Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заразените с “ККП-вирус” са 10 пъти повече от обявените! Това, което виждаме по света, трябва да ни държи нащрек

Доц. Атанас Мангъров: Заразените с Covid-19 са 10 пъти повече от обявените

„Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно повече от обявените досега 338... Ако не знаем какво се случва, как ще го го контролираме. Не може да управляваш един процес, ако не го изследваш“.

Това коментира пред БНР доц. Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса, инфекционист и застъпник на тезата, че трябва да има разширен скрининг на населението.

„Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, обясни той.

Доц. Мангъров подчерта, че хора от всички възрасти могат да се разболеят: 

„Известно е, че нашето население е много болно и хора в млада възраст имат куп съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус нещата да тръгнат накриво“.

Истината за Ухан идва от опашките за урни пред погребалните бюра! Хиляди се тълпят,...

Това, което виждаме по света, трябва да ни държи нащрек

Случаите на заразени в България са твърде малко. Причините са няколко – вероятно има недостатъчно покритие с тестове (а упорито не щат бързите тестове). И обезлюдяването и слабата гъстота на населението помага да са малко заразените, и отрано въведени забрани и затваряне на заведения и др.

21 МИЛИОНА ИЗЧЕЗНАЛИ в Китай при COVID-19

Но не трябва отпускане и неглижиране на вируса, защото болниците ни са най-зле в ЕС като екипировка, като брой легла в интензивни отделения, като брой лекари-реаниматори (наричат ги още анестезиолози) и особено сестри, които повечето са в пенсионна възраст и т. н. Обикновените пенсионери са застрашени, но възрастните лекари и сестри – ще е голям удар. В Италия досега има над 30 лекари и сестри жертви на вируса. Ако се напълнат болниците у нас, ще се съревноваваме с тях.

Намаляващият брой на заразени е политическо решение. Само 7% от труповете се отчитат в крематориум. Поръчани са един милион торби за трупове от фабрика през февруари: Китайският режим разпространява дезинформация, за да скрие произхода на ККП-вируса

Препълнени болници означава, че ще умират хора и от други болести, не от вируса, тъй като няма кой да ги поеме за лечение, спешно или не.

В Ню Йорк и Лос Анджелис местят всякакви пациенти от болниците на военни кораби-болници, за да освободят място за заболели от коронавируса. У нас къде да ги преместят? Частните болници не са за това, а за точене на пари от Здравната каса. Приготвили са няколко болници с инфекциозни отделения, види се няма и 100 легла, щом капацитетът на „Пирогов“ бил достигнат.

Ще мъчат хората в спортни зали. За карантина по празните хотели не се замислят.

Така че да не се успокояваме, че има само 300 и нещо заразени, което е малко за епидемия. Това, което виждаме по света, трябва да ни държи нащрек.

Но затварянето на парковете е грешка – и СЗО препоръчва разходки – но без събиране на едно място. Къде да се разхождат хората? Сега ще ги глобяват по 5000 лева, ако влязат в парка.

Иван Бакалов

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://lupa.bg/, https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!