Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Гечев пред Lupa.bg: Как властта за 3 дни изхарчи 3,5 милиарда?! – Лесно! По комунистически

Румен Гечев пред Lupa.bg: Как властта за 3 дни изхарчи 3,5 милиарда?!

„100% съм сигурен, че управляващите лъжат за размера на фискалния резерв, както лъгаха и за НСИ“. Това заяви пред Lupa.bg зам-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Румен Гечев. 

Той каза това по повод думите на премиера Бойко Борисов преди два дни, че „държавният бюджет вече е минус 3,5 млрд. лв.“. В ушите на финансистите тази информация прозвуча абсурдно, защото към края на февруари властта декларираше 1,5 млрд. лв. излишък.

„Не е възможно за 3 дни да се похарчат 3,5 млрд. лв. - още повече, че правителството до момента не е похарчило нищо!“, коментира по този повод Румен Гечев. И подчерта, че още дори не е приет закон, по който управляващите да харчат тези пари.

Финансистът каза още, че фискалният резерв е много съмнителен в този размер. Гечев припомни, че преди малко повече от две години той е бил 13 млрд. лв., а преди два-три месеца изведнъж е станал 8 милиарда и нещо.

„Защо не казват нищо за това? Минимумът е 4,5 млрд. и най-вероятно фискалният резерв е някъде около минимума. Това е причината от ГЕРБ да обявяват такива дефицити! И актуализация на бюджета“, коментира депутатът.

Народните представители от БСП още днес започват да задават въпроса къде са парите. „Сега дойде моментът, когато трябва да кажат точно с колко пари разполага държавата. Защото трябва да се види къде ще се разпределят“, каза още финансистът.

Социалистите в парламента бяха ядосани и заради факта, че министър-председателят Бойко Борисов не дойде в Народното събрание, за да отговори на въпросите за състоянието на Държавния резерв.

„Министърът на финансите също се е скрил – имах и към него въпроси, но той все ги отлага“, оплака се Румен Гечев.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!