Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трагедията на Бергамо: Едно поколение умря за две седмици

Image result for Трагедията на Бергамо: Едно поколение умря за две седмици

В църквите наредени ковчези чакат да бъдат погребани и телата на тези, които са починали по домовете си, са държани изолирани в стаи с дни, докато погребалните агенции се мъчат да смогнат в Бергамо, най-засегнатата италианска провинция от пандемията от коронавирус, пише «Гардиън».

Последните данни от сряда показват, че Covid-19 е убил 2978 души в Италия, всички са погребани или кремирани без служба. Тези, които починат в болницата и техните неща са оставени в ковчези преди да бъдат взети от погребални работници.

В Бергамо, провинция с 1,3 милиона души в административния регион Ломбардия, където са починали 1640 души, 3993 са се заразили с вируса към вторник. CFB, най-голямата погребална агенция, е извършила почти 600 погребения и кремации от 1 март.

«В нормален месец ние извършваме около 120«, коментира Антонио Ричарди, директор на CFB.

«Едно поколение умря само за две седмици. Никога не сме виждали подобно нещо като това, карате да се разплачеш», разказа той.

В Бергамо има 80 погребални агенции, всяка получава по десетки обаждания на час. Има недостиг на ковчези, докато доставчиците се опитват да отговорят на търсенето. Погребалните приготовления също са засегнати, тъй като погребалните работници също се заразяват с вируса.

Болниците приеха по-стриктни правила по отношение на починалите, които трябва да бъдат поставени в ковчези без да бъдат събличани заради риск от предаване на инфекцията.

«Семействата не могат да видят близките си или да им организират подобаващо погребение, това е голям проблем на психологическо ниво. Но също, защото много от нашите служители са болни, ние нямаме толкова много хора за транспортиране и подготвяне на телата», добави Ричарди.

При тези, които починат в домовете си, бюрократичният процес е по-дълъг, тъй като на починалите трябва да бъде издаден смъртен акт от двама лекари. Вторият е специалист, който трябва да потвърди смъртта не по-късно от 30 часа след настъпване на смъртта.

Трябва да изчакате двамата лекари да дойдат, и много от тях също са болни, отбеляза Ричарди.

Стела, учител в Бергамо, сподели историята на един от починалите. «Вчера 88-годишен мъж почина. Той имаше температура няколко дни. Няма начин да се извика линейка, защото линията винаги е заета. Той почина сам в стаята си. Линейката пристигна час по-късно. Очевидно нищо не можеше да се направи. И откакто няма ковчези в Бергамо, те го оставиха в леглото и запечатаха стаята му, за да не влизат роднините му, докато не бъде намерен ковчег», каза тя.

В допълнение към мъката е фактът, че роднините не могат да посетят близките си в болницата или да им организират подобаващо погребение.

«Обикновено ние ще ги облечем и те ще останат една нощ в семейния дом. Нищо от това не се случва», обяви Алесандро, чиито 74-годишен чичо почина в Кодоньо, град в Ломбардия, където тръгна епидемията в Италия.

«Вие дори не можете да ги видите, за да се сбогувате, това е най-ужасната част», допълни той.

Навсякъде в Италия има случаи, при които погребални агенции отказват да вземат телата, например в Неапол, където тялото на 47-годишна жена е било държано в къщата почти два дни преди да бъде взето.

Всички религиозни церемонии, включително погребения, литургии и сватби, са забранени.

Повече от 35 000 са заразените в Италия, а починалите са близо 3000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави. Данните на Университет «Джон Хопкинс» показват над 218 000 случая и близо 9000 починали в 158 държави.

източник: https://bultimes.com

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!