Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медик пита: Кой и как прецени, че депутати са с по-рискова работа от медиците?

.

Живеем във времена, в които цензурата върху медиите е жестока. Знаете го по-добре от мен, няма да пиша излишни неща. Пиша ви от позицията на обикновен гражданин, медик.
Така започва писмото на наш читател, което получихме късно снощи. Той задава логични въпроси и споделя ситуацият, в кято са поставени медиците у нас. Много хора се страхуват да говорят, за да не загубят работата си или да бъдат наказани и порицани, че говорят за тревогите си, които са породени от неадекватни управленски решения. Ще запазим името на автора с надежда, че самият той и колегите му ще получат адекватно отношение, а не обратното.

 

Ето цялото писмо: 

"Тази вечер председателят на НС на РБ сподели на извънреден брифинг, че има заразен депутат и предстои тестване на всички народни представители + администрацията на НС. Надявам се народният представител да е в добро здравословно състояние и да се възстанови възможно най-скоро.

На 20.03 в София, в Пета градска болница в отделението по пулмология бе взета проба на пациентка, суспектна за корона вирус инфекция. Резултатите бяха факт на следващия ден - пациентаката бе позитивна. Последва затваряне на болницата, карантина за 24ч. Междувременно дойде втора положителна проба и започнаха да текат нови 24ч карантина,а няколко екипа на полицията бяха затворили входовете на болницата. Персоналът бе затворен вътре,... такъв е протоколът и ние спазваме стриктно всички предписания. 

На редовните брифинги на 21.03 и 22.03 не беше съобщено, че още софийска болница е под карантина. Разбираемо - нашите пациенти не се казваха Кирил Д., не искаха да се оповестят публично, а болницата не е частно лечебно заведение. Едва в понеделник бе признато, че 5-та МБАЛ има два случая и болницата е под карантина. И то след въпрос на Ваш колега... след подаден сигнал до него.

И така, да продължим по същество. През изминалата седмица се оказа, че един от заразените пациенти е преминал през няколко отделения в болницата. Имаме и заразени колеги, които са контактували с голяма част от персонала. В същото време в някои отделения от болницата (отделения, в които нямаше диагностициран случай, но в болницата вече имахме доказани положителни проби от пациенти и персонал) продължаваше да няма необходимите лични предпазни средства (ЛПС) - обикновени маски и ръкавици. И това се случва в София, столица на европейска държава! 

Не искам да си представям как са подготвени колегите в провинцията. А всеки ден слушаме как държавата и МЗ се е погрижило за медицинските специалисти. Взе се решение целият персонал на болницата да бъде поставен под карантина за 14-дневен срок. Обещаха, че ще бъдем тестувани в началото на тази седмица, а на работа ще се връщаме след две отрицателни проби ( взети след изтичане на карантината ни).

През уикенда стана ясно, че персоналът на болницата няма да бъде тестван. Това са много проби, а и не знаем кой колко е бил контактен. Ще трябва да си останем вкъщи за 14 дни и да се надяваме, че не сме заразени. За пореден път държавата обърна гръб на медицинския персонал.

Тази вечер г-жа Караянчева каза, че всички депутати и администрация ще бъдат тествани. Кой и как прецени, че техните контакти са по-рискови от тези на медиците в болницата ?

Имаме информация, че и господин Каракачанов се е подлагал на тестуване. Той НЕ е бил в контакт с болен, не се завръща от рискова дестинация. Какво наложи неговото тестване няколко пъти ?

И още нещо. По темата за т.нар бързи тестове.

Говорим за тестовете, които установяват наличие на IgM / IgG (имуноглобулините), които имат отношение към имунитета ни, показвайки вече прекарано заболяване. Банско бе блокиран от две седмици, а властта предполага, че там голям процент от хората са (били) заразени и трябваше да са под карантина. Не е ли най-подходящо населението да бъде подложено на такова изследване, масов скрининг за установяване колко хора са били болни и имало ли е смисъл от тази карантина ? Това ще бъде и една оценка за работата и мерките на НОЩ. Градът не е много голям като население и ще бъде още по-лесно. Хубаво ще е да се тестват хората в активна възраст, които са били на работа по времето преди и след установяване първите случаи.

За съжаление тези въпроси не мога да ги задам към представителите на щаба по време на пресконференциите им. Отправям молба към Вас да отправите въпроса за жителите на Банско..... ако успеете да се доберете до микрофона, защото оставам с впечатлението, че трудно се отдава тази възможност от Ива Николова и Беновска и тяхната напредвара коя ще зададе по-тъп и безсмислен въпрос."

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!