Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим разчита на студенти-шпиони в Канада

Хванатият в шпионаж китайски дипломат от канадското посолство Уанг Пънфей (Wang Pengfei), изгонен за това от Канада през октомври 2005 г. и обявен за персона нонграта. (File photo/Epoch Times)

Caylan Ford и Jason Loftus , Epoch Times- Калгари и Торонто

Според бивш директор на стратегическото планиране в канадската шпионска агенция CSIS „Китайските посолства на Запад се опитват да третират китайските студентски групи като марионетки. В някои случаи те се опитват да увещават, направляват и формират политиката и действията на китайските студентски групи. Това е в съответствие с много други настъпателни инициативи. Целта на тяхната намеса е да шпионират и незаконно да оказват влияние”.

По думите на Лингди Джан (Lingdi Zhang), на 26 септември 2005 г. я побили тръпки, когато отворила електронната си поща, за да открие съобщение от член на ръководството на университетски клуб, в който членувала.

„Според сведенията на някои студенти и проведеното от кадри на асоциацията разследване вие сте все още практикуваща Фалун Гонг”, гласял имейлът, предупреждавайки я да „внимава”. 

Това бил отрезвяващ момент. Неизброимо количество практикуващи медитативната практика Фалун Гонг в Китай са получили подобни заплахи, а стотици – ако не и хиляди – впоследствие са се сблъскали с изтезания и промиване на съзнанието, след като са били докладвани от студенти или преподаватели.

Но Лингди Джан не живее в Китай. Тогавашната студентка по компютърни науки следвала в Университета на Отава. Електронното съобщение било изпратено от Крис Съ (Chris Xu), зам.-председател на Асоциацията на китайските студенти и учени (Chinese Student and Scholar Association / CSSA), който добавил, че „CSSA към Университета на Отава е под директното ръководство на Образователния отдел на китайското посолство в Канада”.

Тази асоциация не е единствена по рода си. В статия, появила се на страниците на „Chinese Scholars Abroad” – периодично издание за китайските студенти в чужбина, служител от китайското посолство пише, че Образователният отдел на посолството е отговорно за наблюдението на китайски студентски организации в 22 университета и колежа в шест канадски провинции. Предполага се, че асоциациите в други части на страната се наблюдават по същия начин от китайските консулства в съответните региони.

В повечето случаи намесата на китайските посолства в асоциациите изглежда доста благовидна: осигуряване на финансова помощ или билети за специални събития, писане на препоръки за студенти, отпускане на стипендии и т.н..

Но това идва с известна обвързаност; а именно, на асоциациите обикновено се разчита да действат според нарежданията на Пекин, за да прокарват линията на политически репресии срещу групи като Фалун Гонг – медитативна практика, преследвана в Китай. Провалът в следването на партийната линия, дори в Канада, може да има жестоки последици за китайските студенти.

Така например през април 2006 г. имейл, изпратен от човек, представил се като „Ли Чин” ("Li Qin") и твърдящ, че е специален агент на китайското Бюро за обществена сигурност, предупреждава членовете на CSSA към Университета на Калгари да не посещават ежеседмичните филмови прожекции, организирани от университетския клуб „Приятели на Фалун Гонг” („Friends of Falun Gong”).

„Моля, не посещавайте това мероприятие”, предупреждава Ли. „В противен случай вашето име и снимка ще бъдат предоставени на централното правителство”.

Този имейл изплашил и пропъдил голям брой китайски студенти, твърди Джени Янг (Jenny Yang), тогавашен президент на клуб „Приятели на Фалун Гонг” към Университета на Калгари. „Много мои китайски приятели получиха този имейл и казаха, че се страхуват да продължават да идват.”

За Дейвид Харис (David Harris), бивш директор на стратегическото планиране в канадската шпионска агенция CSIS, подобни инциденти са не толкова изненадващи, колкото смущаващи.

„Това представлява тотална намеса в канадския академичен живот – то е крайно нежелателно”, казва Харис, отбелязвайки, че канадското законодателство налага сериозни ограничения даже и на дейността на CSIS в университетите.

„Ако дори собствените [агенти на държавна сигурност] са нежелателни, със сигурност не е желателно влияние, което по същество е чуждо и враждебно към свободното изразяване и събиране.”  

Тези заплахи срещу студенти от Университета на Калгари и срещу Лингди Джан от Университета на Отава са отражение на неотдавнашен инцидент в Университета Колумбия в Ню Йорк. Там студентската управа на CSSA публикува на своя уебсайт изявления, пропагандиращи „екзекутиране” на практикуващите Фалун Гонг и предполагаемо на всеки друг, който се осмели да отправи „обиди” към китайските комунисти.

В конституцията на този клуб се отбелязва, че тя е „одобрена” от генералния консул в Ню Йорк. Допреди няколко седмици бордът на съветниците му се състоеше само от двама члена - и двамата служители в китайското консулство.

За Дейвид Харис е несъмнено, че подобни изявления са резултат от влиянието на китайския режим.

„Китайските посолства на Запад се опитват да третират китайските студентски групи като марионетки. В някои случаи те се опитват да увещават, направляват и формират политиката и действията на китайските студентски групи. Това е в съответствие с много други настъпателни инициативи”, казва той. „Целта на тяхната намеса е да шпионират и да оказват незаконно влияние”.  

По думите на Чен Йонглин (Chen Yonglin), служил като първи секретар в китайското консулство в Сидни преди да се откаже от този пост през 2005 г., почти всички асоциации на китайските учащи се в чужбина са били учредени от образователните отдели на китайските посолства. Според Чен освен наблюдение на китайските студенти, една от основните цели на асоциациите е да лобират западните правителства и институции в подкрепа на линията на комунистическата партия, каквито са случаите с репресирането на групи като тибетците и Фалун Гонг.

„За китайското посолство често е неудобно да върши някои неща. Така че използването на студентски организации с неутрално име е по-ефикасно”, обяснява Чен. „Такива групи биват контролирани обикновено от китайското посолство и са протежета на китайския комунистически режим в чужбина.”  

Подобен е случаят с молбата на Телевизия Ню Танг Дайнъсти (New Tang Dynasty Television / NTDTV) за лиценз да излъчва в Канада. Документ на китайското посолство, съдържащ поверителни сведения и получен от Epoch Times, разкрива намеренията на посолството да отклони молбата на телевизионния канал. NTDTV има репутацията, че отразява нарушаването на човешките права от китайския режим. Докладът на посолството, датиращ 17 март 2005 г., е написан от ръководителя на културния отдел, Чен Пенгшан (Chen Pengshan) и подписан от тогавашния посланик Лу Сумин (Lu Sumin). В него се обсъжда насърчаването на китайски студентски и други групи, да пишат до Канадската радио- и телевизионна комисия (CRTC) – канадският  медиен наблюдател – да се противопостави на молбата за лиценз.

Наскоро след това и президентът на Асоциацията на китайските студенти в Университета на Отава писа до CRTC с призива „да не позволява на телевизионния канал да бъде регистриран и впоследствие разпространяван сред местните общности”. Почти идентични писма са били изпратени и от други групи, близки до китайския режим, включително Националния конгрес на китайците с канадско гражданство, наскоро представен в друг репортаж на Epoch Times.

През 2004 г. Асоциацията на китайските студенти и учени към Университета на Отава писа до градския съвет на Торонто, призовавайки го да не подкрепя предложението за обявяване на Ден на Фалун Гонг в града. И отново това писмо последва изпращането на подобно писмо от китайското консулство.

В много от случаите не е трудно да се намери доказателство за връзката между китайските посолства и студентските групи на CSSA.

Наскоро Майкъл Хуанг (Michael Huang), известен бивш лидер на CSSA към Университета на Торонто и организатор на про-пекинските дейности там, не отрече, че студентските групи получават финансиране от посолствата и консулствата, когато му бе зададен този въпрос. „Би трябвало да говорите с настоящите ръководители на студентските организации”, каза Хуанг, който сега е съветник в Министерството за гражданство и имиграция в Онтарио.

Но много групи на китайските учащи са по-открити.

Първото изречение в уводната част на уебсайта на CSSA към Университета в Лейкхед (LUCSSA) гласи: „LUCSSA е единствената асоциация на китайските студенти, призната от китайското посолство.”

В рекламата си за набиране на хора, CSSA към Университета на Ватерло открито заявява, че действа под ръководството на китайското посолство в Канада.

CSSA към Университета в Торонто съобщава на своята Интернет страница, че приема финансиране от китайското консулство в Торонто. Същата организация към Университета на Западно Онтарио изразява многократни благодарности на сайта си към китайското посолство за предоставените средства.

В университета „Саймън Фрейзър” във Ванкувър, CSSA описва местното китайско консулство като своя основен спонсор, а като главна задача на президента на асоциацията се посочва привличането на средства от консулството.

Според Чен Йонглин студентите биват привличани в асоциациите с перспективата за получаване на добри препоръки от консулството или посолството относно поведението им в чужбина, за финансиране на мероприятия, както и за привилегии като стипендии и билети за развлекателни мероприятия. В замяна на това китайските посолства управляват асоциациите в тяхната дейност да създават изгоден за режима имидж в чужбина. 

Преди визитата на китайския лидер Ху Жинтао (Hu Jintao) в Канада през септември 2005 г., Асоциацията на китайските студенти и учени към университета „Саймън Фрейзър” призовава своите членове да се наредят по улиците и да приветстват комунистическия лидер, което тя нарича „величествен празник от изключително значение”.

„Това е много важна задача, а също така е и едно изключително благородно тържество”, гласи съобщението.

След посещението на Ху, присъединилите се към групата на посрещачите студенти били поканени на тържествена вечеря в китайското консулство във Ванкувър, където им били изказани благодарности. Освен това на всеки участник били заплатени и по 30 щ.д., според изтеклата от документ на китайското консулство информация.  

През юли 2005 г. за членове на CSSA към Университета на Торонто (UTCSSA) била организирана екскурзия със самолет до Китай, където те посетили паметни за комунистическата партия места. Екскурзията била спонсорирана от китайското консулство в Торонто, от Младежката лига на комунистическата партия в два китайски университета и от официалните медии на комунистическата партия – информационна агенция Синхуа (Xinhua) и „Пийпълс Дейли” (People’s Daily).   

След завръщането си в Торонто, студентите от UTCSSA изразили своята благодарност към консулството за „огромната подкрепа” и провели форум в Университета на Торонто, за да споделят наученото с „всички интересуващи се от това студенти и учени”.

Но докато пропагандирането на китайския комунистически режим в Канада може да донесе облаги, то носи и съответните последици.

Китайски студенти, които бъдат заловени в шпионаж, могат да бъдат изключени от университетите, а тези, които имат канадско гражданство могат да бъдат подведени под съдебна отговорност, заяви говорител на канадските служби за сигурност пред Epoch Times.

Така например, след като бива хванат да шпионира практикуващи Фалун Гонг в Канада, Уанг Пънфей (Wang Pengfei), втори секретар в Образователния отдел на китайското посолство в Отава, е бил принуден да напусне Канада, както бе съобщено от Epoch Times през ноември. Според сведенията неговата молба за подновяване на визата му е била отхвърлена. Историята бе потвърдена и от служители в офиса на канадския премиер пред репортер на „Кънейдиън прес”.     

По-късно източник, свързан с китайското посолство, каза пред Epoch Times, че Уанг всъщност е бил обявен за персона нонграта и отстранен от длъжност – наказание, което би направило трудно за Уанг да работи в друго китайско посолство в чужбина.

Харис предупреждава китайските студентски лидери, че въвличането в шпионска дейност би могло да доведе и до нещо повече от едно изгонване.

„Веднъж замесят ли се в нелегална дейност, до края на живота си те могат да бъдат изнудвани от китайското правителство да вършат все по-големи неща”, пояснява той.

Позовавайки се на примерите с комунистическите режими, рухнали привидно за една нощ в Източна Европа, Харис заяви:

„Дните на този режим може би са преброени. Това може да означава, че с краха на правителството един ден информацията на китайското разузнаване ще изтече и ще разобличи бившите китайски агенти, изпращайки ги на съд и обричайки ги на позор.”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!