Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: Безпристрастният Конфуций

Конфуций

Конфуций (551 – 479 г.пр.н.е.), китайски философ по етика, основал свое нравоучение на принципите за хармония, ред, мъдрост, хуманност, хладнокръвие и преданост. (Hulton Archive/Getty Images)

Конфуций, най-великият китайски философ и учител от преди двадесет и пет века, имал множество ученици. Те идвали в Царството Лу от близки и далечни земи, за да се учат от него. Един от тях бил Чен Канг.

Чен Канг бил от Царството на Чен. На новодошлият Чен все не се удавала възможността да получи личен урок от Конфуций.

Обидчив по природа, Чен Канг решил, че Конфуций не му обръща внимание, защото не е от Царството Лу. Въпреки, че Конфуций се отнасял еднакво към всички свои ученици по време на лекциите си, Чен Канг смятал, че Конфуций нарочно го пренебрегва.

Един ден Чен Канг попитал Бо Ю, сина на Конфуций: „Ти получаваш ли лични уроци от баща си?”.

Бо се замислил и казал: „Не. Но ако наистина искаш да знаеш, мога да ти кажа, че досега ме е наставлявал лично само два пъти.

Първият път бе, когато веднъж пресичах двора и той ме запита: „Ти научи ли ‘Книгата на поезията’?”. Аз отговорих: „Не, още не съм.”. Баща ми отвърна: „Как ще можеш да участваш коректно в дискусии, ако не знаеш поемите?”. Така аз отидох да уча поемите.

Вторият път бе пак когато баща ми стоеше на двора и аз минавах край него. Той отново се обърна към мен с въпрос: „Ти научи ли ‘Летописа на ритуалите’?”. Аз отвърнах: „Не”. Баща ми каза: „Как ще можеш да се държиш добре в обществото, ако не знаеш ритуалите?”. И аз отидох да уча ‘Летописа на ритуалите’. Това са двата пъти, когато съм получил лични наставления от баща си.”.

Чувайки това, Чен Канг се зарадвал и си казал: „Аз наистина научих днес много. Попитах го само едно нещо, но научих три: Че трябва да науча ‘Книгата на поезията’ и ‘Летописа на ритуалите’, както и че благородният човек трябва да бъде безпристрастен, дори и към собствения си син.”.

Източник: Адаптирано от Лун Ю, или Сборник на Конфуций, записки с думите и делата на Конфуций и учениците му, както и техните дискусии. (Adapted from Lun Yu, or Analects of Confucius, a record of the words and acts of Confucius and his disciples, as well as the discussions they held.)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!