Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В ход ли е мръсен заговор за сваляне на президента Румен Радев?

В ход ли е мръсен заговор за сваляне на президента Румен Радев?

Експерти и анализатори са на мнение, че вече е в ход мръсен заговор за сваляне на президента Румен Радев? Така ли е наистина и какви са аргументите на експертите. Според тях първият аргумент е върху какво почиват мотивите за искането на главния прокурор до Конституционния съд. Припомняме, че в началото на годината обвинител №1 отправи въпроса до върховните магистрати. Целта е да разбере докъде се простира имунитетът на президента. И по-конкретно, Иван Гешев се интересува кога може да се говори за държавна измяна и кога за престъпление срещу Републиката. Поводът за това е досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, което касае проверка на антикорупционната комисия за съпругата на държавния глава Румен Радев. Военния министър Красимир Каракачанов разпореди да бъде извършена вътрешна проверка по случая с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, която приключи с доклад на покойния генерал Андрей Боцев, който бе и пряк началник на Стойков. В доклада на генерал Боцев не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Стойков.

Точно тук според експертите се изчерпва и основния мотив на Иван Гешев за питане на Конституционния съд. Друг момент е, че конституционното дело беше образувано на 27 януари, в същия ден, когато шефът на обвинението адресира въпросите си към институцията. Затова и правеше впечатление, че новини за допустимостта на тълкувателното искане нямаше повече от месец и половина. Подобно протакане на процедурата пък влиза в конфликт с чл. 20, ал 1. от Правилника за организацията на дейността на КС, който гласи, че допустимостта на искането се разглежда в 20-дневен срок от образуването на делото, което е друг мотив за съмненията на експертите, че се готви сваляне на Румен Радев.

Оказа се, че за забавянето има причина. И тя е, че Конституционният съд е поискал от главния прокурор да „отстрани недостатъци“ в оформлението на въпросите си, са съобщили източници на „Свободна Европа“. Има стандарт за питане до нас – да има мотивировка и след това да се изнасят въпросите, не може КС да ги търси разхвърляни по текста, както е в случая, обясняват още от съда. Говорителят на прокуратурата потвърди, че е имало „искане за уточнение“, което обвинението е направило. „Не става дума за редакция, има незначителни промени“, допълни той. Оказва се обаче, че заедно с „оформлението“ и някои промени в словореда на първите въпроси на главния прокурор има и редактирани изцяло въпроси. Всичко това засилва още повече подозренията на експертите, тъй като има съмнения, че така нареченото „отстраняване на недостатъци“ вероятно е било консултирано с определени заинтересувани лица.

Дали подозренията на експертите и анализаторите за заговор срещу президента са основателни предстои да докаже времето! По всичко личи обаче, че предстоят интересни времена.

КС поискал от Гешев да си поправи въпросите за президента

Президентът: Изпълнителната власт е хранителната среда на корупцията – КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

Сашо Диков пред Фрог: Хайде прокуратурата да пусне и записа с имената на Домусчиев и Пеевски, а не да цензурира

Евродепутатът от Гърция Димитриос Друцас обяви Борисов за мафиот!

Скандален договор разкрива мащабна корупция на държавно ниво и води към парите, налети в „Барселонагейт“ /документи/

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!