Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Всеки китаец е потенциален информатор”

Чен Йонглин (Chen Yonglin), бивш дипломат от китайското консулство в Сидни, Австралия, по време на митинг през 2005 г., отбелязващ оттеглянето на 2.5 милиона китайци от ККП. В момента тази цифра надвишава 25.5 милиона души. (DJY)    

Китайски студенти от Университета на Мелбърн (Австралия) показват отношението си към бившия дипломат от китайското консулство в Сидни Чен Йонглин (Chen Yonglin), използвайки популярни фрази на китайската комунистическа пропаганда. (DJY) 

"Генералският щаб на Народоосвободителната армия на Китайската народна република е главният инициатор в шпионажа на военна информация и високи технологии в Западните страни. Той е развил световна мрежа от добре тренирани професионални шпиони.”, коментира бившият дипломат от китайското консулство в Сидни, Австралия Чен Йонглин относно китайските компютърните атаки на германското правителство.

Според китайския премиер Уен Джиабао (Wen Jiabao) правителството в Пекин няма нищо общо с компютърните атаки на германското правителство, за които наскоро бе съобщено. Но Ханс-Елмар Рембърг (Hans-Elmar Remberg), вицепрезидент на Федералната служба за защитата на конституцията, има различно мнение по този въпрос: зад дигиталната армия насочила троянците към германските държавни компютри доказателствено стои китайската държава, каза експертът от службата за германското контраразузнаване пред “Der Spiegel”.

Оценката на германския експерт звучи правдоподобно и за бившия китайски дипломат Чен Йонглин (Chen Yonglin). До м. май 2005 г. Чен работи като първи секретар в китайското консулство в Сидни, Австралия, след което емигрира по политически причини.

Премиерът Уен знае за този проблем от дълго време, казва Чен. „Доста невероятно е подобни действия като масови атаки с троянци срещу компютърните системи на германското правителство да са работа на частни хакери”, каза Чен.  

"Генералският щаб на Народоосвободителната армия на Китайската народна република е главният инициатор в шпионажа на военна информация и високи технологии в Западните страни. Той е развил световна мрежа от добре тренирани професионални шпиони.”, твърди Чен.

Заради важната роля на Германия в международната политика, бизнес и технологии, китайското правителство би проявило специален интерес към Федерална република Германия, смята Чен. Най-търсена би била политическата, военната и икономическата информация, както и технологиите, които биха могли да засилят позициите на страната в дипломатическите преговори.

„Кражбата на Западни технологии пести много пари на Китай.” Освен това, така се прикрива политическата цел на китайската комунистическа партия (ККП) да узакони себе си и да засили своите силови позиции.

„Всеки в чужбина с китайски корени може да бъде използван за осведомител на ККП.”, каза бившият дипломат, имайки предвид твърденията за 800 000 китайски шпиони по света. Като това не включва бизнесмени, учени, специалисти и студенти. Също така засегнати ще са и  третото поколение китайци в чужбина, израснали на Запад. Всеки член на китайската дипломация има задачата да събира информация относно „петте отрови, имайки предвид тибетските изгнаници, тайванците, угурите, активистите за демокрация и практикуващите Фалун Гонг”.   

Изгоди, национализъм и изнудване

Лиу Тонг се е дипломирал с грамота от най-престижния китайски технически университет, Университетът за наука и технологии в Хефей, провинция Анхюи. Малко преди да започне своето следване в Университета на Йейл в САЩ, той е бил покакен за разговор със служители от държавна сигурност в Шанхай. „Ние знаем, че сте квалифициран не само в своята научна област, но имате и други способности. След като завършите следването си в чужбина, не трябва да се връщате, а ще останете там.”, си спомня Лиу разговорът.

В началото той не разбрал какво означава това и последвалото обяснение го изплашило много. След като завърши следването си той трябвало да се опита да се интегрира в американското общество и да спечели доверието на американските висши среди, за да може да изпраща на Китай важни сведения. В отговор на това той ще получава различни изгоди. Но Лиу не се съгласил и според думите му е доволен от решението си.  

Обилните облаги от ККП, възможността да се пътува до Китай безплатно и „всичко-включващите” разследвания и договори за сътрудничество са причината защо, според Чен, „толкова много китайци бизнесмени, студенти, учени, инженери и други биха шпионирали за ККП.”.

Друг използван от ККП способ е постоянното идеологично образование в национализъм, който трябва да се „внедри във всяка кост на всеки китаец”, казва Чен. Те гледат на своята работа на крадци като на нещо патриотично. „Веднага след като започнат това, те продължават сякаш са на опиум.”.

Западът остава пасивен

„Китай не е демократична страна, комунистическото китайско правителство насилва своите хора да работят като осведомители. В определен момент, те искат да се върнат вкъщи и да нямат никакви проблеми. Те имат роднини в Китай, всички те искат мир и спокойствие”, казва Клод Моникет (Claude Moniquet), директор на Центъра за европейско стратегическо разузнаване и сигурност (European Strategic Intelligence and Security Centre) в Брюксел.

Той участва в разследване на студентска организация в Louvain, Белгия, която е организация-агент на китайския режим. Китайски студент член на тази организация я напуснал през 2005 и предал списък на повече от 100 шпиони в белгийски агенции, заедно с подробен доклад за организацията на студентите. Въпреки, че няколко новинарски агенции в Европа държат под око тази организация от 2003 г. насам, правителството на Белгия не е предприело никакви по-значителни мерки за противодействие.  

Според Чен Йоглин Западните правителства знаят за систематичната китайска шпионска дейност в собствените им страни, но искат да избегнат евентуалната дипломатическа война. Причината са финансовите взаимоотношения и страхът от „радикални реакции” от страна на китайския режим. Но това всъщност работи в полза на китайския режим, смята Чен, отбелязвайки „Това е тесногръдо и неразумно.”.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Maria Zheng, epochtimes.de

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!