Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко бесен на президента за ветото, нарече го егоцентрик

Доста изненадващо за мен е това, което сер случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП.
Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов по повод наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Държавният глава определи част от тях като крайно рестриктивни.

Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той", припомни Борисов.

"Сега те ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаватаха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... Но приехме тези мерки, за да има консенсус и той каза, че знае.

Второто, за което каза, че ще върне закона е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация.

Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в имено на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия.

Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателят на зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", обясни премиерът за новия медицински съвет, който създава.

Борисов заявиоще за ветото, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща.

Вие, медиите, видяхте, как в президенството говорихме заедно и как мерките на правтилеството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворихме местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки.

Тактиката е да имаме възможност да лекуваме всеки. За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и на практика създава спекулата. Ние повече няма да гласуваме за него. По-добре да останем без него, отколкото пазарът да се изкриви.

Затова като ми дадоха какво е говорил президентът Радев и се сравни какво е говорил в четвъртък - няма нищо общо това, което той каза в наше и мое присъствие.

И аз го приех за много правилно действие - да се обединим. Дори и противоположни личности, които не се харесват, трябва да работят заедно за едно единствено нещо, първата основна задача - това е да не се събират хора на едно място и затова първата ни задача е да защитим живота и здравето на хората. България е била във войни, вземали са територии, на купони сме били и е оцеляла! Но заедно!

Изведнъж сега много бизнесмени, които се наричат олигарси искат всичко да падне върху държавата. А само една седмица сме в това критично състояние и искат да се харчат милиарди?! Какво ще стане после?

Освен здравето е важно и нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии и ние затова трябва да имаме пари. А не е далеч времето, когато пенсиите станаха 3 долара на месец! Не го ли помните, толкова бързо ли го забравихте? 

По време на управление на партията на президента Радев беше това! Аз това няма да го допусна, до последно ще стискаме пенсионерите да имат сигурни доходи, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия! 

Освен това не разбирам какво предлага - всякакви безумни предложения има, но от това, което прочетох, той няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни мерки, всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не смее още конкретни пари да обяви, защото не знаят колщо ще продължи времето. 

Ами ако спрат автомобилните гиганти в Германия, нашите заводи от автомобилния клъстър за къде ще произвеждат?", попита Борисов. 

Премиеът бе категоричен, че няма как от първата седмица да се похарчат всички пари и резерви. 

Сърдят ми се, но казах - бизнесмените да си продадат новите коли за по 200 хиляди и ще си покрият за един месец. А не е минала една седмица, дайте да похарчим парите искат! 

Като беше със служебно правителството, първите му мерки бяха да си купи грипени - защо не ги даде на сестрите, защо не предугади тогава тази криза и не купи апаратура", попита Борисов, припомняйки, че първото, което направи със служебния си кабинет е да се погрижи за лобисткото прокарване на изтребителите "Грипен", както и още куп обществени поръчки за милиони. 

А днес какво - македонците ни се молят за една опаковка от това лекарство, ние със седмици изпреварихме всички. 

Помните ли Трети март кой се подиграваше с вируса? А днес ми казва, че били ненавременни мерките. И това при положение, че само за 4 дни реорганизирахме цяла индустрия. Да не ви обяснявам с колегите как търсим лепило от Германия, лекарства по целия свят и всяка опаковка я докарваме - и то лекарства, които не са доказани, но чисто психологически и ние се хвърляме, за да видят хората, че опитваме всичко", обяви премиерът по повод доставките на новите лекарства, които са експериментални и днес вече са в българските болници. 

От Италия искат 90 милиона маски на месец от нас - защо не го предвиди тов? Китай с най-мощната икономика, милиарди хора, които работят, не го правят това. Когато сме говорил с Радев, той е проявявал цялото разбиране. А сега какво?

В 10 часа си говорихме, казах му, че ще ги прегласуваме.

Сутрин и вечер има брифинги, министрите постоянно говорят и да кажеш, че блокадата поражда повече проблеми, отколкото решава, не го разбирам. Как за ден-два си променяш мнението.

Егоцентризъм е за мен, защото щяло да става без негово знанение!", ядоса се премиерът по повод думите на Румен Радев, че не бил почитан като гванокомандващ.

Единственото, за което се използва армията е, защото полицаите и жандармеристите ще намалеят, социалните - армията ще се използва за подпомагане. Когато ни е била нужна за опазване на границите, също помага. Забравихте мигрантите, нали?

Това са мъже в разцвета на силите си, защо да не помогнат? Още не пипаме там, докато полицаите и жандармерията имат сили, виждате колко плавно въвеждаме мерките. Пуснахме декларации, които да се попълнят, отдалечихме плащане лекарства, телкове, затова и днес направих този съвет от специалисти и професори и му дадох право на Костов да дава предложения. Аз търся алтернативното мнение и да намерим най-доброто сечение. Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да ползваме кризата да си прави някой политически пиар? Историята показва, че който си заиграе със страховете на хората губи!, ядоса се премиерът.

Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Никой няма да си го носи вкъщи! На база на него утре може да се изтегли кредит, но първо да видим колко ще трае тая гадост, тоя коронавирус, тогава ще можем да взимаме решения. Тогава трябва да имаме пари и да знаем колко и къде да харчим.

Искам най-добрите да го измислят, за да останат парите за пенсионери, лекари и лаборанти. И тогава чак да видим къде и какво да подпомогнем друго. Първото и единствено и важно е да опазим живота на хората.

Представете си държави с такъв развит туризъм, вижте колко печели Италия, Гърция, като пари, по моите сметки за сега на Италия минимум трилион и й трябват и сега нямат вече пари. 

А тези авиокомпании, които не летят, автомобилостроенето, това са милионни компании и ние сме пряко свързани с тях. Ние дефицит лесно правим, при всяко управление на БСП го има, на Нинова й казах - не ни карайте да харчим парите, нали се готвите да управлявате, аз съм го играл това. Станишев три дни преди да си тръгне, вдигна пенсиите, Орешарски на полицаите - а парите нямаше за това, нищо нямаше. Това е най-лесното и ние да го направим. 

И всичко това съм го казал на Радев, дето ме подиграват за мазнинката, но е така - за момента, когато ни потрябват пари, тогава трябва да я имаме, за да я пуснем.

Но сега те да се направят на добри казват - дайте да дадем на всички. Това е популиъм. Да дадем на тези, които освободиха работниците ли? Ние даваме 60%, те защо не дадат 40% или да предложат друго плащане, вместо да освобождават работниците, а да ги запазят, каза още премиерът.

Финансовия министър ще направи всичко, което му разпоредя, може да си подаде оставката на следващия ден, но аз съм отговорен човек и няма да поискам да се изхарчат всички пари за три дни. И той го знае това. Не мога да разбера кое го промени от четвъртък до неделя и днес в 10 си говорихме не усетих нищо такова. На срещите му обясних колко маски, колко шлемове, облекла - по 200 шлема на ден ги даваме на докторите на първа линия. Вече имаме над 100 фирми, които се реорганизират и плащаме да върви бързо, каза Борисов.

Ние другата седмица към сряда четвъртък ще наваксаме да има навсякъде всичко. Първи се усетихме за спирта, за да сме готови за дезинфекция. Продължавам да считам, че само един за всички - всички за един, това ще ни спаси. Сервитьори, готвачи и други могат да помогнат в социалната сфера, а не да си стоят вкъщи и да викат искам да ми платят 100 процента или бизнеса, само да иска", заяви Борисов. 

Вижте какво предвижда Законът, приет на второ чете от парламента:

МВР ще може да следи по разположението на телефоните ни дали спазваме задължителната карантина и къде се намира човек, поставен под карантина.

Мярката важи до края на наложената карантина за всеки конкретен случай, а не до края на извънредното положение. МВР може да проследява местоположението ни през мобилните ни телефони. Това важи за наложената карантина за конкретен случай, а не до края на извънредното положение.

Законът предвижда и наказания за невярна информация за заразна болест и заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Беше гласувано наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

Наказанията ще са за невярна информация за заразна болест, заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Военнослужещите ще имат право на проверки за установяване самоличността на лицата. Те ще могат да ограничават до пристигане на МВР придвижването на лице, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките. Ще могат да спират превозни средства до пристигане на МВР. Ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато това е "абсолютно необходимо".

Предвиждат се и мерки срещу спеклулата. Ако търговец пуска за първи път стока в продажба, тя трябва да е с не повече от 20% надценка спрямо цената, на която е купена на едро.

Нарушителите ще се наказват с глоба до 100 хиляди лева или 5% от оборота. А ако стоките се продават отдавна, максималната цена не може да е по-висока от среднопретеглената продажна цена за последните три месеца.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!