Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дончев плаши с пълна карантина! Декларация или смс: Как българите ще се допускат извън дома

php67rscs_800x

Има и по-тежки карантинни мерки от взетите в момента. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. 

„Ако се наложи може да се вземат и по-тежки – тотално карантиниране на рисковите групи – възрастни хора и такива с хронични заболявания или излизане само с декларация или смс, ще се вземат“, отсече той.

„Може въобще да не се наложи мярка със смс. Ние от дни разработваме виртуална система. В рамките на седмицата ще я представим. Тя ще е достъпна за гражданите. Там всеки ще може да проверява, ако има симптоми, дали е бил в контакт със заразен например“, заяви Дочнев.

„Това ще може да се изтегли като приложение на мобилния телефон. Там може да се отбележи, че излизаш например. Тази система ще бъде представена в четвъртък“, каза вицепремиерът.

„По-строгите мерки са планирани все пак, готови са като документи, просто не са задействани. Основно става въпрос за ограничаване на причините за излизане – например да са само до аптека или магазин или по работа“, каза той.

По думите му в никакъв случай не трябва да се допуска струпване на хора.

„Ако се водим от опита в Азия, всичко трябва да отмине до 3 месеца. Следим непрекъснато какво се случва в другите страни. Следим и всички научни публикации. Основните въпроси си въпроси са колко заразени, колко починали и колко време“, казва той.

На въпрос възможно ли е удължаване на извънредното положение, Дончев разясни, че трябва да се види как ще се развива ситуацията след 10 дни и това може да стана само по предложение на щаба.

По думите му оптимистичният сценарий за развитието на кризата е пикът да бъде около Великден и след това да има спад.

Дончев подчерта, че няма как държавата да спре да работи изцяло. Той поясни, че нито държавните институции, нито полицията, пожарната или службите за национална сигурност могат да прекъснат работата си. Към момента се намалявал товарът върху здравната система.

В тази връзка вицепремиерът заяви, че болничните легла и оборудването ще ни стигнат, но проблемът е с медицинския персонал.

„Мярката 60/40 се прилага почти навсякъде. Няма безспорна мярка“, смята Дончев.

Блиц, Нова тв

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!