Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свободата на пресата поставена под въпрос след медиен инцидент на APEC

Epoch Times – Австралия

СИДНИ – Намесата на китайската делегация по време на пресконференцията на APEC в Австралия е "разочароваща", каза Йан Коен от местната Партия на зелените във връзка с преднамереното възпрепятстване на акредитирани журналисти, включително от Epoch Times, да заснемат лидера на китайската комунистическа партия Ху Джинтао (Hu Jintao) на финалната церемония на APEC в Правителствената камара

Г-н Коен (Ian Cohen) направи официално изявление относно медийния инцидент в заключителния етап на срещата на върха на страните от азиатско-тихоокеанския район.

Сред засегнатите медии са Sydney Morning Herald и индонезийската телевизия RCTI. Тези медии трябваше да прибягнат до видеоматериали от алтернативни източници и изразиха недоволство от начина, по който са се отнесли с тях.

Репортерката на Epoch Times Сара Мари Матосън (Sarah Maree Mathoson) каза, че тя била близо до представителите на другите медии, когато била накарана да се премести на друго място. Минути по-рано с нея разговарял представител на австралийската служба за сигурност, който открито признал пред нея за "огромната лавина от натиск на китайците" относно нейното присъствие на събитието.

Според Пол Малой (Paul Malloy), представител на Отдела на външните работи и търговията на Австралия (Department of Foreign Affairs and Trade / DFAT) с въпросите за сигурността се е занимавала службата на Министъра на правосъдието, която е свързана с офиса на Министър-председателя Джон Хауърд (John Howard).

Но когато за това бе запитано длъжностно лице от службата на Министъра на правосъдието - Глен Пол (Glen Paul) - той каза, че не знае нищо за инцидента и по случая ще бъде проведено разследване.

Относно готовността на австралийските власти да се придържат към исканията на китайската делегация г-н Коин изрази загриженост:

"Наистина ще е обезпокоително ако австралийските институции са действали по начин, който да ограничава свободата на словото по време на APEC заради волята на китайския режим".

"Критиката е най-ценният аспект на демокрацията и на всеки коментар за китайския режим в Австралия би трябвало да се гледа непринудено в политически и социален аспект", каза г-н Коен.

Той подчерта също така, че всички свързани с медиите въпроси трябва да са съобразени с австралийските стандарти за комуникации.

Според най-новия индекс за свободата на пресата на Репортери без граници (Reporters Without Borders) Китай се нарежда на 163-то място, или сред десетте най-големи нарушители на свободата на словото в света. Австралия е на 35-то място в този списък.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!