Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Драконовски мерки! Затварят София и областните градове днес в полунощ

МВР ще организира КПП-та на входовете и изходите на областните градове

Драконовски мерки налага правителството за борба с коронавируса!

От 00.00 часа тази вечер се затварят областните градове в цялата държава със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това стана ясно на извънреден брифинг на "Дондуков" 1.

"Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 00.00 часа тази вечер, тоест 21 март с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на Република България: 

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на съоръжения на открити и закрити обществени места.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

През контролно-пропусквателните пунктове ще се пропускат преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес.

Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност", каза министър Кирил Ананиев.

В рамките на два дни всички, които работят на работни места, извън областните градове да направят така, че да получат съответните бележки от работодателите си, за да могат контролните органи да ги пропускат през контролно-пропускателните пунктове", добави вътрешният министър Младен Маринов.

По думите на Младен Маринов мерките са наложени, за да се ограничи безцелното пътуване и да се намали бързината на разпространение на коронавируса.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 ч, каза още на брифинга Кирил Ананиев.

Мерките засега са в рамките на извънредното положение като продължителност, заяви ген. Мутафчийски.

Ето и мерките

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви новите мерки, които се взимат за борба срещу разпространението на коронавируса.

- Преустановява се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити места.

Собствениците на домашни любимци ще могат да извеждат своите животни, но е забранено струпването на едно място.

- Органите на МВР ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверяват целта на пътуването на гражданите.

Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Това ще се удостоверява с бележка от работодателя, медицински или документ за самоличност.

- Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8:30 до 10:30 ч.

Ако резултатът от мерките е негативен, те ще бъдат затегнати още повече, каза Кирил Ананиев.

Лицата, които напускат своите домове, ще трябва да декларират за своята собствена отговорност.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че идеята на тези ограничения е не да се пречи на бизнеса. Няма да бъдат спирани и ограничавани камионите, които пренасят хранителни стоки, лекарства, пощи.

"Не искаме да пречим на бизнеса, още повече на тези които доставят стоки и услуги от първа необходимост", заяви Ананиев.

Фирмите обаче трябва да осигурят възможно най-скоро служебни бележки.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че отношение на организацията извън областните градове мярката влиза в сила тази вечер в 00 часа.

Препоръката е в рамките на два дни всички, които работят на места извън областните градове да получат своите бележки-уверение от работодателя, че работят на това място, за да може контролните органи да ги пропускат през пунктове.

Призивът е към всички граждани е да спазват стриктно разпоредбите и да продължават да спазват дисциплината, което ще направи по-лесна работата на МВР, когато трябва да се издирват карантинирани и контактни лица по отношение на коронавируса.

Ако мерките не дадат резултат, ще се дадат допълнителни указания.

"Нека да дадем възможност на възрастните, когато излизат да е с минимален риск за тях, бързо да напазаруват и да се приберат в къщи, защото те са най-засегнатата група", заяви вътрешният министър.

Мерките са в рамките на извънредното положение и може да бъдат удължавани.

В отговор на въпрос здравният министър поясни, че тъй като заповедта се издава точно преди началото на почивните дни, ще има гратисен период за служебните бележки до понеделник и дотогава никой няма да бъде глобен за липсата на такава.

Глобалната пандемия е могла да се избегне, ако Китай е действал по-рано, открива проучване

Китайската комунистическа партия е отговорна за глобалното разпространение на коронавирус – ВИДЕО

Тайната история на коронавирусното биооръжие

"Всичко е фалшиво" - Жители на Ухан разобличават "намаляващите" случаи на коронавирус в Китай

Връзката на коронавируса от Ухан с древни пророчества

Коронавирусът предпочита близките на комунистически Китай – Тежките огнища на COVID-19 показват кои са близките на Пекин

Прессъобщение: Първа белодробна трансплантация на коронавирус пациент в Китай, произходът на органите под въпрос

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса – През първите два месеца от бума на заразата пред очите му денонощно умирали хора

Дори насред коронавирустната епидемия комунизма не престава да преследва и изтезава: Шест практикуващи Фалун Гонг умират за един месец след изтезания в затвора Полицай дори се присмива: „Твоето страдание ми доставя удоволствие.“

Източник/ци:http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!