Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огънят за човешки права мина през Женева, Лозана и Париж

„Китай се нуждае от Олимпийските игри, но повече се нуждае от човешки права. Китай се нуждае от пламъка на Олимпийския огън, но повече му трябва пламъка на Огъня за човешки права. …западен политик веднъж каза, че за него и страната му площад Тянанмен е нещо от миналото. … Лауреатът на Нобелова награда Елизер Вийзел предупреди: ‘Да се забрави едно избиване се равнява на второ избиване’….”

След Братислава Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) се отправи към Швейцария, преминавайки през Женева и Лозана. В общопризнатата за  международна столица в събитието по предаване на Глобалния огън за човешки права взе участие и кметът на Женева, г-н Патрис Мугни (Patrice Mugny), който произнесе следната реч:   

„Дами и господа

Изявих желание да присъствам сред вас днес, защото свободата на духа не може да бъде забранена. Аз съм дълбок привърженик на това, че свободата на вярата е нещо, което всеки човек на тази планета трябва да притежава. Затова пожелах да изразя своята солидарност към привържениците на Фалун Гонг [медитативна практика], които днес са жертва на репресия в Китай. Заради Олимпийските игри в Пекин не би трябвало да се прикрива тази действителност, а именно, че последователите на Фалун Гонг, както и членовете на християнски групи, не са приети от държавата и са в „черния списък” на китайските власти.

Всъщност, с голямо безпокойство научих през март 2006 г. за загрижеността на Специалния инспектор по изтезанията към ООН. Според изнесената от него информация две трети от предполагаемите жертви на изтезания в Китай са практикуващи Фалун Гонг.

Докладът на Амнести Интернешънъл миналата година също посочи, че китайските власти са започнали ‘официална кампания за оклеветяване на Фалун Гонг и са създали ситуация  на омраза към неговите практикуващи, насърчавайки действия на насилие срещу тях’.

Парламентът на Европа също така осъди репресията, чийто жертви са практикуващите Фалун Гонг и тибетците. Според Амнести Интернешънъл десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг са били своеволно арестувани в Китай, откакто това движение бе забранено през юли 1999 г. и когато властите решиха, че то представлява ‘заплаха за обществото и политическата стабилност’. На обвинените за лидери и организатори на движението се издават затворнически присъди, а практикуващите биват затваряни в психиатрии. По-голямата част от тях се държат в трудововъзпитателни лагери - форма на административно наказание, което позволява затваряне без съд, присъда или преразглеждане на делото. Оказа се, че докато пребивават там практикуващите Фалун Гонг стават често жертви на мъчения или други форми на злото, особено ако не се откажат от своята практика.    

Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Париж; м. септември 2007 г., Франция. (Epoch Times)
Кметът на Женева г-н Патрис Мугни (Patrice Mugny) произнесе реч по време на церемонията по посрещането на Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в международната столица; м. септември 2007 г., Швейцария. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Женева. М. септември 2007 г., Швейцария. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Лозана; м. септември 2007 г., Швейцария. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Париж; м. септември 2007 г., Франция. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Париж; м. септември 2007 г., Франция. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Париж; м. септември 2007 г., Франция. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Париж; м. септември 2007 г., Франция. (Epoch Times)
Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) в Париж; м. септември 2007 г., Франция. (Epoch Times)

През последните десет години Китай преживя изумително икономическо развитие. Но какво означава този фантастичен растеж, ако свободата на мисълта и вярата – правото на всеки мъж и жена – е застрашено или репресирано?

Аз съм днес тук с вас в името на свободата на вярата за всички, за да приема Огъня за човешки права, идващ от Атина, Мюнхен, Берлин и Прага, и продължаващ за Париж”, завърши речта си г-н Мугни.    

В Париж Огънят за човешки права привлече вниманието както на много парижани, така и на посещаващи известната европейска столица туристи. В подкрепа на уникалната инициатива с глобален мащаб, започнала на 9-ти август в Атина, се отзоваха активисти за човешките права и видни личности. Много от тях произнесоха речи на площада на Свободата и човешките права в Париж. Джанг Жиян (Zhang Jian) от Комисията за Разследване преследването на Фалун Гонг (Investigation Committee on the Persecution of Falun Gong) каза в своята реч [със съкращения]:

„Скъпи приятели, уважаеми гости

Аз съм тук днес от името на Китайския демократичен фронт (Chinese Democratic Front), Обединената конференция на демократичните движения в чужбина на г-н Уей Жингшенг (Joint Conference of Overseas Democratic Movement of Mr. Wei Jingsheng), Китайската социалдемократическа партия (Chinese Social Democratic Party) и Националния анти-тираничен обединен фронт (National Anti-tyranny Joint Front). Споменатите четири организации и съратници от Китай и чужбина подкрепят енергично Глобалната щафета за човешки права.  

Днес сме се събрали на един площад, носещ името „Площадът на свободата и човешките права”.

[…]

През 1989 г. на 200-та годишнина от Френската революция президентът Митеран кръсти този площад „Площад на свободата и човешките права”. В същата тази година хиляди граждани и студенти бяха избити от фашистка армия на площад Тянанмен в Пекин, Китай. Хиляди хора се събраха точно тука, на този площад, за да изразят своя протест срещу бруталността на китайската комунистическа партия (ККП). Президентът Митеран каза с възмущение, че правителство, което открива огън срещу млади хора в името на своето оцеляване, няма бъдеще.

[…]

Сълзите не бяха изсъхнали от площад Тянанмен, кръвта не бе се заличила, костите не бяха напълно изгнили, президентът не бе изказал всичко, когато по фашистки маниер Китай започна през 1999 г. своята ожесточена атака на група от добросърдечни практикуващи Фалун Гонг. Хиляди бяха измъчвани до смърт. Стотици хиляди бяха затворени без съд и присъда, което кулминира в най-голямото античовешко престъпление на брутално отнемане на органи от тях приживе.

Тоталитарният режим на ККП също подписа Декларацията за човешки права. Като представител на неправителствена организация аз лично седях сред тях, в същата тази зала на Съвета по човешки права към Обединените нации в Женева. Те най-безсрамно декларираха, че не са убивали, не са погазвали човешки права, че подобрението им относно човешките права е значително, и т.н. Лъжите стават истина, след като се повторят хиляда пъти, което заблуди и някои политици и сърдечни хора в свободния свят. Но седейки от другата страна на масата, тези представители на ККП нямаха смелостта да погледнат нас в очите. Защо? Защото се чувстваха виновни.

В същото време в Китай жертвите с погазени човешки права и казващите истината се наричат ‘лъжец’, ‘култ’, ‘убиец’, ‘екстремист’ или ‘кариерист’. Днес гласът на групата хора, клеветени, преследвани или избивани вече осем години, не е заглушен. Те станаха по-смели и по-силни. С безпрецедентно единство, с благороден и щедър характер, с решителност и постоянство, те станаха водещата сила в изобличаването и противопоставянето на комунистическия режим и неговата зла, умопомрачена от желанието му за власт шайка.                             

[…]

Аз съм един от първите членове на Комисията за Разследване преследването на Фалун Гонг (Investigation Committee on the Persecution of Falun Gong). Би могло да се каже, че хората в Комисията се различават значително в техните религиозни вярвания. Но ние всички сме единогласни когато става дума за защитаване на човешките достойнство и права. Фалшивото е преходно и не може да се превърне в истина. Истинното не може да бъде набедено за фалшиво, защото с времето само ще блести по-ярко.

За моята подкрепа на тази група [Фалун Гонг] аз бях нападан и подлаган на натиск от всевъзможен характер. Трябваше да правя саможертви. Независимо от това, аз имам принцип, който е много прост – което ККП напада политически, заслужава аплодисменти; което ККП се опитва да потиска трябва да бъде свободно; което ККП счита за ‘трън в очите’, трябва да е трън в плътта на злата сила. Аз и моите съратници ще продължаваме да подкрепяме Фалун Гонг, преследваната група за култивация. Защото зная, че докато деспотичните сили на ККП продължават със своите лъжливи, зли и грозни криминални деяния, винаги ще има група от практикуващи като тези, които да се изправят срещу тях. Макар, че изглеждат слаби и безсилни, тяхната справедливост няма равна на себе си. Аз ще съм сред тези, които ги подкрепят. Надявам се вие също.

Един западен политик веднъж каза, че за него и страната му площад Тянанмен е нещо от миналото. Нека днес му поясним, позовавайки се на историята доказала с живота и кръвта на живеещите под тоталитарен режим, че трагедии с човешките права от този род ще продължават докато касапите на оставят ножа.

[…] Лауреатът на Нобелова награда Елизер Вийзел (Eliezer Wiesel) предупреди: ‘Да се забрави едно избиване се равнява на второ избиване’. Днес ние сме свидетели на истината, на действителността, на фактите.

Китай се нуждае от Олимпийските игри, но повече се нуждае от човешки права. Китай се нуждае от пламъка на Олимпийския огън, но повече му трябва пламъка на Огъня за човешки права.     

[…]

Затова аз твърдо вярвам, че Щафетният огън за човешки права действително ще осветли Европа, Америка, Австралия и Азия. И със сигурност ще се намерят храбри китайски граждани, които ще пренесат този огън през цял Китай.”

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!