Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Организмът не "хваща" рак, а го "произвежда": Онкологът Дейвид Агъс

Автор: Наталия Ломикина, "Форбс"

В интервю за рускоезичното издание на сп. „Форбс“ извecтният oнкoлoг Дeйвид Aгъc рaзкрива зaщo нe e уcпял дa пoмoгнe нa ocнoвaтeля нa Аpplе Cтив Джoбc в биткaтa c рaкa. Прoфecoрът пo мeдицинa и нocитeл нa мнoгo нaгрaди зa изcлeдвaния в oблacттa нa oнкoлoгията рaзкрива зaщo cпeшнo трябвa дa ce oткaжeтe oт тютюнoпушeнeтo, дa нe cи инжeктирaте бoтoкc, дa пиeтe acпирин вceки дeн и дa cи лягaте по едно и също време.

Дейвид Агъс е професор по медицина, носител на много награди за изследвания в областта на онкологията. Ръководи интердисциплинарен екип от изследователи, разработващи нови методи за лечение на рака. Именно към неговия екип се обръща Стив Джобс, когато разбира, че болестта му прогресира. През последните години Ангъс се прочу с книгите си „Правила за дълъг и здравословен живот“ и „Утре започва от днес“, в които обяснява на читателите си как да се грижат за своето здраве. Самият Ангъс се придържа стриктно към собствените си съвети. След генетично изследване, което показва висок риск от рак на жлъчката, той се подлага на операция за отстраняване на вредните полипи. „Те може и да не се превърнат в злокачествени тумори, но нямам намерение да го проверявам“, споделя професорът-онколог.

- Да започнем с вашата книга „Утре започва от днес“. Вътре използвате необичаен за здравно четиво цитат от книгата на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят“: Хората ще обикнат своето робство и никога няма да помислят за революция“. Какво имате предвид?

- За мен здравето е нещо много лично. Здравето не е нещо, което ви казват лекарите или нещо, което ви се случва по стечение на обстоятелствата. Здравето е лична отговрност. Всекиму е даден шанса да живее много по-дълго и приятно, отколкото е прието да се смята. Само че трябва навреме да отвори очи. Медицината и технологиите се развиват стремително, но хората не си дават сметка за това.

В съвременното общество няма лидери в сферата на здравеопазването. Като гледам Русия – една от най-влиятелните държави – виждам, че с политическото й лидерство всичко е наред. Тъкмо това е характерно за Русия – че има силен лидер. Но така е в политиката, а в областта на здравето няма личност, която да се ползва с подобно влияние. В света има политически, икономически и военни лидери, но такива, които да дават личен пример за правилно отношение към здравето, практически няма. И понеже  няма лидери, които да предизвикат революция в отношението на човека към неговото здраве, то хората са принудени да се справят сами. Нали разбирате, че каквито и чудодейни лекарства да бъдат изобретени, здравето и дълголетието няма да дойдат от само себе си – за целта е нужно да полагаме грижи. И то още сега. Днес.

- А какво, собствено, влагате в понятието „да се грижим за здравето си“?

- Профилактика. Основният проблем е в това, че здравето е дългосрочна инвестиция. Резултатът не се вижда веднага. Това обезсърчава повечето хора: от теб се иска да правиш нещо, което няма да ти помогне утре или след година, а чак след 10-20 години. Не е като при хапчето – изпиваш го и след малко ти става по-добре. Докато при профилактиката е по-трудно: трябва да мислиш с перспектива от 20 години. Това трябва да се проумее и да променим начина си на мислене.

Вижте, например, какво правят в Сингапур – там променят цялата система. Да, човек може да се откаже от назначената му по време на диспанзеризацията колоноскопия, но ако след това му открият рак на дебелото черво, ще трябва да плати 60 000 долара за изследвания. Ако е пушач, лечението от рак на белите дробове ще му струва 90 000 долара. В резултат на този подход Сингапур постигна значителни успехи в диагностиката на онкологични заболявания в ранен стадий. В САЩ никой не ви забранява да пушите, просто здравната ви застраховка ще е двойно по-скъпа. В Русия, например, е развита безплатната медицина, но при това положение пушачите имат същите права като тези, които не пушат. Фактически се поема лечението на всеки, независимо от начина му на живот. Това е похвално от социална гледна точка, но никак не стимулира хората да полагат грижи за здравето си. Струва ми се, че е време да преосмислите отношението си към профилактиката и отговорността.

- От колко време изучавате онкологичните заболявания?

- Изследвам рака от над 30 години вече.

- Вас самия страх ли ви е от рака?  

- Не. Знаете ли, още като 12-13 годишен, участвах в един национален научен експеримент. Така че от дете съм по лабораториите – вместо да играя футбол или бейзбол, аз разнасях епруветки. И много отрано осъзнах, че искам не просто да изследвам, а истински да помагам на хората. Онкологията е сфера, в която има най-голяма нужда от това. Всички сме в зоната на риска – пациенти, лекари, учени. За кратката ми, общо взето, кариера забелязвам колосален напредък. Когато започвах, медицината предлагаше само химиотерапия, която помагаше, но слабо. Днес мога да дам на пациента лекарство, което блокира подавания от раковите клетки лъжлив сигнал „свой“ и така да накарам имунната му система сама да се пребори с рака.

Ще ви разкажа интересен случай от моята практика, който се случи през 1997 г., докато работех в най-големия онкологичен център на Ню Йорк (Memorial Sloan Kettering Cancer Center). При мен дойде пациент на 25 години с рак на тестисите и метастази в мозъка, белия и черния дроб. Оставаха му около три месеца живот, за химиотерапия беше късно – щеше само да се измъчи, без никакъв ефект. Бяха му казали: стегни се и прекарай оставащото ти време със семейството. Но този човек беше научил (при това без помощта на „Гугъл“ – днес не можем да си представим как въобще сме живели без „Гугъл“) за екперимент, при който лекар свързал два платинени електрода и с помощта на електромагнитно лъчение облъчвал онкоклетките с високи дози платина. Младежът ми се обади в кабинета по стационарния телефон и ме помоли да му вкарам платина. Отвърнах му: „Да не си се побъркал“. Но той много настояваше и го включихме в тримесечно клинично изследване. И действително се оказа, че скъпоценният метал, от който обикновено правят венчални халки, може да убива рака. След няколко месеца същият младеж спечели първата от седемте си титли в „Тур дьо Франс“, а неговото име е Ланс Армстронг.

Десет години по-късно седяхме заедно и разговаряхме. И Ланс ми каза: „Агъс (едно време в класа имахме 20 Дейвидовци, така че всички ме наричат Агъс), аз получих втори шанс, истински пълноценен живот. Значи платината действа?“. Отвърнах му честно: „Не знам. Но във всеки случай платината те промени до такава степен, че ракът престана да расте“.

За мен ракът е глагол, а не съществително. Той е нещо, което тялото „извършва“, процес. Организмът не „хваща“ рак, а го „произвежда“. Ако погледнем на онкологията от този ъгъл, ни се открива нова перспектива, ново направление в медицината. Моята задача като лекар е не да излекувам рака, а да ви променя така, че той да няма как да възникне. Това е новото предизвикателство пред медицината. Ние все още не можем да гарантираме пълно излекуване, но със сигурност можем да продължим времето за пълноценен живот на нашите пациенти.

- За мнозина диагнозата „рак“ означава скъпо и мъчително лечение без особена надежда за успех. Помня, че бабата на мой приятел се разболя от рак и семейството възприе диагнозата като присъда: „След като не успяха да спасят и Раиса Горбачова, за какво говорим“. Сред пациентите ви е бил и Стив Джобс, който е разполагал с всички възможности да получи най-доборото лечение, но ето че не успяхте да го спасите.

- Тук има два съществени момента. Първо, профилактиката. Стив никога не се е занимавал с профилактика. А най-простата е аспиринът. Едно от най-старите, известни на човечеството лекарства, има го във всяка аптека, не струва скъпо. Доказано е, че eжeднeвният приeм нa ниcки дoзи acпирин (75 милигрaмa) мoжe знaчитeлнo дa нaмaли риcкa oт пoявa нa рaк на белите дробове, стомаха и простатата - c дo 46 прoцeнтa. Профилактиката и редовните изследвания са достъпни практически за всеки, независимо от стандарта на живот.  

На второ място – лечението. Стив дойде при мен твърде късно. Лекарите, към които се е обърнал преди това, са сбъркали: препоръчали му хранителна терапия, а не операция – и ракът беше плъзнал из целия организъм. Това беше грешка. Стив се вслушваше в организма си и знаеше какво иска. Но той не е лекар. И още в началото на борбата с рака е взел неправилно решение, като се е отказал от операция, която е можела да му спаси живота.

И въпреки това, благодарение на най-новите методи за лечение, ние удължихме живота му с цели шест пълноценни години, което не е малко. Той не си отиде веднага след поставянето на диагнозата, не се мъчеше тези шест години, а живя. Преди да почине, успя да се прости със своите приятели и близки.

Моята задача не е да излекувам рака (макар това, разбира се, да е идеалната ми цел), а да позволя на пациента да живее нормално до последния си ден. Това е задача не само пред медицината, но и пред икономиката. Задача, която изисква друго обществено устройство. Отново ще подчертая, че става въпрос за принципно различно отношение към теб самия и към собственото ти здраве.

- В какво се състои този различен подход? Какво трябва да прави човек в ежедневието си, за да се предпази от рака?  

- Хората често обичат да казват: не искам даже да слушам за рака, самата мисъл ме подтиска. Това е коренно погрешно. Знанието е сила. Колкото повече знаете, колкото по-рано получите необходимата информация, толкова повече време и възможности ще имате да защитите своя организъм. Ами вижте, най-ефикасното лекарство срещу рака на гърдата първоначално се е прилагало за съвсем друго – срещу остеопороза. Ракът на гърдата образува метастази в костите. Ако обаче промените „почвата“, той не се прихваща, не се разпространява. И тогава операцията дава почти гарантирано лечение. Затова сега на всички пациентки с рак на гърдата се дават препарати за укрепване на костите и това съществено забавя развитието на болестта и удължава живота с години.

- А какво трябва да правим за профилактиката, за която говорите? Какви са задължителните препоръки за хора над 30 години?

- Преди всичко да спрат да пушат. Това е ключово важно. Пушенето и досега си остава основна причина за появата на онкологични заболявания. Не забравяйте, че когато пушите, увреждате не само собственото си здраве, но и това на околните. Даже е по-опасно да стоите в една стая с пушачи, отколкото самите вие да пушите. Същото важи и за вейпинга (електронните цигари).

Второто просто, на важно нещо, е постоянното движение. Тялото ни е създадено, за да се движи. Лимфната система, която отговаря за имунитета, няма собствени мускули, тя се задейства, само когато се движите. Ритмичното ходене отключва целия организъм. Едни редовни разходки могат да удължат живота съществено. Доказано е: редовното ходене понижава в пъти риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Не се заседявайте дълго на едно място: непременно се раздвижвайте в хода на деня. Не бива да седите повече от 40 минути на едно място по време на работа. Дългите периоди на неподвижност увеличават вероятността от заболявания.

Трето. Спазвайте режим. Това се отнася както за съня, така и за храненето. Старайте се да се храните в едно и също време. Постоянните малки прикусвания, па било то и нещо полезно като ядки, например, предизвикват отделянето на кортизол – хормонът на стреса. Редовното триразово хранене, без междинни похапвания, е залог за добро здраве.

Четвърто, но не по-малко важно. Задължително си правете ваксини против грип. Ще обясня защо. Проблемът не е във ваксините, а в самия грип. Да, вярно, че ако днес се разболеете от грип, едва ли ще умрете (макар че, според статистиката, в САЩ ежедневно умират от грип средно по 250 души). Опасността се състои в това, че ако сте прекарали грип, в следващите десет години вие сте в зоната на риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Много по-уязвими сте в сравнение с тези, които не са боледували от грип – тогава възпалителните процеси минават много по-бързо. А нашата задача е да предотвратим възпалението. Наблюдавайте тялото си, отнасяйте се внимателно към него. Ако постоянно ви убиват обувките, сменете ги – това е едно излишно възпаление. Всяко огнище на възпаление е входна врата за по-сериозни заболявания. Затова един от способите за профилактика на рака е профилактиката на възпаленията. Пийте аспирин – той предпазва от рак, доколкото предотвратява възпалението. Ако сте над 40 и нямате противопоказания, е добре ежедневно да  приемате по 75 мг аспирин. За мен това е едно от основните правила.  

И последно. Редовно ходете на прегледи. Знам, че в Русия хората ходят на лекар само в краен случай. Сами разбирате колко погрешно е това. И още нещо, във века на цифровите технологии е добре да си направите копия на медицинските документи – изследвания, ваксини, алергени – всичко, което лекарят ви трябва да знае. Съхранявайте тази информация в електронен вид, за да е достъпна във всеки момент. Човек не боледува от понеделник до петък, или в приемните часове на лекуващия лекар. Най-неприятното се случва обикновено в почивните дни, по време на почивка или на път. Ако имате оперативен достъп до тази информация, това може да ви спаси живота.

И още веднъж искам да подчертая: търсете информация, съмнявайте се, задавайте въпроси. Когато си купувате кола, обикновено си подготвяте стотици въпроси и не се доверявате на първия срещнат, който ви пробутва автомобила си. Защо да не отидете с подобен списък и при лекаря?

- Това е вярно. Обикновено въпроси се задават, само когато водите детето си на лекар.

- Не забравяйте, че отговаряте и за себе си. Веднъж месечно се събличайте голи и се оглеждайте внимателно в огледалото. Бъдете внимателни към тялото си, наблюдавайте какво става с него. Не е достатъчно да си мерите кръвното веднъж годишно. Трябва да знаете какво ви е кръвното налягане сутрин, какво – вечер, и какво – след конфликт или свада, когато сте разстроени. Апаратът за кръвно е напълно достъпна и много полезна вещ.

- Вие, например, как се грижите за здравето си?

- Старая се да се храня по едно и също време три пъти дневно. На закуска обикновено ям яйца и йогурт, на обяд – салата и протеини, на вечеря -  риба или пилешко, веднъж седмично – говеждо. Старая се да си лягам и да ставам по едно и също време. Аз ставам много рано, така че рано си и лягам. Два пъти седмично пийвам по чашка-две вино. Играя тенис два пъти в седмицата – имам късмет, че живея в Лос Анджелис, та мога да се занимавам целогодишно със спорт на открито. Два пъти седмично практикувам йога – ненавиждам я, пък и зле ми се получава, но ми действа добре, така че се налага. Старая се да вечерям вкъщи със семейството, за мен това е много важно. Домът е мястото, където си почивам, отпускам се и се чувствам най-добре. Колкото по-напрегнат ми е денят, толкова повече ми се иска да се прибера при семейството си.

И най-важното – винаги си оставям време за нищоправене. Мнозина погрешно смятат, че безделието е просто релакс. Нищо подобно! За организма това е време за съзидание. Мозъкът обработва и усвоява получената информация, задействат се процеси по регенерация. Съседът ви може и да си мисли, че просто седите на пейката с кучето, но всъщност вие вършите много повече от това.

- Сред пациентите ви има много известни хора, които се обръщат към вас за помощ. Подобни съвети не им ли се струват твърде простички и, поради тази причина, неефективни? Поначало хората все търсят вълшебния елексир – пиеш и готово!

- Всичко зависи от ситуацията: дали говорим за лечение или за превенция. Лекарят трябва да има свои убеждения, отработена методика и така нататък, но в същото време трябва да е готов да реагира оперативно и да променя първоначалната схема, ако ситуацията го налага. В случая със Стив Джобс лекарите са провеждали хранителна терапия в ранен стадий, вместо да го оперират – и това беше грешка. Често се случва лекарите да се огъват пред високопоставени пациенти и да не смеят да им противоречат. Аз не изпитвам подобен пиетет и страх пред известните хора, изхождам от реалното състояние на болестта и говоря само това, в което съм уверен. Мисля, че тази увереност е важна за пациента. Моята работа не е да взимам решение. Решението го взима пациентът. Моята работа е да опиша максимално подбробно ситуацията и перспективите. Ако лекарят тръгне да диктува на пациента какво да прави, той отвръща очи. Веднъж една от компаниите в Силициевата долина ме покани да подобря храненето на служителите й и аз за първи път допуснах голяма грешка: с екипа ми се постарахме да направим хамбургера по-полезен, като добавихме повече салата и той се оскъпи двойно. Хората бяха недоволни. Тогава решихме просто да напишем срещу всяко блюдо с какво е полезна е с какво вредна тази храна. Без конкретни препоръки или забрани, сложихме само коефициент на полезност. И хората сами направиха правилния избор.

Моята работа, като на всеки съвременен лекар, изследовател или учен, е образователна. Нашата задача е да покажем на хората до какво води един или друг избор, а не да им посочваме какво да правят. Подходът, при който лекарят, намествайки важно очилата си, казва: „Вземайте това лекарство в продължение на 5 дни и после елате за преглед“, е ограничен. Аз смятам, че мисията ми е просветителска, затова пиша книги, изнасям лекции, участвам в телевизионни предавания. Популяризирането на науката също е част от моята работа.

Нали сте чували за Андрю Гроув – човекът, който преживя Холокоста и стана съосновател и ръководител на компанията Intel и „Човек на годината“ на сп. „Тайм“. Един ден дойде при мен в лабораторията, малко след като бях разработил лекарство срещу лимфоми. Аз, разбира се, бях впечатлен – да ми дойде на крака такъв човек. Разговорихме се и Гроув ми каза: „Дейвид, ти си прекрасен учен, но ужасен оратор“. Аз махнах с ръка: „Това няма никакво значение“. Но той не смяташе така и специално ми организира 280 лекции в рамките на една година. Почти всеки ден след работа трябваше да пътувам нанякъде и да изнасям лекции. Така ме принуди да се науча да разказвам разбираемо за моята работа и изследванията, които правим. Гроув казваше: „Твой дълг е да просвещаваш хората. След като се занимаваш с наука и харчиш парите на данъкоплатците – те трябва да са наясно с какво точно се занимаваш. След като искаш да се грижиш за здравето на хората, и най-малките подробности от твоята работа трябва да им станат понятни“. Така Андрю Гроув промени живота ми.

- Днес средната продължителност на живота на Земята е около 75 години. Какво казва науката? Ще могат ли родените през следващото десетилетие да доживеят до 90?

- Аз съм оптимист. Смятам, че всеки здрав човек на тази земя може да доживее до деветдесет. Днешните 20-годишни с лекота могат да доживеят до сто, а може и повече. И с всяко ново десетилетие средната продължителност на живота ще се увеличава с няколко години. Това вече се случва. Пиша го в книгата си „Утре започва от днес“. На път сме да открием лекарство срещу болестта на Алцхаймер, имаме значителен напредък в лечението на рака, съществено намалихме броя на инфарктите и сърдечно-съдовите заболявания. Днес наистина мога да подходя към пациентите си с надежда. Защото имам какво да им предложа. А когато и пациентът се изпълни с надежда, лечението е с 30% по-ефективно. Живеем в прекрасно време, в което науката се развива стремглаво. Нашата задача е да се грижим за себе си: колкото по-дълго време останете здрави, толкова по-голяма е вероятността науката да ви помогне, когато старостта все пак си каже думата. Най-важното е да водите здравословен начин на живот и да поддържате тялото си във форма.

- Аз преподавам в университет и след моите 20-годишни студенти – повечето умни и отговорни към начина си на живот, има много вегани. Какво мислите за това?

- Не можем да променим еволюцията за една нощ. И ако 2,5 милиона години човечеството е яло месо и зеленчуци, не може изведнъж да го сложим на диета... Да, веганите могат да бъдат и абсолютно здрави хора, но на тях им е десетократно по-сложно да си осигуряват балансирано хранене и само отделни единици го правят правилно. Най-общо храната на веганите се състои от въглехидрати без белтъчини и полезни мазнини. Ако се прави по правилния начин – чудесно, но ако просто се лишавате от голям брой продукти – това е вредно за здравето. Човек трябва да си прецени силите. И вегетарианството, и веганството са сложни и скъпоструващи. Не тръгвайте по този път, само защото е модерно.

- Искам да ви питам и за друга модна тенденция. Напредъкът на науката, козметологията и стремежът към вечната младост карат много млади момичета да си инжектират ботокс в лицето...

- Това е лудост! Те забравят, че стандартите за женска красота се менят на всеки 10 години. А резултатите от пластичната хирургия са необратими. Най-сигурният и безопасен начин да изглеждате млади е да поддържате добра физическа форма, да правите упражнения и да се храните правилно. Ако искате да имате сияйна кожа – не пушете. Що се отнася до бума на козметичните процедури, бих казал следното. Кое е по-добре: да изглеждате добре днес или да карате колело с внуците си утре? Според мен отговорът е повече от очевиден.

- Разбрах, че се съмнявате в ползата от ботокса, нитовете и прочие козметични достижения, но какво казва науката и вашите изследвания? Има ли зависимост между нитовете или гръдните импланти и онкологията?

- Честно казано, не знаем. Този въпрос се изучава отдавна и внимателно, но няма еднозначен резултат. В краткосрочна перспектива всичко е безобидно – вие изглеждате по-млади и привлекателни, всичко е наред. Но дългосрочните последици засега са слабо проучени. Не бих се наел да давам гаранции. Видяхте какво стана с електронните цигари. Те бяха разработени като безвреден заместител на тютюнопушенето. А след това се оказа, че са много по-опасни и повишават риска от онкологични заболявания много повече, в сравнение с пушенето на тютюн. Понякога са нужни 10-20 години, за да разберем отговора. Не се подлагайте на излишен риск, не експериментирайте! Истинската грижа за здравето изисква усърден, дългосрочен, редовен труд. Той не дава мигновен резултат, като пластичната хирургия, но затова пък рецептата е изпитана.

Честно казано, бих гласувал за това някои неща да бъдат забранени на законодателно ниво. Но когато става въпрос за огромни печалби, никой не пита онколозите.

- Пишете ли нова книга?

- О, да! Очертава се много интересна. Свързах се с учени, изучаващи еволюцията на различни животни: китове, жирафи, слонове, които и сега населяват земята. Сравнихме данните от изследванията за най-разпространените болести при животните – сърдечно-съдови, инсулти, рак, възпаление на белите дробове и т.н. Опитваме се да разгадаем хитростите на природата и еволюцията, които защитават животинските видове от едни или други болести. Знате ли, например, че слоновете никога не се разболяват от рак?

- Защо?

- Еволюцията защитава човека от рака приблизително до края на репродуктивния му период. Когато вече не си в състояние да родиш потомство, природата няма интерес от теб и рискът от развитие на онкологични заболявания нараства. Докато слоновете са защитени от еволюцията до дълбока старост. И вече знаем защо. Ние с вас притежаваме гена TP53, той представлява антионкогеном и го наричат „геномен пазач“. Е, слонът има 20 такива гени. Еволюцията подбира и защитава тези, които могат да дадат здраво потомство, а не тези, които живеят дълго. А хората искат и едното, и другото – затова са изобретили антибиотиците и ваксините, научили са се да правят операции и да разчитат гените. Постепенно разбираме как можем да използваме еволюционните процеси. Това е просто невероятно, живеем във времена на велики научни открития.

Превод от руски: "Гласове"

Източник: forbes.kz

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!