Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова: Правителството ще отвори ли държавния резерв? Колко пари има във фискалния резерв?

Правителството ще отвори ли държавния резерв - българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на Закона за мерките за извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Нинова обяви, че БСП ще се въздържи по законопроекта и ще направи предложения между първо и второ четене да се отвори държавния резерв, да се направят разчети за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата и отлагане на битовите плащания и частните болници да бъдат включени в цялостния процес. Нинова обърна внимание, че в Закона за мерките за извънредното положение липсва солидарността. Тя разкритикува и наказанията, предвидени в законопроекта за медиците, ако откажат да си изпълняват служебните задължения.

„Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазване на здравето на българските граждани. Нека да погледнем извън залата. Какво вълнува хората навън. Едни житейски нормални ежедневни въпроси стоят пред всички нас. Те казват: „Нямаме маски, няма лекарства". Лекарите казват: „Нямаме апарати". Нямат достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи неотложен въпрос? Започва да пренастройва икономиката за производство на маски и облекла. Добре,прекрасно, но в момента ги няма. Това пренастройване ще отнеме месеци.

„Тук поставям за пети път в рамките на две седмици един въпрос. За пети път и пет пъти - гробно мълчание. Има ли България държавен резерв, какво има в него. Има ли го или го няма там, защото уважаеми дами и господа народни представители, в каквото извънредно положение да сме, в България важат закони. И в Закона за държавния резерв пише чл. 2: държавни резерви са лекарства, болнично имущество, дезинфектанти, защитни облекла и т.н. Докато си ги произвеждаме, докато чакаме обществената поръчка питаме и настояваме - ще отворите ли държавния резерв или се страхувате, защото това може би го няма.

Уважаеми управляващи, към този закон има наредба, в която пише следното: при такива ситуации се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения и домове за социални грижи. Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него. Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати", допълни Нинова.

Тя припомни предложенията на БСП. „Вие пак казвате това е популизъм. Не. Да седнем разумно, с числата, но да дойде и Горанов. Колко пари има във фискалния резерв на държавата. Всякакви спекулации вървят, има ли ги няма ли ги?", заяви Нинова. Тя попита дали има ред и закони в държавата при извънредно положение.

Ето и цялото изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна:

На 13 март НС взе решение за обявяване на извънредно решение в България. Ние, от "БСП за България", сме отговорни, разумни хора. Разбираме сериозността на ситуацията, разбираме силата на кризата и подкрепихме това решение. Нещо  повече, гарантирахме чрез включване на текста на Конституцията, че ще бъдат запазени основните права на българските граждани и по наше предложение  извънредното положение беше ограничено  със срок. Управляващите внесохте предложения за Закон за мерките по време на извънредно положение. В този закон има добри предложения – като тези за налагане на социална изолация и ограничаване на масовите прояви, както и тези за отлагане на сроковете за дела. Но има и неприемливи текстове. Ние ще гласуваме въздържали се по две причини – първо, защото с този закон държавата прехвърля всички отговорности на  работници, работодатели, лекари, но не поема никакви. Солидарността изобщо липсва. Втората причина е, че всички публични поети ангажименти от страна на управляващите, конкретно за мерки за работници, работодатели, социално слаби и т.н., публично обещани, липсват в този закон. Ще внесем нашите предложения.
Всички сме единодушни, че най-важният въпрос в момента е опазването на здравето на българските граждани. Нека да погледнем извън сградата какво вълнува хората навън. Едни житейски, нормални въпроси стоят пред всички нас. Те казват – нямаме маски, няма лекарства, лекарите казват нямаме респираторни апарати, няма достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи, неотложен въпрос? Започват да преустройват икономиката за производство на маски и облекла. Това е добре, но в момента ги няма. Това преустройване ще отнеме месеци, дотогава болестта вероятно ще се развие. Тук поставям за пети път, в рамките на 2 седмици, един въпрос. За пети път и пети път гробно мълчание - има ли България Държавен резерв? Какво има в Държавния резерв? Има ли го или го няма там? Защото в каквото и извънредно положение да сме, в България важат закони. В Закона за Държавния резерв пише, че  Държавният резерв са  лекарства, болнично имущество, дезинфектанти, защитни облекла и т.н. Докато ги произвеждаме и докато чакаме обществената поръчка от Европа, питаме и настояваме ще отворите ли Държавния резерв или се страхувате, защото там може би тези продукти ги няма. Дайте отговор, защото към този закон има наредба, в която пише, че при такива ситуации се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения и домове за социални грижи. Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за Държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него. Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати. Би било адекватна мярка да се запише, че тази мярка се задейства автоматично при извънредно положение.  
Другите тревоги на хората са, че  лекарите  не достигат. Някои от тях искат да напуснат, защото  нямат защитни облекла да работят. Какво предлага законът? Борисов им обеща по 1000лв допълнително възнаграждение. В закона няма и дума за това. Вместо това внасяте промени в Наказателния кодекс, с които се наказват лекарите с пробация или глоба от 300 до 1000 лв, ако не си изпълняват задълженията.  Те са ни най-необходимите в момента. Загрижени сме за тях, защото те трябва да опазват здравето на българският народ. Вместо стимулите, които обеща премиерът, този закон им налага наказание и нито дума за допълнително възнаграждение. Следващият проблем  в живота навън е спекулата. Как реагира правителството на това? – Никак. Обещахте, че ще наблюдавате 130 стоки, ще ги включите в списък, допуснахте налагане на пределни цени и т.н. Какво от това предлагате в закона? Нищо. Това остана голо обещание. Дори не предлагате това, което искахме – да се увеличат наказанията за спекуланти.
Разбираме ситуацията, готови сме за конструктивен диалог, всичко да обсъдим заедно и да решим, но не може в тази криза да наказвате лекар с 1000лв. глоба и спекулант със 100лв. глоба. Няма как да срещнете нашето разбиране за това. Следващите обещания – казахте публично, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на онези работници, които ще загубят работа Прекрасно предложение, но го няма в закона. Има  точно обратното – държавата не поема абсолютно никакъв ангажимент, а го прехвърля на работодателите, които трябва да платят 50% от възнаграждението на онези, които са пуснати в отпуск. Още веднъж натоварвате други и не изпълнявате ангажиментите, които обещахте публично-  премиер и министри. Отнемате права на работещите. Те се изразяват в следното – пускане в неплатен отпуск без желание на работника, но в досега действащите текстове от закона пише, че ако работникът не работи, но не по негова вина, получава пълното си брутно възнаграждение. Какво предлагате вие? Вместо да получи пълно възнаграждение, да получи 50% от него. Това не е ли отнемане на права на работещи хора? Освен платените отпуски, им отнемате и половината възнаграждение, което им се полага. Няма как да подкрепим това. Обещахте 500млн за подпомагане на малкият и среден бизнес през банката за развитие. Къде са? В закона ги няма. И  дума не става за нито една мярка за подпомагане на бизнеса.
Всички тези промени трябва да станат през актуализация на бюджета. Не можем просто да упълномощим МС и премиерът да продължава да раздава еднолично парите на народа, както той реши. Обещахте да отложите плащането на сметките с 10 дни. И тази мярка я няма в закона. Поредното голо обещание. Но това не попречи ярко да се противопоставите на нашето предложение за замразяване на  плащане на сметките за периода на извънредното положение с една и съща опорна точка от  4 години, че това било популизъм.  Как не е популизъм САЩ да отделят 1 трилион долара за социални и икономически мерки? Как не е популизъм в Канада 27 милиарда да бъдат отделени за такива мерки? В Англия- 20 милиарда лири само за социални мерки,  ваучери, подпомагане на хората, в Германия и Италия- данъчни ваканции и спиране на плащанията по ипотечните кредити. Как в целия свят това е факт и помага на икономиките и на хората, само за вас това е популизъм?  Хората не могат да си платят  сметките в момента, защото са без работа. Дайте да им помогнем и когато ситуацията се стабилизира те ще ги платят. Във Великобритания  заделят 15%  от БВП за такива мерки. Нашите предложения са за проект от мерки в рамките на 1% от БВП на страната. И вие пак казвате, че е популизъм. Да седнем разумно  да говорим, но да дойде и Горанов тук. Трябва да отговори на въпроса колко пари има във фискалния резерв на държавата, защото има всякакви спекулации. Колко ще бъдат европейските средства? Те ще бъдат от тези, които не сме успели да усвоим, или ще има и нови? Как ще се разпределят? Знаете, че всичко това не може да стане без актаулизация на бюджета.

В петък на председателски съвет Горанов каза, че не мисли за актуализация на бюджета. Как така? Има ли ред и закони в държавата, дори и в извънредно положение?

Между първо и второ четене ще предложим да се отвори Държавният резерв, така както закона повелява, да се даде информация за фискалните резерви на държавата  и да се направят разчети за актуализация на бюджета. Да се приемат крути мерки за ограничаване на спекулата. Отлагане на битовите плащания за определен период от време и да се намери механизъм частните болници да бъдат включени  в цялостният процес по овладяване на кризата, както и оттук нататък да се мисли разумно и финансово обосновано за пакет от икономически и социални мерки, с които след  овладяване на пика на здравният проблем да помогнем на българската икономика и на онези   български граждани, които ще бъдат тежко засегнати от последиците. Ето защо, смятаме, че парламентът трябва да продължи да работи, трябва да намерим разум, там където предлагате нещо разумно – имате нашата подкрепа, където бягате от отговорност и нарушавате законите на страната – ще имате нашето категорично противопоставяне.

Усвояващите: Плащайте си сметките за ток, вода и парно, иначе ще ни докарате държавата до колапс

Слънце наше, би ли обяснил къде отидоха 5 милиарда лева от бюджета

Източник/ци:http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!