Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стягайте коланите! Икономиката спряла, а те: Спиране на плащането на битовите сметки е популизъм, по-опасен от вируса

c1

Времето за плащане на тока ще бъде удължено, а механизмът за връщане на надвзети пари за природен газ тепърва ще се уточнява, обяви енергийният министър.

Електроразпределителните дружества няма да спират тока заради планови ремонти, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерския съвет. Започват обаче проверки по болниците – дали са изпълнили изискването да имат резервно захранване в случай на авария, предупреди Петкова.

В центровете за плащане на сметки за ток се създава  специална организация – вътре ще бъдат пускани толкова клиенти, колкото са гишетата. Може да става по-бавно, но това е за повече сигурност, моля за търпение и разбиране, призова министърът. Тя посочи, че всички помещения в клиентските центрове се дезинфекцират.

Петкова коментира и предложенията да се наложи мораториум върху плащането на битови сметки. „Това е опасно, популизмът може да стане по-опасен от вируса, призовавам към разум“, апелира тя.  При подобен мораториум после потребителите ще трябва да плащат по няколко сметки наведнъж, а същевременно може да се получи опасна междуфирмена задлъжнялост, посочи Петкова.

Вместо това ЕРП-тата ще удължат срока за плащане на фактури от 10 на 20 дни, а ако се наложи по-нататък, ще има и по-голямо удължаване. В определени много тежки случаи абонатът може да подаде искане в ЕРП за разсрочване на задълженията и дружеството ще прецени дали да удовлетвори заявлението и ще изготви погасителен план.

И преди, и сега всеки потребител, който има основателни причини, може да подаде заявление за разсрочване – всичко е описано на сайтовете на ЕРП-тата, посочи енергийният министър. Това може да стане и през сайта, и по телефона.

Мораториум за плащането на сметките означава над половин милиард лева да не постъпят в трите електроразпределителни дружества, разбирате колко опасно е това, обясниха представители на ЕРП-тата.

В момента усилено се работи за бързо уреждане на отношенията между „Булгаргаз“ и неговите клиенти след намаляването на цената на руския природен газ със задна дата. Днес в 18.30  ч. днес изтича срокът за даване на становища по механизма за възстановяване на надзвети суми и той няма да бъде удължаван, а ще действаме, увери Петкова.

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов напомни, че в края на март КЕВР ще излезе с решение за цената на природния  газ от 1 до 30 април и че вероятно поевтиняването ще е с малко над 40%.

Колкото до връщането на пари със задна дата – за времето от август 2019, чакаме становищата, ще се запознаем с тях и тогава ще решим как и кога на всеки потребител на природен газ ще бъдат възстановени надвзетите суми за природен газ, каза Иванов.

Регионалният министър Петя Аврамова потвърди, че няма да има замразяване на плащането на сметки. До 29 март  (дотогава е обявено извънредното положение) – няма да има и посещения на инкасатори за засичане на водомерите заради тяхната безопасност.  Абонатите могат да подават самоотчети.

Сега, Канал 3

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!