Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всеки американец ще получи по $1000 за лични разходи по времето на извънредното положение заради коронавируса – А по колко лева ще трябва да плати всеки българин заради извънредното положение?

Слънце наше, би ли обяснил къде отидоха 5 милиарда лева от бюджета

Световните правителства раздават пари и опрощават кредити

Правителствата на различни страни вземат спешни мерки за поддържане на компаниите и хората в разгара на пандемията. Властите във Франция отмениха битовите плащания, в Италия и Чехия позволиха на населението засега да не плащат кредитите и ипотеките. Великобритания ще отдели огромна сума за стимулиране на икономиката. Всеки американец ще получи по 1000 долара за лични разходи. Този финансов метод се нарича „вертолетни пари“. Централните банки в много страни намаляват основната лихва, за да поевтинят кредитите и да привлекат инвестиции. В Русия отделят средства за поддържане на здравеопазването, за пострадали отрасли и болнични. Но руснаците, а и българите, реални пари за лични нужди по времето на епидемията, едва ли ще видят.

Какви са конкретните мерки на властите в отделните страни?

Франция
Във Франция се отменят плащанията за битови услуги и наеми. Там властите решиха да спрат работата над пенсионната реформа и да преместят общинските избори. Правителството ще отдели 330 милиарда долара под формата на държавни кредитни гаранции, за да може да работи бизнесът. Президентът Макрон заповяда да се приватизират хотели и таксита за нуждите на здравеопазването в случай на необходимост.

Испания

Правителството на Испания обеща да осигури на бедните семейства безплатна вода, електричество и газ. Властите ще отделят 200 милиарда евро за поддържане на националната икономика, но главната им цел е да защитят населението от масови съкращения от работа.

Италия, Хърватия и Чехия дадоха на гражданите и бизнеса правото временно да не плащат кредитите и ипотеките.
Най-големите банки в Грузия отсрочиха за три месеца изплащането на заемите.

Великобритания
Великобритания ще отдели 39 милиарда долара за стимулиране на икономиката. Такива средства правителството не е отделяло по подобни причини от 1992 г. Част от средствата ще бъдат отделени за хората, които са под карантина заради коронавируса. Около 5 милиарда паунда ще отдели Националната служба по здравеопазване; останалото ще получи бизнесът с численост на служителите не по-малко от 250 души – такива компании в Британия са около два милиона. За пострадалите отрасли се планира да се намалят данъците. Британската централна банка ще намали основната лихва три пъти – от 0,75% до 0,25%.

Япония
Банките в Япония ще отпускат кредити с нулева лихва на финансови организации за стимулиране кредитирането на фирми, пострадали от епидемията от коронавируса.

Китай
Китай, откъдето тръгна епидемията и има най-много заразени, вече вложи в борбата с коронавируса около 22 милиарда долара.
Като цяло правителствените мерки за поддръжка са 1,4 трилиона долара, или 1% от брутния вътрешен продукт.

САЩ
Властите в САЩ разработиха цял пакет от мерки на стойност 1 трилион долара. От тях се планира да се отделят 550-500 милиарда долара под формата на преки плащания или за намаляване на данъците. За помощ на малкия бизнес ще отидат 200-300 милиарда и още 50-100 милиарда долара – за поддържане на авиокомпаниите и промишлеността. Съобщава се също, че около 250 милиарда долара може да отидат за преки плащания на американците; това са споменатите по-горе „вертолетни“ пари. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че „на американците са им нужни налични пари сега“, имайки предвид следващите две седмици.

Идеята за „вертолетни пари“ се прокрадна и в Русия, но бързо беше заметена под килима.
Засега Русия отделя 300 милиарда рубли за пакет от антикризисни мерки и борба с коронавируса. По днешния курс рубла-долар, руските средства са десет пъти по-малко, отколкото във Великобритания, 58 пъти по-малко, в сравнение с Испания и 263 пъти по-малко, отколкото САЩ.
Всяка страна избира пакет за борба с коронавируса според икономиката и вътрешните си възможности.

Голямо гепане! 5 милиарда лева от бюджета “изчезнаха” само за няколко дни

Къде отидоха 5 млрд.лв., господин премиер? – Е как КЪДЕ?!

Корнелия Нинова: Викам Борисов на изслушване за Държавния резерв – ТОЙ?: К'ъф резерв, к'во изслушване?

Слънце наше, би ли обяснил къде отидоха 5 милиарда лева от бюджета

източник: Издателство PACПEP

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!