Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Усвояващите: Плащайте си сметките за ток, вода и парно, иначе ще ни докарате държавата до колапс

30a00053850

Управляващите се отказаха да въведат наказания за лекари, които откажат да лекуват болен от коронавирус, както бяха предвидили в проекта на закон за извънредното положение. Той бе одобрен днес на първо четене в парламента, като само от БСП се въздържаха да го подкрепят. От левицата, както и президентът Румен Радев, изтъкнаха, че все още не всички медици имат осигурени защитни облекла и маски, пише dnes.dir.bg.

Първото предложение на ГЕРБ беше да се вкара текст в Наказателния кодекс, с който се налага пробация до 1 година или глоба до 1000 лева за медици, които откажат помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която оглавява и здравната комисия, обаче заяви днес, че този текст ще отпадне.

„В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици“, каза тя.

Премахната бе и друга разпоредба в проекта, според която, ако при извънредно положение предприятие преустанови работа със заповед на държавен орган, работниците ще получават от работодателя си обезщетение в размер на 50% от брутното си възнаграждение, но не по-малко от 75% от минималната работна заплата, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Работодателите бяха срещу този текст, тъй като освен него е предвидено и още едно положение – когато дейността се прекратява по инициатива на работодателя, да се изплаща пълно трудово възнаграждение. Това според тях щеше да доведе до необходимост в някои фирми да се изплащат и двата вида обезщетения – едни работници да получават частично възнаграждение, а други – пълно.

По-късно Народното събрание отхвърли предложения от левицата проект за налагане на мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление поради неплащане на дължимите сметки. Така плащанията се отлагат само с до 20 дни.

По предложение на народния представител Георги Свиленски двете точки от проекторешението бяха гласувани поотделно. „За“ предложения мораториум в първа точка от проекторешението на БСП гласуваха 71 народни представители, против бяха шестима, а други 117 се въздържаха и предложението не бе прието.

По втора точка, която предвижда спиране на сроковете за изпълнение на задълженията на потребителите по договорите за доставка на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникации за битово потребление, своята подкрепа дадоха 67 депутати, „против“ бяха 20, а други 104 се въздържаха.

В мотивите към проекторешението се посочва, че призивите за необходимия продължителен престой в дома трябва да бъдат придружени с гаранции за осигуряването на елементарни битови условия. Хората не бива да се притесняват, че тези услуги ще бъдат прекъснати, а от друга страна, ще се избегне струпването на големи групи хора пред пунктовете за плащане на сметки за бита. Мораториумът ще осигури минимално спокойствие и на онези български граждани, които ще загубят доходите си вследствие на наложените ограничителни мерки, посочват вносителите.

Ако спрат плащанията, ще докараме държавата до колапс. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Валентин Николов по време на разискванията по предложението на БСП за двумесечен мораториум върху плащането на битови сметки заради извънредното положение.

Предложението звучи добре, но какво би се случило ако го приемем? Крайните снабдители получават сумите за електрическа енергия и ги разпределят по една дълга верига. За тях остават около 2%. Обикновено тази верига е и със заплати на тези, които работят в енергийния сектор. В един момент с това предложение спираме заплатите на тези хора, заяви Николов.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви пред депутатите, че е направен анализ на тяхното предложение, според който, това ще донесе повече негативи, отколкото позитиви за обществото. Сред негативните аспекти тя открои увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, даването на възможност на некоректните платци да се възползват от ситуацията, както и свръхзадлъжнялостта, в която биха изпаднали някои хора. Аврамова посочи, че вече явно се е разчуло, че ще има мораториум и за февруари от ВиК дружествата отчитат с 30 на сто намаляване на плащанията, постъпили към тях.

Слънце наше, би ли обяснил къде отидоха 5 милиарда лева от бюджета

Корнелия Нинова: Правителството ще отвори ли държавния резерв? Колко пари има във фискалния резерв?

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!