Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова поиска мораториум върху битовите плащания и по-тежки мерки срещу спекулата!

ninova

Добре е, че се намериха средства за подпомагане на медицинския персонал, ние предлагаме да се наложи мораториум върху битовите плащания – ток, парно, телефон, вода.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и Парламентарната група на „БСП за България“, предаде „Фокус“.

„Ще подкрепим всички разумни мерки, които предлага кризисния щаб. Мястото, където те трябва да бъдат обсъждани и приемани, е Народното събрание.

Нашата парламентарна група е на разположение да обсъждаме всички мерки и да вземем решение. Най-важното за нас първо е здравето на хората.

Добре е, че се намериха средства за финансово подпомагане на медицинския персонал в болниците. В момента те са най-важни. Разбираме, че има недостиг на медицински кадри.

Очакваме в спешен порядък правителството да намери начин за включване на частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказа, че никой още не ги е потърсил за това“, каза още Нинова.

„След здравния въпрос за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Има нужда от краткосрочни, спешни мерки, средносрочни и дългосрочни такива. Предлагаме проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение върху битови плащания: ток, парно, телефон, вода и бързи кредити.

Ще внесем спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните, на частните изпълнителни„, каза Нинова.

Прав е ген.Мутафчийски, когато каза, че купонът свърши. Да, купонът свърши, свърши времето на общите приказки, време е за конкретни действия, посочи лидерът на БСП.

„Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия. Ние предлагаме такива и сме готови да обсъждаме предложения на други партии, работодателски организации, синдикати, граждански сдружения. На разположение сме за всичко разумно, с което заедно можем да помогнем за овладяване на кризата в първия момент, а след това за преодоляване на последиците от нея“, каза Нинова.

Очакваме премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв и състоянието на държавния резерв, добави лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Средносрочни и дългосрочни мерки – икономически и социални: те изискват много сериозен анализ какво може да поеме бюджета, за да гарантираме стабилността на държавата. Ние сме отговорни хора и не искаме да провалим финансовата стабилност, икономическата стабилност. Затова се иска този много сериозен анализ и много сериозна информация.

Очакваме премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв към момента и каква част от него може да се ползва, състоянието на държавния резерв. Какви стоки има, какви количества, какви видове и колко от тях в какви срокове могат да бъдат освобождавани, ако се наложи такава необходимост на пазара“, изтъкна лидерът на БСП.

„Очакваме от него след разговорите с европейските лидери за солидарност и помощ в този тежък момент в цяла Европа, какви са възможностите за финансиране от европейски фондове на конкретни икономически и социални мерки в България. Виждаме ги в няколко посоки: мерки за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на кредити, помощ за семейства, чиито деца не са на училище и родителите трябва да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа.

Не е вярно това, което каза премиерът, че никоя държава не е приела мерки, има такива конкретни. Разбирайки сложността на ситуацията и отговорността на ситуацията искаме един по-сериозен анализ какво е възможно да се предприеме спрямо резервите в бюждета и европейската солидарна помощ“, каза още Нинова.

Дране до последно? Властта: Всеки има достатъчно пари да си плати сметките и кредитите. Няма да има мораториум върху тези неща

Фокус, Епицентър

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!