Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай световен лидер в екзекуциите за 2006 г.

Въпреки че все повече държави по света се отказват от смъртното наказание, през 2006 г. са били извършени 5628 екзекуции на осъдени на смърт престъпници, което е повече в сравнение с предходната 2005 г., предаде АП, цитирайки разпространен доклад на италианската неправителствена организация Nessuno tocchi Caino.

Организацията всяка година прави статистика на изпълнените през предходната година смъртни наказания. В годишния си доклад тя отбелязва, че палмата на първенството по този показател през 2006 г. държи Китай.

Там за 12 месеца са извършени 5000 екзекуции, но според неофициални данни техният брой е 8000.

На второ място в класацията е Иран. През 2006 г. Техеран е екзекутирал 215 осъдени на смърт, което е двойно повече в сравнение с 2005 г., когато бяха екзекутирани едва 113 души.
На трето място е Пакистан с най-малко 82 екзекутирани престъпници за 2006 г.

Италианската неправителствена организация допълва, че Иран и Пакистан осъждат на смърт и екзекутират малолетни.
В САЩ през 2006 г. са били изпълнени 53 екзекуции. В сравнение с предходната 2005 г. има спад, но САЩ си остават единствената страна на двата американски континента, която изпълнява смъртни присъди.

Организацията отчита в доклада си, че през 2006 г. 51 държави все още са запазили смъртното наказание в законодателната си система. 27 от тях са приложили това наказание през 2006 г. За сравнение през предходната 2005 г. в законодателствата на 54 държави е било предвидено смъртно наказание, но само 24 страни са изпълнили смъртни присъди. През 2005 г. са били изпълнени общо 5494 смъртни присъди.

Италианската неправителствена организация приветства Руанда за това, че е премахнала смъртното наказание.
Организацията изразява в доклада си надежда, че подетата от Италия инициатива в ООН за глобален мораторуим върху смъртното наказание ще се увенчае с успех и ще се стигне до приемане на резолюция в тази насока.

Междувременно за първи път откак е губернатор на Тексас Рик Пери помилва осъдения на смърт Кенет Фостър, който трябваше да бъде екзекутиран през нощта срещу петък. Фостър бе осъден за това, че е шофирал колата, с която двама негови приятели са избягали след като извършили въоръжен грабеж с убийство. Ако Фостър не бе помилван той щеше да е третият екзекутиран Тексас тази седмица.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!