освен това, покрай застраховките на ДЗИ се спомена, че само в София на първа линия има 1200 души медицински персонал. Тоест над 10 лекари се грижат за всеки COVID-19 пациент. Ако това е така, всички органи в държавата трябва да са заети да питат как е възможно с такъв бюджет и лекари да имаме този капацитет, а не с каквото и да се занимават в момента.

2. Ако приемем да вярваме на други данни, България би трябвало да разполага с 53,000 болнични легла, 2,000 от тях интензивни (в момента 17 интензивни пациенти). В този случай вместо да се присмиват на Борис Джонсън за „закъснелите“ му мерки, господата от щаба може би трябва да се вгледат по-внимателно. Защото може както обикновено той да се смее последен. Смисъл от дистанцирането и карантината има само тогава, когато е достигнат капацитета на болниците и рязко покачване може временно да ги блокира. Колко ли време е нужно да блокираме нашите болници, ако използваме под 1% от капацитета им?

Китайска биолаборатория свързана с COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) помогна на Пекин да скрие COVID-19

Може би в Германия, Франция и Англия видяха, че достигат критичната точка и тогава дръпнаха ръчната спирачка? А нашият щаб я дръпна преди да сме тръгнали? Единственото което ще последва от това е безсмислено удължаване на периода до пика и изгубен до момента цял месец, в който икономиката можеше да работи поне частично. Пикът няма да ни се размине, просто ще дойде рязко и неочаквано с няколко месеца закъснение. И ще ни струва по-скъпо.

3. И най-лошият сценарий разбира се, е да има информация, че COVID-19 може да мутира в чума, ебола или испански грип и тази информация да ни се спестява. До момента никакви медицински данни не потвърждават такава хипотеза, но това е единственият сценарий при който такива мерки на този етап биха били оправдани. Тогава би ставало дума за гигантска лъжа вместо за проста некадърност.

Междувременно ето ви кратка и неизчерпателна сметка за истинската „епидемия“ от глад, която наближава. Бюджетът за 2020 г. е 46.8 милиарда лева. Равномерно разпределен по месеци, това означава 3.9 милиарда лева приходи месечно. Поради проточването на мерките, оптимистичният вариант е бюджетът да губи поне 50% от приходите за периода на карантината и поне един месец след това, докато икономиката рестартира.

При настоящият план извънредното положение да продължи до 13-ти май (а вероятно и повече, тъй като сме много далече от пика на заболяванията), тоест това прави 5.85 млрд лева загуби. Те трябва да се изтеглят като дълг, тъй като Правителството не може да отреже планираните разходи, ако не иска да съкрати държавни служители или поръчки, които съвсем ще колабират икономиката. Разбира се, разходите за социални помощи, безлихвени заеми и подкрепа към бизнеса ще са отгоре, тъй като не са планирани в бюджета. До момента се говори за 4.5 млрд, които вероятно ще набъбнат още поради неприемането на сегашните мерки от бизнеса. Дотук щетата е за над 10 млрд лева + дефицита от 3.5 млрд лева заложен сега в бюджета, който ще дойде от ниските цени на петрола (акцизи) и спадналото потребление.

За сравнение, с тези пари може да се направят седем завода за автомобили като инвестицията на Volkswagen, която изпуснахме и в тях да работят 35,000 души.

Та въпросът е, никой ли не вижда слона в стаята? Няма ли адекватни лекари и икономисти в тази държава?

Христофор Петков, заглавие otupor.com

Източник: czpz.org

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!