Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британските архиви разсекретиха досието на Джордж Оруел

Великият антиутопист отново доказа правотата си – “Големият брат” вижда всичко и живо се е интересувал от него

Британската национална архивна служба разсекрети и обнародва досието на знаменитият писател-антиутопист Джордж Оруел (1903-1950). От него става ясно, че британското контраразузнаване MI-5 и Отделът за специално предназначение на Скотланд Ярд са следили автора на романа “1984”, разказващ за смазването на човешкото самосъзнание в тоталитарната държава Океания, заради предпологаеми симпатии към комунизма, съобщава Bloomberg.

Двете спецслужби водили наблюдение на Ерик Артър Блеър, както е истинското име на Оруел, повече от 20 години – от 1929 г. до самата му смърт през 1950 г., посочва BBC News. Първите записки в досието на твореца се появяват, докато той живее в Париж и работи над книгата “Down and Out in Paris and London” (“На дъното в Париж и Лондон”). Тогава той предлага на левия британски вестник Workers' Life да стане негов кореспондент зад граница, което веднага го превръща в цел на тайните служби. За този период, агентът на MI-5 във френската столица отбелязва, че Оруел следи множество местни вестници, в т. ч. и комунистическия L'Humanite, но така и не влиза в пряка връзка с комунистите.

Седем години по-късно, през 1936 г., Оруел заминава за Северозападна Англия, за да работи над романа “The Road to Wigan Pier” (“Пътят към Уигън Пиър”) – книга, поръчана от левия издател Виктор голанц като част от “серия произведения за състоянието на Англия”. Според информаторите, тогава Оруел посещава събрания на Комунистическата партия. Година по-късно той заминава за Испания, където се сражава на страната на републиканците. Във връзка с този епизод от живота му, в досието е отбелязано, че той се явява “своего рода анархист”, който е склонен да контактува с “представители на екстремистите”. 

Личността му започва да се радва на особено внимание от спецслужбите през 1941 г., когато започва работа в държавната радиокорпорация BBC. В бележка от 20 януари 1942 г. на Специалния отдел на Скотланд Ярд се посочва, че той има “напреднали комунистически възгледи”. “Облича се като бохем и в службата и в свободното си време”, се посочва по-нататък в съобщението. Въпреки това писателят е смятан за сравнително благонадежден.

След публикуването през 1945 г.на романа му “Animal Farm” (“Животинската ферма”), която е алегория на строя в Съветския съюз, тайните служби окончателно престават да смятат Оруел за заплаха за националната сигурност. В досието се записва: “Възгледите на Оруел без съмнение са леви, но той е далеч от ортодоксалния комунизъм”. Въпреки това, MI5 никога не забравя за него. Последната, анонимна бележка в досието отбелязва смъртта на 46-годишния писател от туберкулоза на 21 януари 1950 г., около половин година след публикуването на “1984” през юни 1949 г.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: BGfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!