Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайланд откри канцерогени в китайска продукция

Cheng Ting, Радио Свободна Азия (Radio Free Asia)

След Филипините и Индонезия, Тайланд също откри канцерогени, олово и живак в продукти от Китай, този път в плодове и зеленчуци, които Тайланд унищожи или върна обратно.

Властите в Тайланд направиха проверка на 11 500 вида внесени от Китай плодове и зеленчуци на пристанище Чианг Рай (Chiang Rai) в северен Тайланд.

Контрольорите откриха свръхдози на пестициди в много видове зеленчуци, включително китайско зеле, листна горчица, лотосов корен и ряпа. Високи дози на серен двуокис бе установен в някои сушени продукти, като белите гъби и солените ягоди.

Освен това, в някои бонбони и дъвки бе намерен синтетичен оцветител, забранен в Тайланд, както и свръхдози на някои други синтетични оцветители.    

Здравните инспектори откриха и свръх дози на афлатоксин (aflatoxin) в пакетирани в Китай сухи люти чушки, а също така и наднормено количество живак в риба, морска храна и маринован соев каймак. Тези химически субстанции могат да увреждат нервната и храносмилателната системи, а ако се приемат за по-дълъг период от време могат да причиняват рак.

Президентът на тайландското Управление по храните и лекарствата (УХЛ) каза пред медиите, че за да не си влошава отношенията с Китай засега правителството на Тайланд няма да налага санкции върху вноса на китайската продукция, нито ще слага въпросните продукти в ‘черния списък’. Но той предупреди, че Тайланд ще засили проверките на внесените от Китай продукти, като ще връща и унищожава съмнителните такива.  

Тайландското УХЛ призова също така потребителите преди да закупуват да проверяват стриктно плодовете, зеленчуците и сухите храни от Китай, като да са особено внимателни с тези, които имат прекомерно ярки цветове или силен и неестествен мирис.

Според президента на тайландското УХЛ за китайските власти било трудно да упражняват контрол върху своята износна продукция, тъй като страната била твърде голяма по територия и население, както и защото за много китайски производители количеството било по-важно от качеството. 

Напоследък китайски продукти са обект на особено внимание по цял свят, заради тяхното представляващо заплаха за здравето качество, като например токсични паста за зъби, детски играчки, храни за домашни любимци, козметика, автомобилни гуми и др.. 

В Югоизточна Азия забраната на китайски продукти бе започната от Филипините, които спряха вноса на някои марки бисквити и свещи, произвеждани в Китай. Веднага след това Индонезия забрани вноса на китайска козметика и тонизиращи напитки. Сега Тайланд засилва надзора си над внасяната от Китай хранителна продукция.    

Така започва да се очертава тенденцията, че за комунистически Китай става все по-сериозно предизвикателството да подобри имиджа си на производител и да спечели доверието на световния потребител.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!