Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: внук на Сталин

Бившият съветски дипломат Владимир Федоровски, радетел на перестройката по Горбачово време, живее вече над десетилетие в Париж, където се е утвърдил като плодовит писател по руски теми. В последната си двадесета книга, която ще излезе в началото на септември под заглавие “Призракът на Сталин”, той твърди, че с майсторството си да манипулира и с връщането на реториката от времето на студената война, Владимир Путин напълно се вписва в “родствената линия” на онзи, който навремето са наричали “Батюшка народов”.
На въпросите на всекидневника “Ожурдуи”той отговаря:

- При отбелязването на седемдесетгодишнината от големите сталински чистки вие давате потресаващи цифри за броя на жертвите?
- Александър Яковлев, един от идеолозите на перестройката, сам признаваше, че около един милион души са били екзекутирани с куршум в главата. През август 1937 г. Сталин предприема истински геноцид срещу “антисъветските и социално опасните елементи”, като ги отправя в ГУЛак или ги елиминира физически. Сталин саморъчно е подписал заповедите за разстрел на най-малко. 40 000 души и дори е пращал 12-годишни деца в лагерите, където продължителността на живота не е надвишавала три години.

- С каква цел?


- Целта е била да се унищожи всякаква форма на опозиция както в партията, така и в цялата страна. Но това не е било делириум, а съвсем трезво изчислена стратегия. Ако самият Сталин не е измислил концентрационната система, създадена от Ленин и Троцки още в 1922 година, то той прилага най-ревностно завещаното от тях. За тридесет години властване той се превръща в един от най-масовите убийци на XX век, причинил смъртта на над 25 милиона души. Само през зимата на 1933 г. в Украйна загиват от глад 7 милиона души.

- Защо Путин така отбягва да спомене тази годишнина?
- Той някога е казал: “Онзи, който не съжалява за СССР, е без сърце, онзи, който съжалява, няма ум”. Но същият днес реабилитира съветското минало, като провежда и защитава държавната последователност между царската империя, сталинския Съветски съюз и днешна Русия. Подобно на Сталин той твърди, че Русия е “обсадена крепост” и с това той се изявява като негов духовен внук, дори да е отминал периодът на терора от 1937 г. А не можем и да пренебрегнем, че една от причините за мълчанието на руските власти за тази трагична страница на руската история може да е допринесъл и малко известният факт, че дядото на Путин е бил готвачът на Ленин, а след това и на Сталин.

- Остава, че Путин се радва на висока популярност в неговата страна.
- И Сталин по онова време е бил популярен. Путин отправя послание към подсъзнанието на руските граждани-носталгици по славното минало на страната. В техни очи Сталин остава символа на победата над нацизма в Отечествената война, символ на силна и страхопочитана Русия. Един вид руски Наполеон. За такова именно наследство претендира Путин.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: Pro-Anti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!