Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разпадът на Бойкономиката ескалира – “Арсенал” изритва на улицата 2000 човека

Бойко Борисов

Разпадът на Българската икономика, под вещото ръководство на Бойко Борисов, ескалира. След като вчера за 1 ден, “Язаки” изхвърли 5000 човека на улицата, днес същото направи и военния завод “Арсенал”- нови 2000 души.

Военният завод, който е и един от най-големите индустриални работодатели в страната, обяви, че започва масови съкращения на служители.

Причината е спад на поръчките вследствие кризата с коронавируса и намалението на цените на петрола на международните пазари, които са пренаредили приоритетите на основните клиенти на дружеството, оставяйки на заден план разходите за отбрана.

По изчисления на компанията от работа трябва да бъдат освободени около 3 хил. души от работещите близо 9 хил., като след преговори със синдикатите е взето решение на този етап съкращенията да обхванат до 2 хил. служители.

Мярката на практика влиза незабавно – на 29 март, става ясно от изявление на генералния директор на “Арсенал” Николай Ибушев, разпространено от основаната от него местна коалиция “Алтернативата на гражданите”.

През последните дни има доста сигнали, че кризата с коронавируса започва да се отразява на индустрията, но до момента предприетите стъпки от големите в сектора в България са временно спиране на работа. Подобна бе ситуацията и в “Арсенал”- Казанлък, които в началото на миналата седмица обявиха, че ще спрат работа до 29 март и ще изпратят в отпуск основната част от служителите на дружеството.

Военният комплекс обаче се оказа първият голям индустриален работодател, който ще започне и съкращения. По информация на “Капитал” поръчките му са паднали и преди избухването на епидемията, а съкращенията са били въпрос на време, като коронавируса само ги е ускорил.

В изявление, разпространено чрез фейсбук страницата на участващата в общинския съвет на Казанлък коалиция “Алтернативата на гражданите”, в сряда изп. директор на дружеството Николай Ибушев съобщава, че е изпратено уведомление до бюрото по труда в града за съкращения на работници от 29 март. Финансовите разчети на компанията сочели, че е необходимо освобождаване на около 3 хил. служители, но “в следствие на сериозните разговори между синдикатите и фирменото ръководство е декларирано разбиране за необходимостта от тези непопулярни мерки и постигнато съгласие за параметрите на оптимизацията на състава в “Арсенал” на този етап да се ограничи до 2 хиляди работещи максимум”, се посочва в него. В момента във военния комплекс има близо 9 хил. служители.

Като причини за силното намаляване на работниците, Ибушев посочва спада на поръчките от международните клиенти на дружеството. От една страна той се дължи на резкия спад на цените на петрола, които по думите на Ибушев са дали “пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на “Арсенал” и техните бюджети”, а резултатът от това е свиване на разходите за отбрана и рязко намаляване на поръчките.

“Кризата с коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването, също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките”, посочва още той.

Военният завод среща и трудности, вследствие на проблемите с международния транспорт, водещи до забавяне на доставки на материали за производство, както и експедиция на готовата продукция, се посочва още в изявлението.

Броят на безработните започва да расте

В последните дни се забелязва тенденция на нарастване на безработните в страната като в началото на седмицата стана ясно, че темпът на регистрираните в бюрата по труда се ускорява до 1300 души на ден при 750 от началото на кризата с коронавируса и редицата ограничителни мерки покрай него, засегнали различни бизнеси. Все още основната част от фирмите, които имат затруднения в работата, предпочитат да изпратят в платен или неплатен отпуск служителите си. Преди ден това направи и най-големия работодател в производството на автомобилни компоненти – групата “Язаки”, която обяви, че спира временно работа до 4 април в трите си завода в Сливен, Ямбол и Димитровград. Мярката ще обхване около 5600 служители от около 6 хил. души общо.

Източник: Капитал

Заглавието е на informiran.net/

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!