Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Военен китайски лекар отказа анти-SARS награда

Укриването на истината за избухналата в Китай епидемия на SARS бе разкрито пред света от китайския военен лекар д-р Джиянг Янйонг. За този си героизъм той спечели ‘Наградата за принос на учени към човешките права’ за 2007 г. на Академията на науките в Ню Йорк. Д-р Джиянг отказа да получи наградата, посочвайки като официална причина, че тя е политическа, а не научна, и обяснявайки, че "Военният не разполага с удобството да говори твърде много.".

Академията на науките в Ню Йорк присъди тазгодишната ‘Награда за принос на учени към човешките права’ на д-р Джиянг Янйонг (Dr. Jiang Yanyong), китайският военен лекар, който направи смелите разкрития за укриването на истината относно епидемията на Тежък остър дихателен синдром (ТОРС [атипична пневмония]; Severe Acute Respiratory Syndrome / SARS) в Китай.

Наградата е жест на признание към забележителния принос в медицината на двама китайски лекари, и най-вече относно техните непрестанни усилия за предотвратяване разпространението на ТОРС и СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност; Acquired Immune Deficiency Syndrome / AIDS) в Китай.  

Другият лауреат на тази награда е д-р Гао Яоджи (Dr. Gao Yaojie), пенсиониран гинеколог от провинция Хенан, който спомогна за предотвратяване разпространяването на СПИН в Китай.

Академията на науките в Ню Йорк спонсорира пътуването и престоя в хотел на двамата лауреати, за да могат да отидат в САЩ и да присъстват на церемонията по връчването на техните награди.

В интервю пред Радио Свободна Азия (Radio Free Asia / RFA), д-р Джиянг потвърди, че няма да присъства на церемонията. Той писал вече и до председателя на комисията за наградите. В своето писмо Джиянг заявява:

"Наградата за човешки права е политическа, а не научна.".

Поради тази причина той няма да приеме наградата. Когато репортер го запита дали е бил подложен на натиск за да откаже наградата, Джиянг отговари в типичния за него кратък стил:

"Военният не разполага с удобството да говори твърде много."

Репортер: "Защо не можете да отидете?".

Джиянг: "Моите извинения, но като военен на мене не ми е разрешено да отговарям на политически въпроси.".

Д-р Джиянг Янйонг изпратил по факс своето писмо-отговор на 1-и август, Денят на китайската армия. Писмото гласи:

"Имайки предвид факта, че аз работя в областта на медицинската практика, а Наградата за принос на учени към човешките права има изцяло политически аспект, то тя не е научна награда. Поради тази причина аз реших да не приема тази награда.".

Репортер: "Оказва ли Ви се натиск? Вие ли …".

Джиянг: "Предпочитам да не отговоря на този въпрос. Имате ли нещо против?".

Репортер: "Вие лично ли не искате наградата? Или причината е друга?".

Джиянг: "Извинете ме, но по тези въпроси трябва да говорите с председателя. Аз му изпратих своя отговор.".

По време на телефонния разговор Джиянг не повтори това, което бе изпратил по факса, а именно че тази награда се дава по политически причини и затова не е научна награда.

Г-н Сун Уенгуанг (Sun Wenguang), пенсиониран професор от Университета на Шандонг (Shandong University), каза по този въпрос:

"Военните подложиха на голям натиск неговите близки, включително и децата му. Смятам, че д-р Джиянг мълчи, за да предпази статуса си за пенсиониране като военен. В миналото той разкри укриването на ТОПС, което шокира света. След това направи открито изявление относно отношението му към ролята на войската в избиванията на площад Тянанмен през 1989 г., казвайки, че е било грешка. Не е лесно.".

Сун каза също така, че за хора с по-високи позиции като Джиянг натискът върху близките е огромен. Самият Джиянг не желае да се раздели напълно със съществуващата система, а също така и не иска да създава проблеми на членовете на семейството си. Затова независимо, че му е дадена Наградата за принос на учени към човешките права от Академията на науките в Ню Йорк, той е несклонен да посети церемонията по връчване на наградата. Сега политическата ситуация в Китай е подобна на тази в комунистически СССР (Съюз на съветските социалистически републики, бивша Русия). Диктатурата контролира всички аспекти от живота на човека.

Членовете на Комисията по човешките права към Академията на науките в Ню Йорк Лиу Ганг (Liu Gang), Уей Джиншенг (Wei Jingsheng) и Уанг Дан (Wang Dan) са изпратили отворено писмо до президента на Китай Ху Джинтао (Hu Jintao) с молбата да разреши на д-р Джиянг да посети Ню Йорк и да получи наградата си.

На 25-и октомври 1958 г. Академията на науките в Швеция присъди Нобелова награда за литература на Борис Пастернак, писател от бившия СССР, признавайки неговият известен роман ‘Д-р Живаго’. Церемонията за тази награда през 1958 г. не можа да се състои, защото Пастернак не можеше да присъства. Той изпрати следния отговор:

"Безкрайни благодарности, вдъхновение, гордост, шок и съжаление. Имайки предвид последиците и трудностите, които донесе на страната моето награждаване с Нобелова награда, аз трябва да я откажа. Моля да разберете истинската причина за отказа.".

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: He Shan, Radio Free Asia (Радио Свободна Азия)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!